Online nieuwsbrieven


 < Terug naar overzicht

TOPICS

  • COBc-dag 2012
  • Constructeur door de ogen van...
  • Jong Beton 2012
CONTEXT nr 15-2012 | donderdag 22 november 2012
Voorwoord
Alweer de 15e Context van dit jaar met een uitgebreid verslag van de COBc-dag 2012 waarin de toekomst centraal stond. Verder in deze Context een verslag van Betondag 2012: Is de bouw klaar voor de constructeur 2.0? en het eerste interview uit onze nieuwe serie “Constructeur door de ogen van…” waar we spraken we met Rudy Uytenhaak, architect. Een kijkje op ons vak vanuit een andere invalshoek.

Wij wensen jullie weer veel leesplezierCOBc-dag 2012.
Op 1 november 2012 werd weer de landelijke COBc-dag gehouden die dit jaar helemaal in het teken stond van de toekomst van toetsing constructieve veiligheid van bouwwerken.
Met alle grote veranderingen die op stapel staan presenteerde het COBc haar visie op de toekomst van de constructieve toets. Daarnaast was er ook volop aandacht voor meer actuele technische onderwerpen zoals Eurocode 7, NEN 8700, gevelverankeringen, brandwerendheid kanaalplaten, onderzoek Grolsch Veste ongeluk en nog veel meer. Het was een drukbezochte en succesvolle dag vol informatieve lezingen en workshops waarbij er volop ruimte was voor vragen en discussie.

De dag startte, na opening door wethouder Bob Bergkamp van de Gemeente Breda, met de presentatie van Hajé van Edmond van het Ministerie van BZK over de private kwaliteitsborging in de bouw; privaat wat kan, publiek wat moet. Daarbij is volgens hem geen sprake meer van of dit plan doorgaat maar alleen nog maar hoe dit plan nader ingevuld gaat worden.
Lees meerConstructeur door de ogen van… een architect.
In het complete bouwproces is de constructeur een belangrijke schakel, maar hoe bezien de andere partijen in de bouw de constructeur? In het eerste interview uit deze nieuwe serie “Constructeur door de ogen van…” spraken we met Rudy Uytenhaak, architect. “De kracht van de constructeur zit in het logisch en nuchter denken vanuit een soort helikopterview.” Een kijkje op ons vak vanuit een andere invalshoek.

Rudy Uytenhaak is afgestudeerd aan de TU Eindhoven in 1973 en heeft sinds 1980 zijn eigen architectenbureau in Amsterdam. Uytenhaak was ‘Architect van het jaar 2008’ en is onder andere bekend van het stadskantoor aan de Lelyweg te Den Haag en het Linnaeusborg Centrum voor Levenswetenschappen in Groningen. Als architect adviseert hij opdrachtgevers zo nodig bij de selectie van de constructeur, maar hij selecteert er nooit zelf een. De eerste verantwoordelijkheid van een constructeur is, volgens Rudy Uytenhaak, om zorg te dragen voor een solide, sterk, stevig en stabiel gebouw.
Lees meerJong Beton: Is de bouw klaar voor de constructeur 2.0?
Vorige week donderdag 15 november is in de Doelen in Rotterdam de 55ste Betondag gehouden. Deze dag die jaarlijks wordt georganiseerd door de Betonvereniging is dit jaar mede georganiseerd door Young Professionals vanuit diverse vak gerelateerde bedrijven. Jong Beton stond als thema de hele dag centraal waarbij ‘jong’ zowel slaat op de nieuwe ontwikkelingen binnen de betontechnologie maar ook op de Young Professionals die werkzaam zijn in de bouw en de vernieuwing die dit met zich mee brengt.
De dag werd geopend door directeur van de Betonvereniging, Frens Pries. In de openingsrede was er aandacht voor de benoeming van diverse ereleden van de Betonvereniging en is ook Dick Hordijk als nieuwe hoogleraar Betonconstructies van de TU Delft aangekondigd. In de jaarrede van Hans Ramler stond de start van de Bouwacademie centraal en is nog eens benadrukt dat de verschillende generaties met elkaar in dialoog moeten gaan om zo van elkaar te kunnen leren.

Het programma begon vervolgens direct feestelijk met de verjaardag van de gastspreker, trendwatcher Adjiedj Bakas, die luid werd toegezongen door alle aanwezigen. Hij heeft met zijn treffende stellingen met betrekking tot de bouw 2.0 menigeen weten te inspireren!
Lees meerWord ook lid van VNconstructeurs en help ons om gezamenlijk de missies en doelstellingen van de vereniging te realiseren.

Mail deze nieuwsbrief ook vooral door aan uw collega's. Als zij zelf ook Context willen ontvangen, kunnen zij zich hiervoor aanmelden via onze website.Shawnessy Station Calgary.
Bij het herhalend uitvoeren van een ontwerp heeft prefab beton grote voordelen door kleine constructieve toleranties, snellere montage, directe afwerking en minder onderhoud waardoor met lagere kosten gebouwd en beheerd kan worden. Een mooi voorbeeld hiervan is het Shawnessy Lightrail Station in Calgary welke werd gebouwd met het verzelversterkte UHSB. Elk perron heeft een overkapping die bestaat uit losse prefab betononderdelen met metalen verbindingsstukken. De luifels hebben een dikte van slechts 20 mm en dat geeft het geheel een open uitstraling.
UHSBIABSE 2013 programma rond.
Meer dan 500 presentaties waren wereldwijd ingediend voor de IABSE Spring Conference welke komend jaar gehouden wordt in Rotterdam. Een selectie hiervan zal het hart vormen van deze internationale conferentie over infrastructuur waar inmiddels het volledige programma rond is. Naast de meer dan 150 presentaties zijn er tentoonstellingen, een sociaal- en partnerprogramma en de mogelijkheid tot deelname aan excursies. Voor meer informatie en inschrijving klik hier.Winnaars Betonprijs bekend.
De winnaars van de Betonprijs 2012 Vitaal Beton zijn afgelopen woensdag op het Betonprijsdiner bekend gemaakt. Vier bestaande gebouwen werden onderscheiden juist ook om aandacht te besteden aan de lange levensduur van beton. In de categorie ‘renovatie’ won Welzijnscluster de Spil in Eindhoven. Bij ‘restauratie’ won sanatorium Zonnestraal in Hilversum en in de categorie ‘reparatie’ werd Seinhuis Post T in Maastricht de winnaar. ‘Growing old gracefully’ werd toegekend aan de koepelkerk in Maastricht.
architectenweb

Links