Online nieuwsbrieven


 < Terug naar overzicht

TOPICS

  • Onderzoek bepalende factoren constructieve veiligheid
  • BIM-specialist?
  • Nieuw bestuur Youcon
  • Protocol bestaande galerijen
  • Revisie BRL 0207
CONTEXT nr 1-2013 | dinsdag 22 januari 2013
Voorwoord
Allereerst natuurlijk de beste wensen voor 2013!
Ook in dit nieuwe jaar is constructieve veiligheid weer een belangrijk thema voor VNconstructeurs. Daarom in deze Context natuurlijk aandacht voor het onderzoek naar de bepalende factoren voor constructieve veiligheid.
Daarnaast vroegen we ons af wat een BIM-specialist nu eigenlijk doet en stellen we u voor aan het nieuwe bestuur van YouCon, de vereniging voor jonge constructeurs. Tot slot in deze Context nieuws over het protocol voor het onderzoeken van bestaande betonnen galerijen en de start van de revisie van BRL 0207.

Wij wensen jullie ook in 2013 weer veel leesplezier!Onderzoek bepalende factoren voor Constructieve Veiligheid
Welke factoren in het bouwproces bepalen nu of een bouwwerk constructief veilig of onveilig is? Een branchebrede enquête dat door het Platform Constructieve Veiligheid in samenwerking met de TU Delft volgende maand wordt uitgevoerd, moet inzicht geven in deze bepalende factoren.
De enquête is opgesteld door de TU Delft en middels een pilot bij Heijmans is de bruikbaarheid van het onderzoek reeds aangetoond.
Naast inzicht in de verschilmakers tussen goede en slechte projecten, stimuleert deelname aan de enquête ook bewustwording van de veiligheidsrisico’s bij personen, bedrijven en de bouwsector. Via VNconstructeurs, Bouwend Nederland en NLingenieurs zullen zo’n 200 bedrijven verzameld worden die willen deelnemen aan het onderzoek. Het onderzoek start naar verwachting begin februari waarna in april 2013 de eerste resultaten verwacht worden.
Klik hier voor meer informatie of gratis deelname aan het onderzoek.BIM-Specialist?
Met de opkomst van VDC en BIM verandert ook de rol van de technische tekenaar in het bouwproces, en dientengevolge de rol van de constructeur. Er wordt van beiden meer gevraagd, maar dat heeft tot zover nog niet geleid tot een heldere benaming voor alle varianten.
De term ‘BIM-specialist’ is natuurlijk aantrekkelijk om te gebruiken bij een voorstelronde van een nieuw project, maar ook verwarrend.
Een BIM-specialist moet niet alleen een goede technische tekening kunnen afleveren, maar ook de bouwstenen die worden gebruikt bij de totstandkoming hiervan (parametrisch) kunnen ontwikkelen en advies geven over de voor- en nadelen van verschillende wijzen van informatie-uitwisseling.
Niet elke technisch tekenaar zal dat niveau bereiken, en veel constructeurs beschouwen dit nog als een ver-van-mijn-bed-show.

Zou het daarom niet beter zijn om gradaties, zoals BIM-Specialist, BIM-modelleur en Technisch Tekenaar, aan te brengen die de daadwerkelijke werkzaamheden van de werknemers beter omschrijft?Nieuw bestuur YouCon een feit In december 2012 heeft het oprichtingsbestuur van YouCon zijn taken officieel overgedragen aan negen enthousiaste nieuwe bestuursleden. Het dagelijks bestuur waar Myrte Loosjes (voorzitter) en Saskia Frijns (secretaris) deel van uit maken neemt het over van Raphaël Steenbergen en Luuk Janssen.
Wat is begonnen als een initiatief voor een jong geluid binnen de bouw is inmiddels uitgegroeid tot een zeer divers netwerk voor én door jonge constructeurs. Voor jonge constructeurs binnen onderzoeksinstellingen, aannemers, toezichthouders en ingenieursbureaus biedt YouCon hét platform om kennis en ervaringen te delen en uit te wisselen op een formele en informele manier. Vanaf 2009 is druk gewerkt aan de bekendheid en vormgeving van YouCon door het organiseren van verschillende activiteiten in de vorm van thema-avonden en excursies. Tevens biedt YouCon door het organiseren van borrels een divers netwerk - de ideale mogelijkheid tot het leggen van contacten buiten de eigen branche of organisatie.
Lees meerProtocol bestaande betonnen galerijen
CUR bouw & Infra heeft samen met het Platform Constructieve Veiligheid een protocol opgesteld voor het beoordelen van constructieve veiligheid van uitkragende betonnen vloeren van galerijflats gebouwd tussen 1950-1970.
Aanleiding was het instorten van een galerijplaat aan de Antillenflat te Leeuwarden in mei 2011. Oorzaak van de schade was een combinatie van onnauwkeurige uitvoering, hogere belastingen dan in het ontwerp was aangenomen en putcorrosie van het betonstaal. Het probleem bleek niet op zichzelf te staan en CUR Bouw & Infra nam samen met het Platform het initiatief tot het opstellen van een protocol voor het beoordelen van de constructieve veiligheid van deze galerijplaten.
Woningcorporaties, gebouweigenaren, beheerders en ingenieursbureaus kunnen met het protocol galerijflats uit genoemde jaren middels een stappenplan onderzoeken. Daarnaast geeft het protocol informatie over regelgeving en aannames die gedaan mogen worden bij beoordeling.
Het geheel werd gefinancierd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Aedes.
U kunt het protocol downloaden op de website van CUR.net.

________________________________________________________

Revisie BRL 0207 rekensoftware voor betonconstructies van start
In december 2012 heeft Kiwa opdracht gekregen om BRL 0207 Rekensoftware voor betonconstructies te gaan herzien. De nieuwe manier om software te certificeren gaat uit van de technische documentatie van de leverancier van de software, waarin staat wat de rekensoftware kan. De leverancier dient vervolgens met een eigen testprogramma aan te tonen dat dit ook werkelijk zo is.
De certificatie-instelling controleert zowel de technische documentatie als het testprogramma van de leverancier.
Voor de exacte invulling van de nieuwe versie van BRL 0207 is een werkgroep samengesteld met vertegenwoordigers van de Betonvereniging, BFBN, COBc, Kiwa, Rijkswaterstaat, softwareleveranciers en VNconstructeurs.
De werkgroep streeft er naar de nieuwe versie van de BRL halverwege 2013 af te ronden.
Klik hier voor meer informatie of hier voor het volledige persbericht.Tweeledig museum
In het Chinese Tianjin Eco City komt een nieuw tweeledig museum waarbij het ene gebouw als het ware een afgietsel is van het andere.
Het Ecology & Planning museum, ontworpen door Steven Holl architects, wordt volledig volgens duurzame principes gerealiseerd en moet mensen bewust maken van ecologie en (duurzame) bouw. Het ene deel van het museum is gehuisvest in een soort doos met organisch gevormde gaten, het andere deel is het negatief daarvan. Tussen deze volumes in bevindt zich een plein. In het museum staan duurzame stedenbouw en architectuur centraal.
architectenwebNieuwe redactieleden gezocht
We zoeken nieuwe redactieleden voor Context; deze digitale nieuwsbrief van VNconstructeurs. Elke maand stelt een team van jonge, enthousiaste constructeurs een nieuwe Context samen om jullie op de hoogte te houden en te informeren over nieuws en wetenswaardigheden uit de branche. Om de kwaliteit van Context verder te verhogen en nog breder in te vullen, zijn we op zoek naar gedreven constructeurs werkzaam bij bouwbedrijven en leveranciers van bouwmaterialen. Schrijfervaring is geen vereiste, wel graag betrokkenheid en liefde voor het vak. Ben jij zo’n constructeur of ken je er een?
Meld je aan of laat het ons weten! Redactie Context.Leuke speeltjes op je SmartPhone!

Sketch a Frame

Deze app is een afstudeeropdracht door Daniel Åkesson van de Lunds University in Zweden. De app biedt, zoals de naam al doet vermoeden, de mogelijkheid om een 2D-raamwerk in te voeren. Op een eenvoudige manier kunnen de geometrie en belastingen worden ingevoerd. Vervolgens kunnen de vervormingen en de krachtswerking worden bepaald. Deze app is momenteel alleen beschikbaar voor de iPad. Klik hier voor meer informatie.


ISolidMech
Met deze app kunnen diverse liggerberekeningen worden uitgevoerd met veel voorkomende belastingsschema’s en opleggingen. Vervolgens berekend de app zowel de inwendige- als de uitwendige krachtswerking. Voor de echte fanatiekelingen is er ook een versie Plates & Shells beschikbaar! Geschikt voor de iPhone en de iPad. Klik hier voor meer informatie.

Links