Online nieuwsbrieven


 < Terug naar overzicht

TOPICS

• Constructeur voor de Klas
• Constructief over Duurzaamheid
• 'vreemde regelingen'
• constructeur door de ogen van...
• YouConGres
CONTEXT nr 2-2014 | donderdag 20 februari 2014
In deze Context allereerst een artikel over het project Constructeur voor de Klas, dat nu daadwerkelijk van start gaat. U kunt zich nog opgeven. Verder alvast een aankondiging voor een inhoudelijk en praktisch middag/avondcollege Constructief over Duurzaamheid wat de commissie vakmanschap op 23 april organiseert. Vervolgens een reactie van onze voorzitter op de werkwijze van een gemeente inzake de constructieve toets, de onduidelijkheid over de privatisering resulteert in ‘vreemde regelingen’.
We sluiten af met het laatste en 4e artikel uit de serie Constructeur door de ogen van… waar we dit keer spraken met Roel Smit, bouwmanager en een verslag van het eerste geslaagde YouConGres.

Wij wensen jullie weer veel leesplezier!Constructeur voor de Klas gaat van start
Het door VNconstructeurs ontwikkelde lespakket voor leerlingen bovenbouw HAVO/VWO is gereed en zal vanaf dit voorjaar op diverse middelbare scholen in Nederland als proefles gegeven worden door ervaren constructeurs uit de praktijk.
Het lespakket is ontwikkeld om leerlingen te informeren en vooral enthousiasmeren voor het prachtige vak constructeur. Ervaren constructeurs werkzaam in de praktijk gaan deze proeflessen doceren waarbij de leerlingen kennis kunnen maken met ons vak en naast een stuk theorie en rekenwerk ook daadwerkelijk een constructie bouwen. Diverse constructeurs hebben zich al aangemeld voor het geven van deze proeflessen.
Op 4 maart 2014 organiseren we voor alle deelnemende constructeurs een voorlichtingsbijeenkomst bij De Heemgaard in Apeldoorn.
Met de informatie die u daar krijgt kunt u een of meerdere scholen in uw omgeving benaderen over de mogelijkheid tot het geven van proeflessen.
Wilt u zich ook inzetten om de nieuwe generatie enthousiast te maken voor ons prachtige vak? U kunt zich nog opgeven! Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

VNconstructeurs- Commisie MP&I
Harry Zwiers
Roy CrielaardConstructief over Duurzaamheid
Op 23 april organiseert de commissie vakmanschap van VNconstructeurs een middag/avondcollege ‘Constructief over Duurzaamheid’. Het doel van dit college is om daadwerkelijk inhoudelijke en praktisch toepasbare kennis te bieden over duurzaam construeren met materialen.
Diverse sprekers geven een onafhankelijk beeld van de verschillende milieubelastingsaspecten van de materialen beton, staal en hout. Op basis van een onderzoek dat de commissie in 2013 heeft uitgevoerd zal er een overzicht gegeven worden van de beschikbare kennis en inzichten over de milieubelastingen van deze materialen en hoe deze onderling vergelijkbaar gemaakt kunnen worden. Tevens worden er praktische en toepasbare handreikingen gegeven voor het reduceren van de milieubelasting van constructieve ontwerpen.
Een constructief college wat relevant is voor eenieder die zich bezighoudt met het ontwerpen van constructies. Nadere informatie volgt, maar noteer de datum vast in uw agenda.Onduidelijkheid resulteert in ‘vreemde regelingen’
Met verbijstering heeft VNconstructeurs kennis genomen van de werkwijze van de Gemeente Kaag en Braassem waar het gaat om de goedkeuring van in te dienen constructieve gegevens.
Constructieve gegevens moesten altijd al zijn goedgekeurd door één van de door de gemeente aangewezen deskundige constructiebureaus. Niks mis mee.
Maar vanaf 2014 wordt het een ‘vreemde regeling’; als een opdrachtgever zijn berekeningen door een van de door de gemeente geselecteerde bureaus laat uitvoeren, dan wordt er verder geen controle meer op dit werk uitgevoerd, en worden de stukken zonder meer goedgekeurd. Zou de opdrachtgever zijn berekeningen door een andere, niet aangewezen constructeur laten uitvoeren, dan moet hij deze op eigen kosten alsnog laten controleren door een van de geselecteerde bureaus.
VNconstructeurs heeft grote bezwaren tegen deze ‘vreemde regeling’; geen controle is vragen om constructief onveilig en oneerlijke concurrentie lijkt te worden gestimuleerd.
Een zeer onwenselijk gevolg van de onduidelijkheid over de private of publieke toetsing en vooral de invulling daarvan.
Lees meerConstructeur door de ogen van … een bouwmanager
In het complete bouwproces is de constructeur een belangrijke schakel, maar hoe bezien de andere partijen in de bouw de constructeur? In het vierde interview uit deze serie “Constructeur door de ogen van…” spraken we met Roel Smit, bouwmanager. “Mijn voorkeur gaat uit naar een assertieve constructief ontwerper die meedenkt en met varianten komt .” Een kijkje op ons vak vanuit een andere invalshoek.
Roel Smit is afgestudeerd in 1989 op de faculteit Civiele Techniek (Delft) en heeft het constructeursvak daarna voor acht jaar beoefend. In 1995 heeft Roel toch de overstap gemaakt naar de bouwmanagement kant, hij is sinds 2006 partner bij Stevens Van Dijck en nog steeds voor meer dan 3 dagen in de week actief werkzaam aan projecten. Lees meer


YouConGres 6 februari 2014
Met het eerste YouConGres wil YouCon, de vereniging voor en door jonge constructeurs, het gebrek aan innovatie in de bouw bespreken en verklaren. Waarom ontbeert de bouw die jaloersmakende ontwikkelingssnelheid die de ICT bijvoorbeeld kenmerkt? Na de regelmatige YouCon-thema-avonden, werd het tijd voor een congres van grotere omvang. Plaats van handeling was een uitverkochte tribune bij IMd Raadgevende ingenieurs in Rotterdam.
Lees meerUitnodiging bijeenkomst kanaalplaatvloeren
Hierbij nodigen we u van harte uit voor de bijeenkomst over brand en kanaalplaatvloeren op dinsdag 25 maart 2014 ten kantore van de BFBN te Woerden.
Tijdens deze bijeenkomst krijgt u een toelichting op de resultaten van Holcofire, en de aanbevelingen naar aanleiding van dit onderzoek voor het ontwerp van kanaalplaatvloeren. Uiteraard is er ook gelegenheid voor vragen en discussie. De bijeenkomst is van 16.00 tot ±19.00 uur. Voor een broodje wordt gezorgd.
Klik hier voor meer informatie en aanmelding.Wijziging telefoon VNconstructeurs
Vanaf vandaag heeft VNconstructeurs een nieuw telefoonnummer.
Het nieuwe telefoonnummer van VNconstructeurs is
085 - 40 16 347. Via dit telefoonnummer en de email adressen die vermeld staan op onze website, kunt u ons te allen tijde bereiken.Samen verdiepen: ALV VNconstructeurs
Op 22 mei 2014 wordt de Algemene Ledenvergadering van VNconstructeurs gehouden, wederom voorafgaand aan de Constructeursdag.
Beide vinden dit jaar plaats op een unieke locatie; 26 meter onder Peil in het toekomstige Station Vijzelgracht te Amsterdam zodat we samen niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk verdiepen.
Nadere informatie volgt, maar noteer deze datum vast in uw agenda!
Value of Design

Welke nieuwe ontwerpmogelijkheden zijn er door de nieuwste digitale technologieën bijgekomen en hoe beïnvloeden deze het ontwerp en de engineering van vandaag? Hoe ga je om met de toegenomen complexiteit in vrije vorm constructies? Hoe ziet de toekomst van de architectuur en het constructief ontwerpen eruit? Al deze vragen zullen beantwoord worden op 18 maart 2014 op het symposium ‘the Value of Design’ in Delft. Raak geïnspireerd door grote internationale namen en meld u aan! Voor meer informatie, klik hier.

Links