Online nieuwsbrieven


 < Terug naar overzicht

TOPICS

• nominaties prijsvraag
• inschrijvingen RTG
• betere aansluiting HBO
• duurzaamheid beton
Context nr 11-2014 | vrijdag 21 november 2014
Voorwoord
De nominaties voor de Mooiste Constructies Aller Tijden zijn bekend en u kunt vanaf vandaag meebepalen wie van de studenten winnaar wordt, via een open stemronde op onze website. Verder in deze Context een bericht over de enthousiaste inschrijvingen voor de nieuwe serie rondetafelgesprekken over hergebruik betonconstructies, een artikel over werken aan betere aansluiting HBO en aandacht voor het eindrapport over duurzaamheidsaspecten van betonconstructies.

Wij wensen jullie weer veel leesplezier.Nominaties prijsvraag
Studenten Bouwkunde en Civiele techniek aan Hogescholen en Universiteiten hebben de afgelopen weken de in hun ogen ‘Mooiste constructie aller tijden’ ingediend voor onze prijsvraag. Uit alle inzendingen zijn vijf constructies genomineerd. Onder de inzendingen zijn innovatieve constructies uit deze eeuw maar ook ingenieuze bouwwerken uit een verder verleden. De jury was bijna eenduidig over de nominaties, echter wel ietwat teleurgesteld over de weinig verrassende ingediende constructies en de beperkte motivaties bij de inzendingen.
De nominaties zijn op onze website gepubliceerd waar eenieder de mogelijkheid heeft een stem uit te brengen tot 15 december 2014. De uiteindelijke winnaar ontvangt een iPad mini.Enthousiaste inschrijvingen
De inschrijvingen voor de drie rondetafelgesprekken over hergebruik van betonconstructies & de nieuwe norm zijn enthousiast van start gegaan. Er zijn nog plaatsen beschikbaar! Tijdens deze RTG's krijgt u een unieke inkijk in de nieuwe norm. Er wordt een toelichting gegeven en ingegaan op de vele vragen die leven bij constructeurs. Daarnaast zal aan de hand van een projectvoorbeeld de werkwijze nader toegelicht worden. Natuurlijk krijgt u ook uitgebreid gelegenheid uw mening en ervaringen te delen.
Laat uw kans om invloed uit te oefenen op nieuwe regelgeving niet verloren gaan en meld u nu aan. Deelname levert u ook nog eens 1 KE/PE punt op voor het constructeursregister.
Klik hier voor alle informatie en inschrijving.Werken aan betere aansluiting HBO
Voor een betere aansluiting tussen bedrijven en opleidingen en het verhogen van het aandeel technische studenten in het HBO, is een nieuw systeem van eindkwalificaties gepresenteerd. De afgelopen maanden organiseerde het HOG Bouw & Ruimte, een aantal validatie bijeenkomsten waar het nieuwe systeem als concept werd voorgelegd aan het bedrijfsleven, politieke- en brancheorganisaties. VNconstructeurs was uitgenodigd naar aanleiding van de kritische resultaten uit ons onderzoek in 2012 naar de kwaliteit van het constructieve onderwijs. De commissie Vakmanschap gaat de komende tijd op verzoek meehelpen met de verdere invulling van het voorgestelde systeem voor de opleidingen Bouwkunde en Civiele Techniek.
Lees meerDuurzaamheid als ontwerpcriterium voor beton
Op 28 oktober 2014 presenteerde Stufib/Stutech-studiecel 61/23 bij ENCI in ’s-Hertogenbosch haar eindrapport over de duurzaamheidsaspecten van betonconstructies, uitgedrukt in CO2. Belangrijkste resultaat van het rapport is dat het aangeeft welke basisopties de moeite waard zijn om als constructeur, ontwerper en betontechnoloog mee aan de slag te gaan in het ontwerpproces om de carbon footprint van het beton te reduceren (op het niveau van de kubieke meter, het betonproduct, de constructie en/of het constructie-onderdeel). Het studierapport vormt de verbindende schakel tussen een nieuwe rekentool “Groen Beton” van SBRCURnet en de Green Deal “Verduurzaming Betonketen”.
Lees meer>Beekman Tower
Een van de inzendingen voor de prijsvraag is de Beekman Tower van Frank Gehry. Deze uit 2011 daterende wolkenkrabber in New York heeft een kenmerkende roestvast stalen gevel met vouwen die gedurende de dag met continue veranderend licht, het gebouw een dynamisch uiterlijk geven. De toren heeft een T-vormige plattegrond, die hoe hoger het gebouw, steeds kleiner wordt. Met een totale hoogte van 265 meter is dit de hoogste woontoren op het westelijk halfrond.
lees meerConstructeurs-Café
U kunt zich al inschrijven voor de Constructeurs-Cafés die gepland zijn in 2015. Constructeurs ontmoeten elkaar op deze businessmeetings van VNconstructeurs waar telkens nieuwe aspecten van het ondernemerschap belicht worden. De data zijn;
  • Maandag 12 januari 2015
  • Maandag 6 april 2015
  • Maandag 7 juli 2015
Inspireer elkaar tot meer commercieel en business succes en schrijf u nu vast in!Congres kwaliteitsborging
Op woensdag 10 december wordt een Congres over kwaliteitsborging in de bouw georganiseerd door Cobouw samen met het Ministerie van BZK. Het wetsvoorstel zegt dat de bouw zelf verantwoordelijk wordt voor haar kwaliteit en dat de consument meer rechten krijgt. Een verbetering voor de consument én voor de bouwwereld. Toch lijkt dit haaks op elkaar te staan, of juist niet? Dit dagcongres, wat geopend wordt door Minister Stef Blok, belooft u de antwoorden. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Links