Online nieuwsbrieven


 < Terug naar overzicht

CONTEXT nr 12-2013 | donderdag 14 november 2013
Voorwoord
In deze 12e Context van dit jaar allereerst een indruk van het eerste uitermate boeiende rondetafelgesprek over Robuustheid van afgelopen dinsdag. Verder aandacht voor het project Constructeur voor de Klas van de commissie Maatschappelijke Profilering waar het lespakket om middelbare scholieren enthousiast te maken voor ons prachtige vak voltooiing nadert. Tot slot een verslag van de geslaagde COBc dag 2013.

Wij wensen jullie weer veel leesplezier!
Eerste RTG robuustheid
Afgelopen dinsdagavond vond het eerste rondetafelgesprek over Robuustheid plaats bij Ballast Nedam te Nieuwegein. Het was een uitermate boeiende bijeenkomst.
Er waren 20 deelnemers op deze eerste bijeenkomst waarvan een deel bestond uit toetsers van Bouw- en Woningtoezicht en een deel uit constructeurs. Na twee inleidingen, gegeven door ir Simon Wijte van Adviesbureau Hageman en Patrick Willemen van de afdeling vergunningen Gemeente Rotterdam, volgde een boeiende discussie over het thema en werden meningen gewisseld over hoe in de praktijk met Robuustheid om te gaan.
Uiteindelijk waren toetsers en constructeurs het in dit eerste gesprek eens over de gewenste aanpak en is door de deelnemers ook de wens uitgesproken om robuustheid in regelgeving vast te leggen.

Na deze eerste boeiende bijeenkomst kijken we uit naar de volgende rondetafelgesprekken en zijn benieuwd naar de uitkomsten daarvan.

Denk ook mee bij de ontwikkeling van nieuwe regelgeving over Robuustheid en kom naar één van de volgende rondetafelgesprekken van VNconstructeurs op;
  • donderdag 14 november bij Adviesbureau Snijders te Valkenswaard
  • dinsdag 3 december bij Royal HaskoningDHV te Rotterdam
  • donderdag 12 december bij Bouwtechnisch Adviesbureau Alferink van Schieveen te Zwolle

De gesprekken zijn van 16.30 - 19.30 uur.

Klik hier voor meer informatie of meld u hier direct aan voor één van de gesprekken.

Deelname aan deze gesprekken levert u ook nog 1 KE/PE punt op voor het constructeursregister.

We hopen u daar te ontmoeten.
Constructeur voor de Klas
De VNconstructeurs commissie Maatschappelijke Profilering is samen met ir Jelle Pama, hogeschooldocent Constructie aan de Hanzehogeschool Groningen en ing. Andries Kuipers docent Techniek aan de middelbare school De Heemgaard in Apeldoorn, bezig met het ontwikkelen van een lespakket om leerlingen van HAVO en VWO kennis te laten maken en te interesseren voor het prachtige vak van constructeur. Het lespakket waarin theorie en praktijk zichtbaar gekoppeld worden nadert nu voltooiing.
Naast de theorie biedt het lespakket dus ook leuke praktische onderdelen waarin bijvoorbeeld leerlingen in kleine groepjes met latjes een uitkraging bouwen, waarvan de doorbuiging door middel van een proefbelasting gemeten wordt en vervolgens de stijfheid berekend wordt. Het lespakket is nu een aantal malen beproefd op de Heemgaard in Apeldoorn en in het eerste jaar van de Hanzehogeschool Groningen en zowel onderwijsinstellingen als leerlingen zijn erg enthousiast.

Op de komende Betondag zullen we jullie graag het lespakket op onze stand laten zien. Vanzelfsprekend kunt u zich daar ook inschrijven voor het geven van proeflessen.

VNconstructeurs - Commissie Maatschappelijke Profilering
COBc-dag 2013
Afgelopen donderdag werd door het COBc en SBRCURnet weer de jaarlijkse COBc dag georganiseerd ditmaal in het STC gebouw te Rotterdam. Met een spectaculair uitzicht over de Maas vanaf de uitkragende zaal op de 13e verdieping werd het een veelzijdige en interessante dag waarbij een mooie mix tussen nieuwe ontwikkelingen en de techniek van ons (constructeurs)vak gecombineerd werden.
Er werden lezingen en parallelsessies gehouden over de ontwikkelingen van BIM, het revisieproces van de Eurocodes en de impact van schades. Maar ook meer vakinhoudelijke lezingen en parallelsessies over robuustheid, het ontwerp en de uitvoering van Station Rotterdam Centraal, het gebouw ‘De Rotterdam’ en berekeningen van poeren volgens het ‘rode boek’.
Tussen de lezingen en na afloop kon er een expositie bezocht worden en werd er natuurlijk veel bijgepraat met collega’s van de verschillende gemeentes en andere deelnemers met belangstelling voor constructieve toetsing.
Een bijzonder geslaagde dag.
Lees meer
Word ook lid van VNconstructeurs en help ons om gezamenlijk de missies en doelstellingen van de vereniging te realiseren.

Mail deze nieuwsbrief ook vooral door aan uw collega's. Als zij zelf ook Context willen ontvangen, kunnen zij zich hiervoor aanmelden via onze website.
  • eerste RTG Robuustheid
  • Constructeur vd Klas
  • COBc-dag 2013

Uniek gevormde brug
Next Architects met kantoren in Beijing en Amsterdam, heeft in een internationale competitie de 1e prijs gewonnen met een ontwerp voor een uniek gevormde wandelbrug in China. De brug is een belangrijk onderdeel van een nieuw te ontwikkelen gebied aan de Changsha’s Meixio Lake in de provincie Hunan in China. Het bijzondere ontwerp is gebaseerd op een Chinese knoop en biedt daarmee diverse routes op verschillende hoogtes. De totale overspanning is meer dan 150 meter en heeft een hoogte van 24 meter.
designboom

Constructeurs App
VNconstructeurs zal zeker ook weer aanwezig zijn op de Betondag op 21 november. Dit jaar extra speciaal: we lanceren daar de nieuwe, specifiek voor constructeurs ontwikkelde, gratis App van VNconstructeurs. Daarnaast verloten we, onder iedereen die een visitekaartje bij ons achterlaat, een bijzonder boek op ons vakgebied.
Samen met het uitgebreide en gevarieerde programma van de dag zelf, beslist genoeg redenen om ook deel te nemen aan deze jaarlijkse door de Betonvereniging georganiseerde Betondag 2013. We ontmoeten u daar graag!
Voor meer informatie en aanmelding, klik hier.

Nominaties ENCI studieprijs
De nominaties voor de ENCI studieprijs 2013 zijn bekend. Uit de 22 inzendingen zijn 10 studies genomineerd; 5 in de categorie Universiteit, 2 in categorie Hogeschool en 3 nominaties in de categorie Professional Masteropleidingen. De Nederlandse en Belgische afstudeerders zullen hun studies tijdens de Betondag 2013 kort toelichten aan het publiek waarmee ze tevens voor de publieksprijs in aanmerking komen. De uitreiking van de ENCI studieprijs 2013 zal ook op de Betondag zelf plaatsvinden.
ENCI studieprijs 2013

Links


VNconstructeurs
Telefoon: 085 - 401 63 47 | secretariaat@vnconstructeurs.nl

www.vnconstructeurs.nl