Online nieuwsbrieven


 < Terug naar overzicht

CONTEXT nr 3-2014 | woensdag 19 maart 2014
Voorwoord
In deze Context volop aandacht voor Duurzaamheid. Het programma voor het college Constructief over Duurzaamheid, welke op 23 april door VNconstructeurs georganiseerd wordt, is compleet en de inschrijving is geopend. Daarop aanhakend, een artikel over Duurzaamheid in ontwikkeling vanuit het Verre Oosten. Verder in deze Context een verslag van de voorlichtingsavond Constructeur voor de Klas waar de eerste ervaren constructeurs uit de praktijk kennis gemaakt hebben met het lespakket, informatie over een nieuwe minor ‘aardbevingen’ en een artikel over de door VWN ontwikkelde praktische handreiking en de nieuwe wapeningswijzer voor Eurocode 2 in de praktijk.

Wij wensen jullie weer veel leesplezier!
Daadwerkelijk Constructief over Duurzaamheid
Duurzaamheid is een hot item, er is dan ook een veelheid en diversiteit aan informatie voorhanden, maar wat kunnen en moeten wij als constructeurs daarmee? Hoe kunnen we nu milieubelastingen van verschillende constructiematerialen met elkaar vergelijken en hoe sturen we een ontwerp zo dat de milieubelasting vermindert?
Op deze vragen en verder “everything you have to know, but were afraid to ask” krijgt u antwoord tijdens het middag/avondcollege van VNconstructeurs op 23 april waarin we het nu daadwerkelijk Constructief over Duurzaamheid gaan hebben.
Er is een enorme veelheid aan nationale en internationale informatie over duurzaamheid van materialen beschikbaar waar de commissie vakmanschap samenhang en overzicht in gebracht heeft. We laten zien wat echt relevant is, hoe we verschillende materialen goed kunnen vergelijken en bieden daar kennis over en handreikingen voor.
We vertellen u precies hoe u een constructief ontwerp zo kunt sturen dat de milieubelasting verminderd kan worden en in de toekomst binnen bepaalde grenswaarden kan blijven. Want de per 1-1-2013 verplichte milieuprestatieberekeningen bij aanvragen omgevingsvergunningen worden nog maar beperkt geleverd, maar de verwachting is zeker dat we binnen niet afzienbare tijd zelfs binnen nog te bepalen grenswaarden moeten blijven.
Diverse vooraanstaande vakgenoten maken duurzaamheid praktisch toepasbaar in lezingen en presentaties waarbij volop ruimte voor vragen en discussie. Het college wordt afgesloten met een buffet.

Voor alle ontwerpende constructeurs en iedereen die zich bezighoudt met toepassing van materialen een college wat u niet mag missen.
Bespaar uzelf tijd en kom naar dit college waarin we het nu daadwerkelijk Constructief over Duurzaamheid hebben.
Voor alle informatie, het volledige programma en aanmelding, klik hier.
Duurzaamheid in ontwikkeling
Hoe goed kent u de opkomende economieën? Neem nu bijvoorbeeld India. Land met meer dan 1 miljard inwoners, waarvan er 300 miljoen onder de armoede grens leven. En u mag er daarbij vanuit gaan dat de definitie van armoede grens wat anders ligt dan in West Europa. Een reis van 200km afleggen binnen 5 uur is een utopie in dit land met grote gaten in de weg en waar herders met hun schapen van dezelfde infrastructuur gebruik maken als luxe personenauto’s.
New Delhi was onlangs nog in het nieuws; het zou de stad met de slechtste luchtkwaliteit ter wereld zijn. Wie ooit in de spits heeft gereden in deze 16 miljoen geregistreerde inwoners tellende metropool zal deze twijfelachtige eer niets verbazen. Sodom en Gomorra voor duurzaamheidsbepleiters, zo lijkt het. De zomers met temperaturen ver boven de 40 graden, die alleen door in elke ruime een A/C unit te plaatsen zijn uit te houden, stuwen het elektriciteitsverbruik tot ongekende hoogten.
Maar voor wie verder kijkt, zijn er ook hier opmerkelijke zaken. Sinds niet al te lange tijd rijden er elektrische riksja’s door de stad en tijdens een wandeling door het oudste gedeelte van de stad vol met kleine steegjes en ongedierte kom je tegenwoordig naast de japati-kraam warempel verkooppunten voor zonnecellen tegen. De terugverdientijd hangt wel af van uw onderhandelingskwaliteiten.
Punt is dat zelfs voor een Indiër in oud-Delhi, voor wie geld verdienen boven alles gaat, duurzaamheid tegenwoordig business is. Een enkeling dankt zijn overleven er aan. Voor hen is duurzaamheid alleen niet meer één van de vele opties, het is de enige. Voor diegenen onder u die dit bestaan romantiseren: u mag natuurlijk blijven wachten tot u hetzelfde lot te wachten staat.
Alle anderen zijn van harte uitgenodigd voor de door VNconstructeurs georganiseerde college “Constructief over Duurzaamheid”!
ir . Dennis Snijders
redactie Context
Voorlichtingsavond Constructeur voor de Klas
Op 4 maart is op scholengemeenschap De Heemgaard in Apeldoorn een voorlichtingsbijeenkomst gehouden over het door VNconstructeurs ontwikkelde lespakket voor leerlingen uit 4 Havo en 5 VWO.
Het lespakket is ontwikkeld om leerlingen te informeren en vooral te enthousiasmeren voor het prachtige vak constructeur. Ervaren constructeurs werkzaam in de praktijk gaan deze proeflessen doceren waarbij de leerlingen kennis kunnen maken met ons vak en naast een stuk theorie en rekenwerk ook daadwerkelijk een constructie bouwen.
Op de voorlichtingsavond waren de constructeurs aanwezig die straks voor de klas gaan staan. Ze hebben kennis kunnen maken met het lespakket en de achtergrond hierbij.
Lees meer>
Start Minor Aardbevingen
Vanaf september 2014 start de Academie voor Architectuur, Bouwkunde en Civiele Techniek van de Hanzehogeschool Groningen met een nieuwe actuele minor (keuzevak) ‘Diepe ondergrond en aardbevingen. De minor duurt een half jaar en is bedoeld voor studenten die de specialisatie Constructief Ontwerpen gevolgd hebben. De opleiding zal ook worden aangeboden als post-hbo opleiding voor het bedrijfsleven en de overheden.
Lees meer>

Eurocode 2 in de praktijk
Praktische richtlijnen Eurocode 2 en nieuwe editie van de Wapeningswijzer zijn verschenen. Voor het berekenen van betonconstructies geldt een nieuwe Europese norm, Eurocode 2. Met deze voorschriften wordt nu al enige tijd gewerkt, maar er blijkt behoefte aan een aantal praktische tips bij het ontwerpen van wapening. De VWN heeft daarom een praktische handreiking ontwikkeld, die door constructeur en wapeningsbedrijf kan worden gebruikt.
Lees meer>
• Duurzaamheid
• Constructeur vd Klas
• Start minor aardbevingen
• Eurocode 2 in de praktijk

Inschrijven bijeenkomst brand en kanaalplaatvloeren
A.s. dinsdag 25 maart is de bijeenkomst over brand en kanaalplaatvloeren. U kunt zich nog inschrijven! Tijdens deze bijeenkomst krijgt u een toelichting op de resultaten van Holcofire, en de aanbevelingen naar aanleiding van dit onderzoek voor het ontwerp van kanaalplaatvloeren. Uiteraard is er ook gelegenheid voor vragen en discussie. De bijeenkomst is van 16.00 tot ±19.00 uur. Voor een broodje wordt gezorgd. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Opvolger Lázló Vákár en John Kraus?
Wie wordt als Constructeur van het jaar (2014) de opvolger van Lázló Vákár en John Kraus? Geef uw nominatie van de constructeur die zich in uw ogen heeft onderscheiden op zijn of haar vakgebied , dan wel een bijzondere bijdrage heeft geleverd of verdienste heeft gehad op het gebied van constructies. Graag met vermelding van enkele van haar of zijn bijzondere projecten en stuur dit naar de secretaris van de jury, Peter Hoes (peter@betonvereniging.nl)
De nominaties zijn door te geven tot 1 mei. Hierna zal de jury de selectie maken en hieruit zal 22 mei, op de Constructeursdag, de winnaar bekend worden gemaakt.
Peter Hoes

Constructeursdag 2014
Op donderdag 22 mei wordt weer de jaarlijkse Constructeursdag georganiseerd met dit jaar als passend thema “De Constructeur verdiept”. Op 26 meter onder peil, op het toekomstig perron Vijzelgracht, staat natuurlijk het ontmoeten van vakgenoten weer centraal en verdiept men zich daarnaast in een groot aantal onderwerpen. Zoals de interactie tussen de wereld van de geotechniek en die van het Constructief Ontwerpen, duurzaam construeren en moderne hoogbouw. Er is een expositie, de mogelijkheid tot een rondleiding door het station en de tunnelbuizen en ook dit jaar wordt op deze dag de Constructeur van het jaar gekozen. Voorafgaand aan de constructeursdag is de ALV van VNconstructeurs. Voor meer informatie en aanmelding, klik hier.
constructeursdagAO wijziging bouwregelgeving

Op donderdag 27 maart zal het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over de wijzigingen in de bouwregelgeving plaatsvinden. Inmiddels zijn al ruim 116 vragen gesteld aan Minister Blok, welke middels een nog te verschijnen brief van de Minister, voordien beantwoord zullen worden. De agendapunten en een overzicht van alle vragen kunt u hier vinden.

LinksVNconstructeurs
Telefoon: 085 - 401 63 47 | secretariaat@vnconstructeurs.nl

www.vnconstructeurs.nl