Een overschot aan betrokken partijen bij staalbouw

In een uitzending van BNR Bouwmeesters van 27 januari stelde onderzoeker Erwin ten Brincke van lidbedrijf ABT dat er een overschot is aan betrokken partijen in de staalbouw. Hij pleit dan ook voor minder partijen, zodat minder coördinatie en afstemming nodig is en er op den duur ook minder misgaat met staalconstructies.

Na de instorting van het dak van het AFAS Stadion in Alkmaar en de scheuren in de Merwedebrug, is het bouwproces waarbij met staal geconstrueerd wordt ook grondig bekeken en geanalyseerd. Juist omdat staal een flexibel materiaal is wat je makkelijk in elkaar zet en daarmee een belangrijke rol speelt in de huidige circulariteitsdoelstellingen, is het een complex product, aldus Ten Brincke. Zowel tijdens het bouwproces als in de gebruiksfase – het onderhoud.

“Bij de bouw kiest iedere hoofdaannemer een eigen staalbouwer die dan weer apart de onderdelen bij elkaar zoekt.” Ten Brincke noemt staal dan ook ‘gefragmenteerd’. “Bij een betonnen constructie zie je dit niet, daar wordt alles al aan de voorkant gedaan.” De constructeur heeft volgens de ABT-adviseur een grote verantwoordelijkheid: “Slecht laswerk leidt tot slechte gebouwen. De constructeur moet zich dit veel meer toe-eigenen. De oplossing is volgens Ten Brincke echter eenvoudig: “Wij pleiten voor minder partijen. Minder coördinatie en afstemming wat betekent dat er op den duur minder misgaat.”

Bij het onderhoud van bestaande staalconstructies is het weer lastig zwakke plekken in de structuur tijdig te ontdekken. Toch zijn er al wat digitale tools in ontwikkeling waarmee men de staat van een stalen constructie beter kan controleren zoals “digital twinning”. Daarmee kan van iedere constructie een digitale versie opgeslagen worden waarmee tezamen met de sensordata, live bijgehouden kan worden wat de staat van een bouwwerk is.

”Praktisch zijn digital twins volgens de TNO-onderzoeker Joep Paulissen nog niet: “Het is een samenstelling van verschillende technologieën, dus we zitten nog in de verkennende fase.” Op den duur is het de bedoeling dat de ‘live updates’ leiden tot een beter voorspellend vermogen dan we nu hebben. “Zo voorkom je situaties zoals destijds met de Merwedebrug”, vertelt Paulissen.

Ten Brincke is enthousiast over de ontwikkelingen: “Digitalisering leidt tot minder partijen in de bouw en in een digitaal model kun je meer kwijt dan op papier. Zo bewaar je het overzicht.”

Meer weten?
Luister hier naar de uitzending van BNR Bouwmeesters van 27 januari 2020 over ‘IJzersterke staalconstructies’.

Deel deze pagina

Scroll naar boven