Hoogbouwcongres 2023: ‘The Carbon Clock is ticking’

Nieuws

|07-09-2023

door redactie VNconstructeurs

‘The Carbon Clock is ticking’. Nederlandse steden staan voor een enorme verdichtingsopgave. De ruimte is beperkt dus zullen veel gebouwen de hoogte ingaan om aan de toenemende vraag aan ruimte te voldoen. Nu zijn er wat zaken die deze opgave bemoeilijken. Zo kunnen stikstof en hittestress de verdere ontwikkeling van binnensteden vertragen. Waar minder aandacht voor is, is CO2. Een sluipmoordenaar die als er geen actie op wordt ondernomen, de groei van steden een halt kan toeroepen. Daarom staat het jaarlijkse Hoogbouwcongres dit jaar in het teken van CO2-reductie. In het congres willen we de urgentie uitdrukken, denkkaders meegeven en middels praktijkvoorbeelden inspireren. 

Wat is het probleem? 
Op Europees niveau hebben overheden afspraken gemaakt om aan bepaalde CO2-normen te voldoen. Als we op dezelfde manier blijven bouwen als dat we nu doen, lopen de eerste steden in Nederland al in 2027 tegen een CO2-plafond aan. Worden die normen overschreden, zijn er twee opties: of de bouw wordt stilgelegd, of de CO2 moet worden afgekocht – en daar zit een flink prijskaartje aan. Om deze ongewenste gevolgen te voorkomen, moet er creatief worden omgegaan met het probleem. Tijdens het congres wordt de haalbaarheid van CO2-neutrale hoogbouw besproken.

Circulaire hoogbouw 
Daarnaast ligt er een uitdaging in de bestaande hoogbouw. Kantoortorens in de Parijse zakenwijk La Defense en Londense Canary Wharf waren ooit de pronkstukken van de stad maar de torens uit de jaren ‘90 lopen leeg. Het vastgoed is verouderd en voldoet niet meer aan de hedendaagse duurzaamheidseisen. Wat is daar het beste mee te doen?

Lees meer over het programma, de sprekers en alle praktische informatie omtrent kosten en aanmelding.

AGENDA

wo 27 september 2023

Hoogbouwcongres 2023

Kinepolis Jaarbeurs, Jaarbeursboulevard 300, Utrecht

Van 12:00 tot 18:00

Lees meer en schrijf direct in >

Lees meer...

di 03 oktober 2023

Staalbouwdag 2023

AFAS Theater, Leusden

Van 11:00 tot 17:00

Lees meer en schrijf direct in >

Lees meer...

OVERIG NIEUWS

  • Reset

Nieuws |

Winnaars CvhJ