Programma Dag van de Constructeur staat als een huis

NIEUWS | 28-05-2021

door redactie VNconstructeurs

Over een kleine week is het zover: de Dag van de Constructeur 2021 op 3 juni. Het programma is volledig gevuld met Keynote speakers Pim Peters,  Arjan Habraken (Constructeur van het jaar 2021) en Willem de Bont en in totaal 12 parallelsessies waarin diverse innovaties en projecten worden toegelicht.

Pim Peters (IMd) zal als “duurzame verbinder een keynote verzorgen die zowel wordt uitgezonden bij de Dag van de Constructeur, als in het programma van Building Holland Digital over energietransitie. Pim zal ingaan op het Rijksbrede programma ‘Nederland Circulair in 2050’. Dit heeft de bewustwording over het gebruik van primaire grondstoffen in de bouw nadrukkelijk op de agenda gezet. We moeten veel zorgvuldiger met het materiaal in de gebouwen omgaan en beter nadenken waar we welk materiaal voor inzetten. Wat betekent dit voor constructies en de constructeur?

het volledige programma vind je hier:

Keynote door Constructeur van het Jaar Arjan Habraken

De constructeur speelt een essentiële rol in de verduurzaming van de bouwsector. Het vak is duidelijk in ontwikkeling en zijn betrokkenheid zal verbreden, maar ook verdiepen. Arjan Habraken is in november 2020 verkozen tot Constructeur van het Jaar. Onder andere vanwege zijn werk waarin zijn belangstelling voor architectuur, lichtgewicht constructies en de aandacht voor de relatie tussen ontwerp en uitvoering naar voren komen.

De materiaalkeuze, het productieproces, de bouwmethodiek en zelfs de eisen ná de levensduur van het gebouw worden steeds belangrijker in de zoektocht naar een goed constructief ontwerp. Maar hoe weet je als constructeur wat de juiste keuze is?

Keynote: Bouwen aan constructieve veiligheid met Willem de Bont
Willem de Bont (oprichter van het gelijknamige adviesbureau) is programmamanager van het programma Veiligheid in de Bouw. Dit in opdracht van VNconstructeurs en 4 andere samenwerkende (branche-)organisaties die de handen ineen hebben geslagen na het verschijnen van het OVV-rapport “Bouwen aan Constructieve Veiligheid”. Willem zal een korte toelichting geven op de inhoudelijke actielijnen (Regie op Veiligheid en borging constructieve veiligheid) maar vooral ingaan op de ervaringen met het toepassen hiervan in de Leerprojecten, die centraal staan in het programma.

Een greep uit de parallelsessies

Het aanbod in de parallelsessies biedt voor elk wat wils. Constructieve veiligheid staat centraal in sessies over de nieuwe BRL voor de coördinerend constructeur, een sessie over de verbouwing van het Herman Gorter Complex in Utrecht, een sessie over het leren van constructieve incidenten. Bijzondere projecten die worden uitgelicht zijn onder andere het Energiehotel in Ede en Westbeat; een gebouw met een WOW effect. Duurzaamheid en circulariteit spelen de hoofdrol in de bijdrage over CO2-reductie van Dirk Rinze Visser, her eerste circulaire viaduct van Volker Wessels. Verder een bijdrage over parametrisch schalen van circulair hardhout tot bamboe, en een sessie met oud-constructeur van het jaar Maurice Hermens onder de titel “innoveren kun je leren”. 

Constructeur van het Jaar

De Dag van de Constructeur is niet compleet zonder aandacht voor de Constructeur van het Jaar. Zowel Arjan Habraken als Marijn Bruurs, afgelopen november gekozen tot Constructeur en Talent van het Jaar, geven acte de presence in het programma. Aan het eind van de middag zal bovendien de officiële aftrap plaatsvinden van de verkiezing Constructeur van het Jaar 2021. Dagvoorrzitter Ysbrand Visser zal met enkele oud-winnaars, waaronder al genoemd Maurice Hermens, en met de juryvoorzitter Noortje de Geus van Ingenieursbureau Den Haag in gesprek gaan over verleden, heden en toekomst. Dit als opmaat voor de nieuwe verkiezingsronde. De winnaars 2021 zullen bekend worden gemaakt in november, tijdens Building Holland.