Bouwen aan de toekomst

Afgelopen periode stond Willem Dantuma, directeur-eigenaar van Dantuma-Wegkamp te Meppel, voor het vijfde jaar op rij, met veel enthousiasme voor de klas bij VWO-4 van het RSG Tromp Meesters. In een serie van (dit keer) 3 gastlessen met het VNconstructeurs-lespakket Constructeur voor de Klas, liet hij een nieuwe generatie leerlingen kennismaken met ons prachtige vak.

Het begon allemaal zo’n 6 jaar geleden toen Willem Dantuma via onze vereniging hoorde over het door VNconstructeurs ontwikkelde lespakket Constructeur voor de Klas. Hij bezocht een informatie-avond en was direct geïnteresseerd. “Veel mensen weten wel wat een architect doet, maar totaal niet wat de rol van een constructeur is in het bouwproces. En we hebben juist zo’n leuk en vooral belangrijk vak!”

Hij schreef diverse middelbare scholen in zijn regio aan, om als constructeur een serie praktijk-gastlessen te geven aan leerlingen HAVO – VWO bovenbouw. In dezelfde periode stuitte docent Biologie en NLT (natuur, leven en technologie) Robert Rubertus via het internet ook op ons lespakket en de twee vonden elkaar. Dat was de start van een inmiddels al 5 jaar durende, succesvolle samenwerking tussen Dantuma en het RSG Tromp Meesters.

Met het door VNconstructeurs ontwikkelde lespakket, geeft Willem Dantuma  jaarlijks een serie gastlessen aan de leerlingen van het RSG Tromp Meesters. Volgens Rubertus is het lespakket goed uitgebalanceerd en laat het de leerlingen kennismaken met de hele ontwerpcyclus. Het complete proces van planvorming tot en met meten, berekenen en uitvoering komt aan bod, waarbij de opdracht luidt een zo groot mogelijke, stevige uitkraging te realiseren.
“De resultaten van de gastlessen zijn heel goed; leerlingen kunnen er echt hun creativiteit op loslaten en leren naast kennismaken met het vakgebied veel van de verschillende aspecten van het proces en krijgen daarmee veel inzicht.”

Vanuit het RSG Tromp Meesters is ook veel waardering voor Willem Dantuma die hier als directeur-eigenaar toch maar tijd voor vrijmaakt.
Volgens Dantuma zelf te veel eer; “De voorbereiding kost nauwelijks tijd (buiten het nalopen van het pakket) en de 3 of 4 gastlessen van zo’n 100 minuten, zijn gewoon leuk om te doen. Het vak constructief ontwerp wordt via deze weg veel beter voor het voetlicht gebracht en dat is belangrijk. Leerlingen kiezen hierna een studierichting en wat je niet kent, kies je niet. Als we nu binnenkort ook nog een stage-aanvraag krijgen van een oud-leerling van het RSG, is mijn inzet helemaal geslaagd!”

Precies daarom heeft VNconstructeurs in samenwerking met ir Jelle Pama, hogeschooldocent aan de Hanzehogeschool Groningen en ing. Andries Kuipers, docent techniek aan de middelbare school De Heemgaard het lespakket ontwikkeld. De gastlessen sluiten perfect aan bij het vak NLT (natuur, leven en technologie) en is didactisch geschikt voor bovenbouwleerlingen HAVO en VWO. Maar het lespakket is (met wat kleine aanpassingen) zelfs al gebruikt voor gastlessen op een basisschool! Leerlingen zijn enthousiast over de opzet en de inhoud van de lessen en worden zo ook geholpen in hun studiekeuze.

Het lespakket wordt volledig en kant-en-klaar geleverd en biedt voldoende ruimte om voorbeelden te vervangen door eigen voorbeelden van ‘onderwijzende’ constructeurs zodat u op basis van eigen ervaringen kunt doceren. We bieden zelfs een conceptbrief scholen om contact te leggen voor het geven van gastlessen.

Deel deze pagina

Scroll naar boven