NIEUWS

Construeren is een prachtig vak dat constant in beweging is. In de snel veranderende bouwwereld helpt VNconstructeurs alle leden op de hoogte te blijven van relevante ontwikkelingen in het vak. Bijvoorbeeld van constructieve veiligheid, duurzaamheid, digitalisering en de arbeidsmarkt. Ook berichten we over nieuws en activiteiten van de vereniging zelf.

Hieronder zijn alle berichten in ons nieuwsarchief terug te vinden. Op zoek naar een specifiek bericht of nieuws over een specifiek thema?  Geef een zoekterm, een datumbereik of een filter in. Je kunt ook de sortering en het aantal resultaten per pagina instellen.

 

Zoeken
Datum van/tot
Filter hoodfdhema
Filter thema
Sorteren
1 – 24 van 363

Stichting Stapelbouw heeft onderzoek gedaan naar de buigtreksterkte van gemetselde baksteengevels in de bouwpraktijk. De resultaten zijn zorgwekkend: vaak wordt de vereiste sterkte niet gehaald.

Diederik Veenendaal (Summum Engineering) is verkozen tot Constructeur van het Jaar 2024. Jaco Reusink (Ingenieursbureau gemeente Rotterdam) mocht de oeuvreprijs in ontvangst nemen. Lonneke van Haalen (ABT) werd bekroond als Constructief Talent van het Jaar.

De commissie Duurzaamheid is inmiddels volop van start met zeven actieve commissieleden. Op 2 oktober 2024 zullen wij een workshop Duurzaam Ontwerpen voor de leden organiseren.

Als brancheorganisatie benadrukken wij het cruciale belang van zorgvuldig ontworpen constructies voor de borging van constructieve veiligheid in ons land. Het incident in Nieuwegein belicht opnieuw de vitale rol van constructeurs, samen met de bouwketen.

Gisteravond werden we opgeschrikt door het instorten van zes hellingbanen van de Q-Park-parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. OVV start verkennend onderzoek.

Het domein constructieve veiligheid verdient blijvende aandacht, vindt Paul Carstens, voorzitter van het Constructeursregister. Op de DvdC maakt hij de geaccrediteerde register-deelnemers bekend.

Hij is nu ruim 1,5 jaar voorzitter van VNconstructeurs. Hoe is die eerste periode Jack Smeets, als niet-constructeur, bevallen? En welke belangrijke uitdagingen ziet hij voor de beroepsgroep de komende tijd?

Voor jonge constructeurs (tot 35 jaar) organiseren VNconstructeurs en YouCon tijdens DvdC een masterclass in de ochtend. Hans de Wit en Niki Loonen delen hun kennis over duurzaam construeren en ontwerpen.

We stellen de sponsoren van DvdC 2024 graag aan je voor, want zonder hen hadden we zo’n inspirerend en informatief sprekersprogramma op de prachtige locatie in Kameryck nooit voor elkaar gekregen. 

Op de DvdC verzorgen Bekaert en VNconstructeurs een side event over funderen met staalvezelbeton. Steven Pouillon, Area Sales Manager Benelux & N-Africa bij Bekaert, vertelt over de Dramix®5D ontwerpgids.

“Met de kennis van nu zou ik het anders hebben gedaan.” Echter, was die kennis toen daadwerkelijk niet aanwezig of is het niet voldoende opgezocht? Met tegenspraak anticipeer je op de kennis van de toekomst!

Tijdens de afsluitende intervisiesessie van de cursusreeks Borgen Constructieve Veiligheid op 9 april deelden deelnemers situaties uit de praktijk waarin de constructieve veiligheid op het spel stond.

Bram Mommers neemt je in zijn keynote tijdens de Dag van de Constructeur mee naar de wereld van de generatieve Artificial Intelligence (AI). Wat betekent generatieve AI voor het vak van constructeur?

De nieuwe juryvoorzitter Constructeur van het Jaar Nico Rabbers geniet van efficiency, innovatie of een bepaald ritme in het constructieve model, maar hecht ook waarde aan de rol in het proces van de bouwopgave. 

Het is onze verantwoordelijkheid dat we de constructies van onze gebouwen en kunstwerken binnen de kaders van het klimaatakkoord krijgen; ofwel om ze Paris Proof te krijgen. Lees de blog van Rudi Roijakkers.

De Wit is een van de keynote sprekers tijdens de Dag van de Constructeur. Tot die tijd mag hij zich ook Constructeur van het Jaar noemen. “Het is een erkenning voor de bijdrage aan het…

Vanaf 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren, volgens NTA 8790. Dit is op 12 april gepubliceerd in de Staatscourant.

Onze sponsor Hakron biedt innovatieve oplossingen die leiden tot meer ontwerpvrijheid en efficiënter bouwen. Een goed voorbeeld daarvan is de T-Head wapening.

VNconstructeurs maakt zich al jaren hard voor veilige en duurzame bouwconstructies. Toch gaan wens en realiteit nog niet altijd hand in hand. Daarom is het bijwonen van de DvdC op 6 juni zo essentieel.

Uitgebreid verslag van het webinar Apk voor publieke gebouwen (21 maart) met Rudi Roijakkers, een van de rapporteurs van de NTA en bestuurslid van VNconstructeurs. Dit moet je weten over de NTA 8790.

Op 21 maart was digitale ALV van VNconstructeurs. Op de agenda stonden het financieel jaarverslag, de begroting, nieuws over bestuursleden, maar ook de zichtbaarheid en bekendheid onder constructeurs, kernactiviteiten van de vereniging, en het hoofdthema…

In de serie columns van Cement merkt ‘Koploper Duurzaamheid’ Niki Loonen op dat er nog weinig aandacht is voor de invloed van het wapeningsstaal dat in veel beton wordt toegepast. Geheel onterecht.

Op 25 maart kwam de stuurgroep bij elkaar waarbij er goede voortgang is gemaakt met de uitwerking van de drie sporen: Constructieve veiligheid, Regie op veiligheid en Lerend vermogen.

De Dag van de Constructeur vindt op 6 juni plaats met hetzelfde thema als vorig jaar: samenwerken aan veilige én duurzame constructies. “Bij succes geprolongeerd”, zegt Frank Kaalberg, voorzitter van de programmacommissie en bestuurslid van…

Scroll naar boven