NIEUWS

Construeren is een prachtig vak dat constant in beweging is. In de snel veranderende bouwwereld helpt VNconstructeurs alle leden op de hoogte te blijven van relevante ontwikkelingen in het vak. Bijvoorbeeld van constructieve veiligheid, duurzaamheid, digitalisering en de arbeidsmarkt. Ook berichten we over nieuws en activiteiten van de vereniging zelf.

Hieronder zijn alle berichten in ons nieuwsarchief terug te vinden. Op zoek naar een specifiek bericht of nieuws over een specifiek thema?  Geef een zoekterm, een datumbereik of een filter in. Je kunt ook de sortering en het aantal resultaten per pagina instellen.

 

Digitalisering is bij uitstek geschikt om ervaren en jongere constructeurs te verbinden. Op 11 september verzorgt de Commissie Digitalisering en bijeenkomst. Bekijk het programma en meld je aan!

Constructieve veiligheid was het onderwerp van de duopresentatie van Fries Heinis (Algemeen Directeur Bouwend Nederland) en Jack Smeets (voorzitter VNconstructeurs en Projectdirecteur bij Arcadis) op de DvdC 2024.

Nog even mocht hij zich Constructeur van het Jaar noemen: Hans de Wit (Tunnel Engineering Consults/TEC, Constructeur van het Jaar 2023). Hij gaf de laatste keynote van de DvdC over internationale tunnelbouw.

Het constructeursvak verandert continu en de noodzaak voor goede constructeurs neemt alleen maar toe. Die conclusie kon je trekken uit een geslaagde DvdC op 6 juni in Kamerik. Lees het sfeerverslag.

Bram Mommers (Arcadis) nam in zijn keynote tijdens de DvdC iedereen mee naar generatieve AI. Wat betekent de omarming van AI voor het werk van de constructeur?

Jonge constructeurs en studenten konden in de ochtend voorafgaand aan de DvdC een Masterclass Duurzaamheid bijwonen van Hans de Wit en Niki Loonen.

Toonaangevende experts uit de bouw- en architectuursector komen bijeen op het event Bouw met Bamboe (19 juni t/m 21 juni, BlueCity, Rotterdam) om hun inzichten te delen over het gebruik van bamboe als duurzaam bouwmateriaal.

Stichting Stapelbouw heeft onderzoek gedaan naar de buigtreksterkte van gemetselde baksteengevels in de bouwpraktijk. De resultaten zijn zorgwekkend: vaak wordt de vereiste sterkte niet gehaald.

Diederik Veenendaal (Summum Engineering) is verkozen tot Constructeur van het Jaar 2024. Jaco Reusink (Ingenieursbureau gemeente Rotterdam) mocht de oeuvreprijs in ontvangst nemen. Lonneke van Haalen (ABT) werd bekroond als Constructief Talent van het Jaar.

De commissie Duurzaamheid is inmiddels volop van start met zeven actieve commissieleden. Op 2 oktober 2024 zullen zij een workshop Duurzaam Ontwerpen voor de leden organiseren.

Als brancheorganisatie benadrukken wij het cruciale belang van zorgvuldig ontworpen constructies voor de borging van constructieve veiligheid in ons land. Het incident in Nieuwegein belicht opnieuw de vitale rol van constructeurs, samen met de bouwketen.

Gisteravond werden we opgeschrikt door het instorten van zes hellingbanen van de Q-Park-parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. OVV start verkennend onderzoek.

Het domein constructieve veiligheid verdient blijvende aandacht, vindt Paul Carstens, voorzitter van het Constructeursregister. Op de DvdC maakt hij de geaccrediteerde register-deelnemers bekend.

Hij is nu ruim 1,5 jaar voorzitter van VNconstructeurs. Hoe is die eerste periode Jack Smeets, als niet-constructeur, bevallen? En welke belangrijke uitdagingen ziet hij voor de beroepsgroep de komende tijd?

Voor jonge constructeurs (tot 35 jaar) organiseren VNconstructeurs en YouCon tijdens DvdC een masterclass in de ochtend. Hans de Wit en Niki Loonen delen hun kennis over duurzaam construeren en ontwerpen.

We stellen de sponsoren van DvdC 2024 graag aan je voor, want zonder hen hadden we zo’n inspirerend en informatief sprekersprogramma op de prachtige locatie in Kameryck nooit voor elkaar gekregen. 

Op de DvdC verzorgen Bekaert en VNconstructeurs een side event over funderen met staalvezelbeton. Steven Pouillon, Area Sales Manager Benelux & N-Africa bij Bekaert, vertelt over de Dramix®5D ontwerpgids.

“Met de kennis van nu zou ik het anders hebben gedaan.” Echter, was die kennis toen daadwerkelijk niet aanwezig of is het niet voldoende opgezocht? Met tegenspraak anticipeer je op de kennis van de toekomst!

Tijdens de afsluitende intervisiesessie van de cursusreeks Borgen Constructieve Veiligheid op 9 april deelden deelnemers situaties uit de praktijk waarin de constructieve veiligheid op het spel stond.

Bram Mommers neemt je in zijn keynote tijdens de Dag van de Constructeur mee naar de wereld van de generatieve Artificial Intelligence (AI). Wat betekent generatieve AI voor het vak van constructeur?

De nieuwe juryvoorzitter Constructeur van het Jaar Nico Rabbers geniet van efficiency, innovatie of een bepaald ritme in het constructieve model, maar hecht ook waarde aan de rol in het proces van de bouwopgave. 

Het is onze verantwoordelijkheid dat we de constructies van onze gebouwen en kunstwerken binnen de kaders van het klimaatakkoord krijgen; ofwel om ze Paris Proof te krijgen. Lees de blog van Rudi Roijakkers.

De Wit is een van de keynote sprekers tijdens de Dag van de Constructeur. Tot die tijd mag hij zich ook Constructeur van het Jaar noemen. “Het is een erkenning voor de bijdrage aan het…

Vanaf 1 juli 2024 zijn eigenaren van grote, publiek toegankelijke gebouwen verplicht een periodieke keuring van de constructieve veiligheid uit te voeren, volgens NTA 8790. Dit is op 12 april gepubliceerd in de Staatscourant.

Scroll naar boven