Column Rijpstra: Opvallende statistieken

door Paul Rijpstra voorzitter VNconstructeurs

In de Cobouw van december 2019 was het weer tijd voor de lijstjes 2019, zoals de 10 best gelezen artikelen en de blunderprojecten van 2019. Het lezen van deze lijstjes vormde een aangename tijdverdrijving in de kerstvakantie. Bij het lezen van de lijstjes 2019 ben ik altijd weer nieuwsgierig of er een trend is met voorgaande jaren. En na enig zoeken in de digitale Cobouw, kom je ook de lijstjes van de voorgaande jaren tegen. Cobouw, ik geef je de complimenten voor het prima digitale dossier.

Bij het lezen van de bouwblunders viel het mij op dat het veelal blunders met forse financiële gevolgen betreft. Op het moment van het vaststellen van de blunder is er vaak nog geen realisatie van het project in zicht. Het project bevindt zich in de contract- of ontwerpfase. Oftewel de blunder kan nog groter worden ook. Heel veel blunders van 2019 betreffen contractblunders, terwijl in 2018 veel meer projectblunders de top 10 hebben gehaald. De rode draad in de blunders is in mijn optiek overschatting van jezelf of onderschatting van de risico’s. Gevolg is dan een financiële tegenvaller. Bij grote projecten heb je het dan al snel over grote financiële gevolgen. Echte bouwfouten, wat volgens mij blunderen pur sang is, staan niet in de blunderlijstjes, behoudens het AZ stadion en de parkeergarage Eindhoven.

Bouwfouten en de gevolgen daarvan hebben daarentegen wel de interesse van de Cobouw lezer. Instorten, verlies slikken, botsende kranen en cruciale fouten zijn delen van titels uit de Cobouw top 10 best gelezen artikelen 2019. En wat leren we hiervan? Dat zullen we in 2020 in de Cobouw gaan lezen. Ik ben er van overtuigd dat het schrijven over dit soort calamiteiten, hoe vervelend ook, bijdraagt aan vergroting van de bouwveiligheid. Het stimuleert de bewustwording dat bouwveiligheid op één moet staan.

Het 10e artikel in de lijst van best gelezen artikelen gaat over de veiligste bouwplaats van Nederland. En op deze bouwplaats wordt alleen maar veilig gewerkt, of er wordt niet gewerkt. De kracht van veilig werken is uniformiteit. Niemand ontsnapt aan dit regime en daarom doet iedereen het. Dit artikel had eigenlijk op 1 moeten staan.

Paul Rijpstra
Voorzitter VNconstructeurs

Deze column is op 8 januari 2020 gepubliceerd in Cobouw.

Lees hier de column in Cobouw.

Deel deze pagina

Scroll naar boven