Veel lof voor constructief talent

De constructeurswereld barst van het jonge talent. Dat blijkt wel uit het grote aantal kandidaten voor de titel Talent van het Jaar, een prijs die ieder jaar wordt uitgereikt door de branchevereniging VNconstructeurs. Het is ook de reden dat er dit jaar niet één maar zijn twee prijzen zijn toegekend. Zowel Koen van Doremaele als Patrick van Dodewaard mag zich een jaar lang Talent van het Jaar noemen. Een nieuwe Constructeur van het jaar is er niet. Daarvoor waren er juist te weinig kandidaten.

Talenten
De jury was bijzonder te spreken over de grote hoeveelheid en ook de kwaliteit van de inzendingen voor Talent van het Jaar. “Wij zijn blij dat er zo veel mensen belang hechten aan het zichtbaar maken van het vak. Het niveau van de kandidaten was bijzonder hoog”, aldus juryvoorzitter Noortje de Geus. Vanwege die kwaliteit heeft de jury besloten niet één maar twee prijzen uit te reiken. Een voor bouw en een voor infra. Die prijzen gaan naar Koen van Doremaele van BAM Infraconsult en Patrick van Dodewaard van IMd.

Voor de Constructeur van het Jaar waren er niet voldoende inzendingen. De inzendingen die er waren doen volgend jaar wel gewoon mee. De Geus. “Dat we te weinig kandidaten voor de Constructeur van het Jaar hebben, heeft mogelijk met de bescheidenheid van de constructeur in het algemeen te maken. Constructeurs zijn trots op hun vak, maar zouden het belang van hun vakgebied vaker mogen uitstralen. Het is goed om te zien dat er wel veel inzendingen zijn voor de talenten. Het geeft goede hoop voor de toekomst.”

Het grote aantal kandidaten voor Talent van het Jaar geeft aan dat het constructeursvak sterk in ontwikkeling is. Mede door alle aandacht voor constructieve veiligheid, duurzaamheid en digitalisering kiezen veel jonge talentvolle mensen voor het vak. Het grote animo voor de Masterclass op de Dag van de Constructeur bevestigde dat beeld. De uittredend Constructeur van het Jaar Hubert Kuijpers ging aan de slag met dertig jonge, ambitieuze constructeurs die zeer gretig waren om nog meer kennis en ervaring op te doen.

Juryrapport

De jury geeft in het juryrapport een duidelijke onderbouwing voor haar keuze voor de twee talenten. Over Koen van Doremaele: “Koen gebruikt moderne methoden als parametrisch ontwerpen en zet deze in om ambities waar te maken die veel verder gaan dan een veilig ontwerp. Het gaat ook om circulariteit, logistiek en maakbaarheid. Koen is een verbinder pur sang die beschikt over uitstekende sociale vaardigheden. Die zet hij niet alleen in binnen projecten, maar ook nadrukkelijk bij het uitdragen van het vak. De jury waardeert verder vooral zijn actieve inzet binnen het onderwijs.”

Van Doremaele oogstte lof met zijn inzet bij de bouw van de Rothera Wharf op Antarctica. Hij was als 34-jarige constructeur onder andere verantwoordelijk voor het ontwerp en de site-engineering van de sloop van de bestaande kadeconstructie. Van Dodewaard heeft in het project een cruciale rol gespeeld als verbinder tussen het ontwerp, de werkvoorbereiding en de bouw.

De jury over de andere winnaar, Patrick van Dodewaard: “Patrick heeft een passie voor de relatie tussen constructie en architectuur. Hij combineert dit slim met duurzaamheid. Hij neemt verantwoordelijkheid ook in niet vanzelfsprekende omstandigheden. Patrick is buitengewoon extern gericht: hij is actief in onderwijs en onderzoek, begeleidt studenten, is bestuurslid van YouCon en was al tijdens zijn studie actief met publicaties over het vak.”

De jury roemt zijn inzet als begeleider van de studenten van team VIRTUe en zijn actieve rol bij de realisatie van het duurzame paviljoen LINQ, een appartementencomplex dat zonder footprint is op te bouwen en af te breken. Daarmee illustreert hij op overtuigende wijze de meerwaarde van een slimme constructie.

Opleidingsvouchers
Behalve alle aandacht die beide talenten krijgen en het podium dat ze een jaar lang ter beschikking hebben als ambassadeur voor het vak, mogen ze ook een aantal opleidingen naar keuze volgen. Betonvereniging, Bouwen met Staal en HTI hebben alle drie een opleidingsvoucher ter beschikking gesteld. Deze drie sponsoren zijn voor de meeste constructeurs bekende partijen. Betonvereniging en Bouwen met Staal bieden vooral inhoudelijk gerichte opleidingen aan. HTI biedt een persoonlijke scan aan met daaraan gekoppeld een maatwerk training of opleiding. Daarbij ligt de nadruk ligt op persoonlijke competenties. Dit sluit aan bij het besef dat soft skills steeds belangrijker worden voor de constructeur, bijvoorbeeld bij het bieden van ‘professionele tegenspraak’.

Jury

De jury voor de Constructeur van het Jaar 2019 bestond uit:

  • Roy Crielaard (Heijmans)
  • Joost Vos (BenthemCrouwel Architecten)
  • Willem van Dijk (Heijmans)
  • Noortje de Geus (Ingenieuwsbureau Gemeente Den Haag, voorzitter jury)
  • Pim Peters (IMd Raadgevende Ingenieurs)
  • Hubert Kuijpers (Pieters Bouwtechniek)
  • Pierre Hendrikx (YouCon / BAM Advies & Engineering)

Deel deze pagina

Scroll naar boven