Mathew Vola, Rafaël Steenbergen keynotes op Dag van de Constructeur

Step into the future-de constructeur van de 21e eeuw. De Dag van de Contructeur op 19 mei 2022 gaat over de weerslag van grote maatschappelijke vraagstukken als klimaatverandering, energietransitie en de woningbouwopgave op de rol en het vak van de constructeur.

Met het thema ‘Constructeur van de 21e eeuw’ als belangrijkste leidraad hebben we een aantrekkelijk programma samengesteld voor de Dag van de Constructeur 2022. Live, en dus een ideale mogelijkheid om niet alleen kennis op te doen, maar ook te netwerken en oude en nieuwe collega’s te ontmoeten. Het congres vindt plaats op donderdagmiddag 19 mei in Kamerik, op Buitenplaats Kameryk.

Eindelijk weer live

“Het wordt een mooi congres”, zegt Bob Gieskens, directeur van branchevereniging VNconstructeurs. “Alleen al omdat we elkaar na twee jaar weer eens fysiek mogen ontmoeten om kennis te delen en te netwerken.” Ook Robbert van Dinther, operationeel directeur bij de KPE Groep, is verheugd dat live-ontmoetingen weer zijn toegestaan. “Met KPE Bouw, het Hoger Technisch Instituut en Brain Based Safety zijn we zeer nauw betrokken bij de organisatie van deze dag. Kennis delen en netwerken is na twee jaar achter ‘het schermpje’ zitten een verademing.”

Vragen en antwoorden

“De transitie waar we ons nu als constructeurs in bevinden roept heel veel vragen op”, legt Bob Gieskens uit. “Wat komt er allemaal op ons af? De complexiteit van de bouwopgave wordt steeds groter. Duurzaamheid, hergebruik van materialen en innovatie hebben grote invloed op het constructeursvak. Waar liggen de kansen en hoe pak je die samen met partijen uit de keten op? Allemaal vragen waar we tijdens dit congres antwoord op proberen te geven. Niet op alle vragen zal een antwoord te geven zijn, maar de sprekers van dit congres lichten wel een tipje van de toekomstige sluier op en nemen ons mee in oplossingsrichtingen die verder gaan dan alleen maar vandaag of morgen.”

Keynotes

Wie het programma van de Dag van de Constructeur al heeft gezien, zal opgemerkt hebben dat een aantal gerenommeerde namen op 19 mei in Kamerik te gast zijn. Constructeur van het jaar 2021, Mathew Vola, is van mening dat de bekende uitspraak van de Amerikaans architect Louis Sullivan ’form follows function’ niet meer van deze tijd is. “We moeten toe naar ‘form follows sustainability’ als basis voor het ontwerp- en bouwproces van de toekomst.”

Zijn lezing zal dan ook gaan over de uitdagingen van de constructeur in de 21ste eeuw. Vola, die Property Business Unit Leader bij Arup is, is onder meer bekend van HAUT in Amsterdam. De hoogste houten woontoren van Nederland (73 meter, 21 verdiepingen. Daarmee was Vola in 2016 een pionier.

In de tweede keynote gaan we in op het onderwerp veiligheid. Prof.dr.ir. Raphaël Steenbergen, deskundige bij TNO in constructieve veiligheid en professor aan de universiteit van Gent, zal zijn opwachting maken tijdens de Dag van de Constructeur. Als deskundige op het gebied van probabilistisch ontwerpen, was hij onder andere betrokken bij de gevolgen van de aardbevingsproblematiek in Groningen en de onderzoeken naar de veiligheid van breedplaatvloeren. Welke lessen kunnen we hieruit trekken voor toekomstige situaties? Hoe verhouden zich onderzoek en techniek tot wet- en regelgeving en normen?

Debat
De derde plenaire sessie tijdens de Dag van de Constructeur is een debat dat zal draaien om de vraag ‘Wat houdt ons tegen om vaart te maken met verduurzaming?”

Dat is een veelomvattend vraagstuk, dat een brede samenwerking in de keten vraagt. Deelnemers aan dit debat zijn onder andere Dorien Staal (Voorbij Prefab, tevens voorzitter Betonvereniging), Mathew Vola (Arup, Constructeur van het jaar 2021) en Dick Bezemer (Bouw- en Woningtoezicht Rotterdam en voorzitter COBc)

Parallelsessies
Het verdere programma biedt twee series van vijf parallelsessies die aansluiten op het thema ‘De constructeur van de 21e eeuw’. Zo zullen digitalisering, veiligheid, circulariteit en techniek en regelgeving in een of meer sessies aan de orde komen.

Recente toevoegingen aan het programma zijn een sessie over de Zalmhaventoren in Rotterdam, een bijdrage over de toepassing van zelfhelend beton en een sessie over De Groene Boog, bij Rotterdam.

Op www.dagvandeconstructeur.nl  kun je je aanmelden en is het volledige. het programma vinden.

De Dag van de Constructeur is bij Buitenplaats Kameryck van 12.00 tot 18.00 op 19 mei en wordt georganiseerd door VNconstructeurs en KPE-groep.

De Dag wordt mede mogelijk gemaakt door Basilisk, COBc en MSc-Engineering.

Deel deze pagina

Scroll naar boven