Constructie en constructeurs in de spotlight bij vele projecten

Tijdens de 13e Dag van de Bouw 2018 hebben 71.000 bezoekers op 130 locaties weer een mooi inzicht gekregen in het dagelijkse reilen en zeilen van de bouw. VNconstructeurs participeerde voor de 2e keer in dit evenement.

Namens Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Bouw&Infra Nederland, VNconstructeurs en Uneto-Vni opende Maxime Verhagen zaterdag 2 juni de Dag van de Bouw 2018.

Verhagen: “Het is heel bijzonder dat bouwondernemers, constructeurs, installateurs en diverse specialisten moeite doen de hekken van hun bouwplaatsen te openen om het publiek de kans te geven de geheimen van de bouw te ontdekken. Dat lijkt gewoon maar vraagt veel tijd, voorbereiding en inzet op een vrije dag zonder dat het project vertraging mag oplopen! Publiek hebben we echter hard nodig, als toekomstige gebruikers van alle gebouwen en infrastructuur die we maken. Maar ook als potentiële vakmensen. Juist op deze dag laten we zien waarom werken in de bouw zo leuk is. We kunnen trots zijn op wat we gezamenlijk maken, met veel kennis, creativiteit, steeds meer op innovatieve wijze en met veel, heel veel toewijding.”

Voorzitter Paul Rijpstra vertegenwoordigde VNconstructeurs hierbij. Locatie voor deze landelijke opening  was het project Feniks in Rotterdam. Dit project betreft de bouw van een appartementcomplex op een bestaande cacao opslagloods uit 1916 in de wijk Katendrecht. Het project verkeert in de ruwbouwfase waarbij met name de constructie van het gebouw zichtbaar is en de uitdagingen toont waar de constructief ontwerpers voor gestaan hebben. Ons lidbedrijf ABT tekende voor dit voorbeeldproject waar het vakmanschap en de inventiviteit van de constructeur van af spat, en heeft gedurende de dag in de diverse rondleidingen haar bijdrage uitgebreid kunnen toelichten.

Ook op 4 andere plaatsen in Nederland waren er regionale openingen. Eveneens in het oog springend daarbij was de Beatrixsluis in Nieuwegein, waar een derde kolk wordt aangelegd. Ons lidbedrijf Bartels Ingenieursbureau, onderdeel van Lievense CSO, is hier betrokken bij het ontwerp van dit bijzondere project. Een logistiek hoogstandje; tijdens de Dag van de Bouw kon ‘gewoon’ worden doorgewerkt. De opening werd verricht door de vice-voorzitter van Bouwend Nederland, in aanwezigheid van onder onder andere de directeuren van VNconstructeurs en Aannemersfederatie Nederland.

In totaal konden 130 projecten worden bezocht. Bij al deze projecten speelt de constructeur een cruciale rol om de wensen en eisen van de eindgebruiker en de opdrachtgever mogelijk te maken. Voor de leden van VNconstructeurs een mooie gelegenheid om de essentiële, maar vaak onzichtbare rol van de constructeur in het bouwproces zichtbaar te maken. Dat gebeurde dan ook volop, vaak ook met inzet van moderne middelen als VR-brillen.

VNconstructeurs dankt alle leden die tijdens de Dag van de Bouw het vak van de constructeur voor het voetlicht hebben gebracht en zo een bijdrage geleverd hebben aan de zichtbaarheid en het imagi van de sector. Behalve Bartels en ABT waren op de Dag van de Bouw in ieder geval bijdragen te zien en horen van:

IMd bij het labgebouw Matrix VII in Amsterdam

Arcadis, onder andere bij het OV-knooppunt Bleiswijk-Zoetermeer

Van Rossum Ingenieurs bij Frame in Amsterdam
Het project Frame van aannemer Era-Contour ligt in de Houthavens te Amsterdam.  Marc Freriks van Van Rossum Raadgevende Ingenieurs is als hoofdconstructeur bij deze dag aanwezig geweest om de bezoekers ook een toelichting te geven op de rol van een constructeur bij een bouwproject. Dit was erg leuk om te doen omdat er over de hele dag veel belangstelling was. De complimenten van de bezoekers zorgden ervoor dat je trots kunt zijn op je vak.

Frame is met 11 verdiepingen hoger dan de omringende bebouwing. Daardoor konden de bezoekers naast een rondleiding met uitleg over het project en de constructie ook genieten van een zeer mooi uitzicht over het IJ en de omgeving.

Van Rossum is vanaf het begin van het project betrokken geweest en heeft met het ontwerpteam een eenvoudige opzet voor de constructie hebben gemaakt, te vergelijken met een kantoorgebouw. Daardoor konden grote vrij indeelbare appartementen worden gerealiseerd. In de gevelopeningen zijn grote glazen puien geplaatst van 4x3m waardoor de bewoners een mooi uitzicht op de omgeving houden.

De uitdaging zat hem in het opvangen van kolommen die vanuit de bovenbouw niet door konden lopen naar onderliggende verdiepingen. Dit is opgelost met verdiepingshoge stalen spanten die geheel zijn geïntegreerd in het bouwkundig ontwerp.

Bij Van Rossum was door lokale kennis bekend dat onder de 2e zandlaag een dikke zettingsgevoelige kleilaag aanwezig is. Daardoor kunnen extra krachten in de constructie ontstaan. In overleg met een geotechnisch adviesbureau is dit in beeld gebracht en meegenomen in de gewichtsberekening. De constructie is zodanig uitgewerkt dat een kostbare fundatie op de derde zandlaag niet nodig was.

VIIA (RHDHV en Visser en  Smit Bouw) bij basisschool de Roemte in Loppersum.

Pieters Bouwtechniek bij de Meelfabriek in Leiden

Rob Doomen: “In het Riffellokaal en het oude molengebouw zijn zware constructies te zien. Die panden krijgen stalen draagconstructies. Spectaculair om te zien en ook om te berekenen. De panden zijn in de jaren dertig gebouwd en waren niet bedoeld als woongebouw. Het is altijd een uitdaging om bij oude gebouwen met gebrekkige informatie over de constructie een efficiënt plan te maken. Voor de veiligheid en vanwege de nieuwe penthouses die we op het pand toevoegen, hebben we veel aanpassingen moeten doen aan de constructies, gevels en het dak.”

Goudstikker-De Vries bij het nieuwe clubgebouw van MHC Oss

Van Roekel en Van Roekel bij de Bouwinspriratiedagen in Veenendaal

BAM Infraconsult bij Station Driebergen-Zeist

Deel deze pagina

Scroll naar boven