THEMA: DUURZAAMHEID

De wereld om ons heen verandert zienderogen. Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de gebouwde omgeving. De schaarste aan grondstoffen en energie, maar ook de impact van CO2-uitstoot vinden hun weerslag in het werk van de constructeur.

De hoofddraagconstructie omvat meer dan de helft van al het gebouwmateriaal. Duurzaam materiaalgebruik is daarom een grote verantwoordelijkheid van de constructeur. Hoe ga je bewust om met schaarse grondstoffen en materialen? Wat zijn in een ontwerp de mogelijkheden om te besparen op materiaal en grondstoffen? Wat zijn de randvoorwaarden voor hergebruik? Hoe zet je in op hernieuwbare bronnen? Actuele vragen, die nieuwe kansen bieden voor de constructeur. VNconstructeurs wil die kansen, samen met onze leden, verder verkennen.

De transitie begint met het stap voor stap implementeren van nieuwe kennis en technieken om tot duurzame(re) constructies te komen. Enerzijds door materialen die al lang bestaan te verduurzamen, zoals beton en staal. Anderzijds door de mogelijkheden te onderzoeken van materialen zoals hout en (bio)composiet. Daarom organiseren we webinars en bijeenkomsten om kennis over duurzaamheid uit te wisselen, elkaar te inspireren en best-practices te delen.
Verduurzaming betekent ook dat er nieuwe regels en normen gaan ontstaan. VNconstructeurs volgt deze ontwikkelingen actief en participeert waar nodig in relevante werkgroepen of commissies.

Bekijk hieronder de laatste berichten over dit thema.

Meer weten over dit onderwerp?

Nieuws en evenementen over duurzaamheid

Nog even mocht hij zich Constructeur van het Jaar noemen: Hans de Wit (Tunnel Engineering Consults/TEC, Constructeur van het Jaar 2023). Hij gaf de laatste keynote van de DvdC over internationale tunnelbouw.

Jonge constructeurs en studenten konden in de ochtend voorafgaand aan de DvdC een Masterclass Duurzaamheid bijwonen van Hans de Wit en Niki Loonen.

Toonaangevende experts uit de bouw- en architectuursector komen bijeen op het event Bouw met Bamboe (19 juni t/m 21 juni, BlueCity, Rotterdam) om hun inzichten te delen over het gebruik van bamboe als duurzaam bouwmateriaal.

De commissie Duurzaamheid is inmiddels volop van start met zeven actieve commissieleden. Op 2 oktober 2024 zullen zij een workshop Duurzaam Ontwerpen voor de leden organiseren.

Het is onze verantwoordelijkheid dat we de constructies van onze gebouwen en kunstwerken binnen de kaders van het klimaatakkoord krijgen; ofwel om ze Paris Proof te krijgen. Lees de blog van Rudi Roijakkers.

De Wit is een van de keynote sprekers tijdens de Dag van de Constructeur. Tot die tijd mag hij zich ook Constructeur van het Jaar noemen. “Het is een erkenning voor de bijdrage aan het…

In de serie columns van Cement merkt ‘Koploper Duurzaamheid’ Niki Loonen op dat er nog weinig aandacht is voor de invloed van het wapeningsstaal dat in veel beton wordt toegepast. Geheel onterecht.

In de serie columns in Cement trapt Constructeur van het Jaar Hans de Wit 2024 af met zijn visie op een belangrijke ontwikkeling in het constructeursvak: duurzaamheid.

Volgens Niki Loonen, uitgeroepen tot Koploper Duurzaamheid, is er één topprioriteit: het toepassen van beton met minder CO₂-impact. Lees de column die hij schreef voor Cement.

Koploper Duurzaamheid Niki Loonen in de ABN AMRO Duurzame top 50

Staalbouwdag grootste staalbouwevent van de benelux

NTA over hergebruik van constructiestaal vrij beschikbaar gesteld

Betonvereniging biedt cursussen aan met als thema duurzaamheid

NTA Hergebruik van constructiestaal gepresenteerd

Een blik in de toekomst met Rijksbouwmeester Francesco Veenstra. Keynote Dag van de Constructeur 2023

Dorien Staal over verduurzamen beton. Keynote Dag van de Constructeur 2023

De derde editie van het Beton Café: van faalkosten naar groeikansen?

Hans de Wit Constructeur van het Jaar 2023

Seminar Ontwerpdetails voor remontabel bouwen. Voorafgaand aan de Dag van de Constructeur op 1 juni

Interview Constructeur van het jaar 2022: Mathew Vola. Op de DvdC 2023 draagt Vola de titel over aan zijn opvolger

Interview Dorien Staal, keynote spreker op de Dag van de Constructeur 2023

Uitkomsten webinarserie Duurzaam Ontwerpen

Masterclass Walter Spangenberg tijdens de Dag van de Constructeur 2023

Interview met Dirk Rinze Visser
Keynote-spreker Dag van de Constructeur

Cursus PV-panelen: uit de weg, op het dak (4 en 18 april)

Meer nieuws

Niets gevonden

Meer evenementen

Scroll naar boven