THEMA: CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID
Dat bouwwerken constructief veilig moeten zijn, is vanzelfsprekend. Het ontwerpen en realiseren van veilige bouwwerken is de kerntaak van elke constructeur. In de regel gaat dat goed. Toch kennen we de incidenten van ingestorte gebouwen of schadegevallen. VNconstructeurs zet zich samen met onze leden in om daarvan te leren, en toekomstige schades te voorkomen. Constructieve veiligheid is dan ook ons belangrijkste strategische thema.
De aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid volgen we actief op. We zijn mede-initiatiefnemer van het programma Veiligheid in de Bouw, dat leidend is in ons aanbod aan kennisoverdracht.
De constructeur speelt een sleutelrol in het ontwerpen en realiseren van veilige constructies. In alle fases van het bouwproces, van initiatief en ontwerp, tot realisatie en instandhouding (en sloop). Om die rol goed te kunnen vervullen, zijn heldere randvoorwaarden nodig. Want bouwen doe je samen. Constructieve veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid.
Voor een goede borging van constructieve veiligheid moet allereerst het bouwproces goed georganiseerd en gedefinieerd zijn. Het moet duidelijk zijn wie waarvoor verantwoordelijk is, wat ieders bevoegdheden zijn en hoe informatie gedurende het proces wordt overgedragen. Ook de opdrachtgever speelt hierin een belangrijke rol. Goede en complete opdrachten voorkomen versnippering en kunnen risico’s beperken.
Eenduidige (interpretatie van) wetten, regelgeving en normen – over zowel de techniek als de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de constructeur en andere spelers – vormen vanzelfsprekend een andere cruciale randvoorwaarde.
De constructieve veiligheid van gebouwen met breedplaatvloeren houdt de gemoederen in de bouw sinds de instorting van de parkeergarage bij Eindhoven Airport op 27 mei in 2017 aardig bezig. Het leidde tot een tumultueuze tijd, toch zeker voor constructeurs. Nieuwverworven kennis uit de hele keten werd opgedaan en gedeeld. In het dossier Breedplaatvloeren is alle relevantie (achtergrond)informatie terug te vinden over de belangrijkste gebeurtenissen.
Uiteindelijk blijft het ontwerpen en realiseren van gebouwen en infrawerken mensenwerk. Vandaar dat we ons hardmaken voor (de instroom van) gekwalificeerde en competente constructeurs. Opleiding, nascholing, cursussen en het Constructeursregister dragen bij aan deze randvoorwaarde voor het borgen van constructieve veiligheid. Een steeds belangrijker aandachtspunt daarbij is het kunnen leveren van ‘professionele tegenspraak’. Om constructeurs en anderen hierin te ondersteunen, bieden we diverse workshops en trainingen aan.
Meer weten over dit onderwerp?
Rudi Roijakkers |