Constructeur van het Jaar

De bijdrage van constructeurs aan het realiseren van veilige, duurzame en zeker ook mooie bouwwerken is onmisbaar, maar vaak ook onzichtbaar. De verkiezing Constructeur van het Jaar is erop gericht om de zichtbaarheid van die bijdrage en de maatschappelijke relevantie van het vak te vergroten. Binnen én buiten de sector. Elk jaar wordt er één constructeur verkozen tot Constructeur van het Jaar: de constructeur die op een positieve manier zijn vak uitdraagt en hèt voorbeeld is voor anderen.

Ook wordt de nieuwe generatie aangemoedigd met een prijs. De titel Talent van het Jaar komt toe aan een jonge constructeur (tot 35 jaar) die, ondanks de beperkte ervaring, de potentie toont om in de toekomst een positieve, belangrijke, bijdrage te leveren aan het constructeursvak en wordt afgewisseld met een prijs voor de constructief Student van het Jaar.

De Oeuvreprijs is een juryprijs; je kunt je er niet voor opgeven, en hij wordt onregelmatig uitgereikt. Het is een waardering voor een constructeur, die naar het oordeel van de jury gedurende zijn hele carrière een bijzondere, constante bijdrage heeft geleverd aan ontwerpend en bouwend Nederland en daarvoor wordt erkend door vakgenoten, maar vooral ook door opdrachtgevers, architecten, bouwbedrijven en andere ketenpartners. In 2021 won Walter Spangenberg de eerste Oeuvreprijs. Soms kan er op basis van de inzendingen een bijzondere prijs worden uitgereikt door de jury. Deze prijs hangt samen met de actuele ontwikkelingen en urgentie binnen het constructeursvak. Zo werd in 2023 bijvoorbeeld een ‘Koploper duurzaamheid’ gekozen.

De winnaars worden jaarlijks bekend gemaakt tijdens de Dag van de Constructeur, de eerste woensdag van juni. Lees meer over de beoordeling en jury of bekijk de volledige lijst met winnaars. De verkiezing Constructeur van het Jaar wordt georganiseerd door VNconstructeurs en mede mogelijk gemaakt door YouCon en de KPE Groep. De jury is onafhankelijk van de vereniging en bestaat uit vertegenwoordigers uit de gehele bouwkolom. De Constructeur van het voorafgaande Jaar maakt altijd deel uit van de jury.

Stel een kandidaat voor aan de jury!
Er is een nominatiecommissie met actieve mensen uit het vak die een longlist van kandidaten opstelt waaruit de jury vervolgens kiest. Ken je een constructeur die op een positieve manier het vak uitdraagt, die vernieuwend is en anderen binnen én buiten de branche inspireert? Nomineer hem of haar voor de prestigieuze prijs door het formulier in te vullen. 

Download het Nominatieformulier Constructeur van het Jaar 2024. Stuur je inzending naar ln.sruetcurtsnocnvobfsctd@taairaterces.

Meest recente winnaars

De Constructeur van het jaar 2023 is Hans de Wit (TEC). De prijs Koploper Duurzaamheid werd gewonnen door Niki Loonen (ABT). Download het juryrapport.

Hans de Wit

Hans De Wit heeft een groot scala aan toonaangevende projecten gerealiseerd, alle met grote maatschappelijke relevantie. Hij spreekt op internationale congressen en doceert aan de TU Delft en internationaal. De Wit wordt gewaardeerd voor zijn rol als teamspeler en door collega’s ook wel teamcaptain genoemd.

Sinds 2009 is De Wit Manager Director van TEC. Onder zijn leiding verkreeg het bedrijf faam door de bouw van de langste zeebrug ter wereld: de Hongkong-Zhuhai-Macau-brug waarvoor De Wit geregeld naar China afreisde. Ook het werk aan de Øresund-verbinding en de Fehmarnbelttunnel getuigen van ongeëvenaarde deskundigheid en specialistische kennis.

Dit profiel maakt De Wit volgens de jury een zeer complete constructeur en de onbetwiste winnaar van de Constructeur van het Jaar 2023.

Niki Loonen

De jury beloont de inzet van Niki Loonen (senior adviseur bij ABT) met een bijzondere vermelding in de categorie ‘maatschappelijke relevantie’. Als adviseur heeft Loonen vele technische rollen vervuld. Het materiaal beton vormt in zijn loopbaan een rode draad. Hij heeft een sterke drive om bij te dragen aan de verduurzaming van beton, vanuit de overtuiging dat we voorlopig ook niet zonder kunnen. Dat zijn inspanningen op dat gebied, onder andere samen met Voorbij Prefab, niet onopgemerkt zijn gebleven, blijkt wel uit het feit dat alle juryleden hem een topscore toekenden op het aspect maatschappelijke relevantie.

Sinds 2012

De prijs wordt sinds 2012, met uitzondering van 2019, jaarlijks uitgereikt en is erop gericht om de zichtbaarheid en bekendheid van het constructeursvak in positieve zin te vergroten. Niet alleen gericht op de brede bouwkolom, maar ook -minstens zo relevant- gericht op de toekomstige constructeur. De winnaars worden bekendgemaakt op de jaarlijkse Dag van de Constructeur, de eerste woensdag van juni.

Lees meer over de voorgangers. Bekijk de volledige lijst van winnaars.

Nieuws en evenementen over de constructeur van het jaar

Diederik Veenendaal (Summum Engineering) is verkozen tot Constructeur van het Jaar 2024. Jaco Reusink (Ingenieursbureau gemeente Rotterdam) mocht de oeuvreprijs in ontvangst nemen. Lonneke van Haalen (ABT) werd bekroond als Constructief Talent van het Jaar.

De nieuwe juryvoorzitter Constructeur van het Jaar Nico Rabbers geniet van efficiency, innovatie of een bepaald ritme in het constructieve model, maar hecht ook waarde aan de rol in het proces van de bouwopgave. 

De Wit is een van de keynote sprekers tijdens de Dag van de Constructeur. Tot die tijd mag hij zich ook Constructeur van het Jaar noemen. “Het is een erkenning voor de bijdrage aan het…

In de serie columns van Cement merkt ‘Koploper Duurzaamheid’ Niki Loonen op dat er nog weinig aandacht is voor de invloed van het wapeningsstaal dat in veel beton wordt toegepast. Geheel onterecht.

In de serie columns in Cement trapt Constructeur van het Jaar Hans de Wit 2024 af met zijn visie op een belangrijke ontwikkeling in het constructeursvak: duurzaamheid.

Volgens Niki Loonen, uitgeroepen tot Koploper Duurzaamheid, is er één topprioriteit: het toepassen van beton met minder CO₂-impact. Lees de column die hij schreef voor Cement.

Koploper Duurzaamheid Niki Loonen in de ABN AMRO Duurzame top 50

De juiste vragen volgens de Constructeur van het Jaar

Hans de wit op de bres voor de zinktunnel

Winnaars Constructeur van het Jaar en bijzondere vermeldingen

Winnaars CvhJ. Constructeurs van het Jaar

Hans de Wit Constructeur van het Jaar 2023

Interview Constructeur van het jaar 2022: Mathew Vola. Op de DvdC 2023 draagt Vola de titel over aan zijn opvolger

Meer nieuws

Niets gevonden

Meer evenementen

Scroll naar boven