Hans de Wit is de nieuwe Constructeur van het Jaar. Dat is op 1 juni bekendgemaakt tijdens de Dag van de Constructeur. De Wit is managing director van Tunnel Engineering Consultants (TEC). Hij kreeg de juryprijs in ontvangst van Mathew Vola (Arup), winnaar van de vorige editie. Niki Loonen (ABT) ontving van de jury een bijzondere vermelding voor zijn bijdrage op het gebied van duurzame constructies.
De Wit heeft een groot scala aan toonaangevende projecten gerealiseerd, alle met grote maatschappelijke relevantie. Sinds 2009 is hij Manager Director van TEC. Onder zijn leiding verkreeg het bedrijf faam door de bouw van de langste zeebrug ter wereld: de Hongkong-Zhuhai-Macau-brug waarvoor De Wit geregeld naar China afreisde. Ook het werk aan de Øresund-verbinding en de Fehmarnbelttunnel getuigen van ongeëvenaarde deskundigheid en specialistische kennis.
Internationaal blinken ze uit in hun expertise op het gebied van afgezonken tunnelprojecten, en dat doen ze zonder eigen personeel. Ook op Nederlandse bodem blijven ze actief. In opdracht van Rijkswaterstaat start dit jaar een groot renovatieproject van zeven Zuid-Hollandse tunnels. Grappig genoeg renoveren ze o.a. hun allereerste project in 1992: de Noordtunnel.
De meest complete constructeur
Hans De Wit spreekt hij op internationale congressen en doceert aan de TU Delft en internationaal. Hij wordt gewaardeerd voor zijn rol als teamspeler en door collega’s ook wel teamcaptain genoemd. Dit profiel maakt De Wit volgens de jury een zeer complete constructeur en de onbetwiste winnaar van de Constructeur van het Jaar 2023.
Download onderaan de pagina het juryrapport.
Koploper duurzaamheid
De jury, voorgezeten door Ronald Zandbergen (directeur bij het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam), beoordeelde zes voorgedragen kandidaten. Zoals altijd op vier criteria: samenwerking, maatschappelijk relevant, vernieuwend en aansprekend, en ontwikkeling vakgebied.
- Vernieuwende en aansprekende constructies. Constructies die vernieuwend zijn in materiaalgebruik, door een volgende stap in de toepassing van digitalisering, circulariteit en/of bijzondere oplossingen voor constructieve uitdagingen. Met altijd aandacht voor de succesvolle integratie van architectuur, systemen en constructie. Dat deze constructies veilig zijn, spreekt
- Maatschappelijk relevant. Het werk van de constructeur van het jaar (binnen en buiten projecten) is maatschappelijk relevant en relevant voor de opdrachtgever. Door invulling te geven aan actuele en grote thema’s binnen de sector en de maatschappij. Kandidaten laten actief zien wat hun eigen bijdrage is, bijvoorbeeld aan de verbetering van de constructieve veiligheid, klimaatadaptatie en verduurzaming, de woningbouwopgave en/of andere thema’s.
- Bijdragen aan en zichtbaar maken van ontwikkeling van het vakgebied. Door een verdere ontwikkeling van het vakgebied voor de opgaven van morgen. En deze ontwikkelingen uit te dragen binnen, en juist buiten de bouwsector. In publicaties, door zichtbaarheid in de media, door deelname aan commissies voor normalisatie, kennisontwikkeling en borging en actief in bijdragen aan onderwijs en onderzoek. Gericht op huidige en toekomstige vakgenoten, opdrachtgevers en ketenpartners, maar wellicht ook naar politiek en bestuur.
- Bijdrage aan goede samenwerking binnen projectteams. Goede projecten in het heden zijn de basis voor de toekomst. En niemand kan dat alleen. De constructeur van het jaar draagt bij aan een goede samenwerking binnen elk projectteam. En neemt hierin initiatief en voert hierop regie. Zonder andere aspecten uit het oog te verliezen, neemt deze de verantwoordelijkheid voor de constructieve veiligheid in zijn projecten. Het organiseren en toepassen van ‘professionele tegenspraak’ is daarvan een expliciet onderdeel.
Duurzaamheid is voor deze editie zwaar meegewogen, vanwege de maatschappelijke relevantie en de snelheid waarmee het invloed heeft op het vak en de rol van de constructeur. Juist op dat onderdeel scoorde Niki Loonen (senior adviseur bij ABT) bij alle juryleden het hoogst. De jury beloont zijn inzet daarom met een bijzondere vermelding in de categorie ‘maatschappelijke relevantie’.
Terug op de Dag van de Constructeur
De bekendmaking van de Constructeur van het Jaar vond dit jaar, na een tussenjaar, weer traditiegetrouw plaats tijdens de Dag van de Constructeur. “Zo hoort het: terug op deze mooie dag en gelauwerd worden in het bijzijn van collega’s,” aldus Mathew Vola, die de prijs aan Hans de Wit mocht overhandigen. Vola gaf zijn opvolger ook een taak mee. Zelf ervaarde hij de erkenning Constructeur van het Jaar niet zo zeer als titel, maar als een rol. Je bent het jaar ambassadeur voor het mooie constructeursvak.
Tiende Constructeur van het Jaar
Hans de Wit is de tiende Constructeur van het Jaar. De prijs wordt sinds 2012, met uitzondering van 2019, jaarlijks uitgereikt door VNconstructeurs en is erop gericht om de zichtbaarheid en bekendheid van het constructeursvak in positieve zin te vergroten. Niet alleen gericht op de brede bouwkolom, maar ook -minstens zo relevant- gericht op de toekomstige constructeur.
Samenstelling jury
Ronald Zandbergen – Ingenieursbureau gemeente Rotterdam
Joost Vos – Benthem Crouwel architecten
Mathew Vola – Arup, CvhJ 2021
Elgar Slooten – Witteveen + Bos namens YouCon
Willem van Dijk – Heijmans
Marijn Bruurs – Witteveen+Bos, Talent van het Jaar 2020
Joris Hesseling – BAM, Talent van het Jaar 2021/2022
Deel deze pagina
Meer weten over dit onderwerp?
Bob Gieskens |