Internationale uitwisseling ervaringen bouwregelgeving

Nieuws

| 29-10-2018

door redactie VNconstructeurs

Op 5 oktober jl. vond in Den Haag een symposium plaats van het IRCC (Inter-jurisdictional Regulatory Collaboration Committee), georganiseerd door TNO en het ministerie van BZK. IRCC bevordert internationale uitwisseling van best practices op het gebied van bouwregelgeving
Centraal stond de vraag: ‘hoe kan de bouwkwaliteit worden verbeterd  door de naleving van bouwregelgeving te stimuleren?’

Aan de orde kwamen onder andere de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen, zoals die in Nederland wordt ontwikkeld. Daarnaast werd de werkwijze in Australië toegelicht, was er een bijdrage over de verbeteringsvoorstellen voor de regelgeving in Engeland gebaseerd op de ervaringen na de brand in de Grenfell Tower en was er een presentatie over de Duitse Prüfingenieur.
Uit de diverse bijdragen bleek dat de borging van de bouwkwaliteit niet alleen in Nederland onder druk staat. Versnippering in de keten, regie, (prijs)druk, omgaan met wijzigingen: allemaal factoren die ook hier naar boven komen.

In alle presentaties werd herkend en erkend werd dat er sprake is van een complex vraagstuk waarvoor een integrale aanpak nodig is. De rol van de ontwerper hierbij werd nadrukkelijk benoemd. “Bewijs dat het ontwerp veilig is, zorg dat er aandacht is voor de expertise van de ontwerper gedurende het gehele proces en bovenal: focus op risicomanagement, maar dan ook echt.” Dat waren enkele van de kernboodschappen.

Presentaties van de bijeenkomst zijn hieronder te downloaden:

AGENDA

di 01 december 2020

Workshops Statica 6.0

locatie: webinar

Van 08:50 tot 12:30

Lees meer en schrijf direct in >

Lees meer...

do 03 december 2020

Workshop professionele tegenspraak

locatie: Online via MS-Teams

Van 08:50 tot 12:30

Lees meer en schrijf direct in >

Lees meer...

do 22 april 2021

Dag van de Constructeur 2021

De Utrechtse Stadsvrijheid te Utrecht

Van 09:30 tot 18:00

Lees meer en schrijf direct in >

Lees meer...

OVERIG NIEUWS

  • Reset