Onderscheidende en
duurzame uitbreiding
‘speeltuin voor ingenieurs’.

KANTOOR IMD RAADGEVEND INGENIEURS TE ROTTERDAM

Onderscheidende oplossing van geprint gerecycled kunststof voor nieuw paviljoen IMd.
In 2011 werd in Rotterdam onder grote belangstelling het nieuwe onderkomen van IMd geopend. Er werd gekozen voor een niet alledaagse werkomgeving: een voormalig staalfabriek werd getransformeerd tot een ‘speeltuin voor ingenieurs’.

Zo’n 8 jaar na de opening van dit unieke gebouw is er behoefte aan nieuwe werkplekken en daar hebben ze bij IMd een onderscheidende oplossing voor ontwikkeld.  Er zal een nieuwe verdiepingsvloer worden toegevoegd op de bestaande kraanbaan: een paviljoen van geprint gerecycled PETG (kunststof) dat straks als directiekantoor zal fungeren.

IMd is actief op het vlak van duurzaam construeren en heeft daarom de voorkeur om geprint gerecycled PETG (kunststof) toe te passen; een oplossing waarmee de plastic soep gereduceerd kan worden.
Het paviljoen zal door een robotarm worden geprint en het krijgt met behulp van algoritmen een geoptimaliseerde vorm, die onder andere gebaseerd is op een optimale verhouding tussen sterkte en materiaalgebruik.

De kunststof schaal wordt constructief zelfdragend, zonder hulpmiddelen of hulpconstructie. De ‘benen’ van het model corresponderen met de liggers van de kraanbaan, waarop het paviljoen komt te staan. Dit leidt tot een geoptimaliseerde vorm die verwant is aan kettingmodellen. Deze vorm verwijst in de verte naar de architectuur van Gaudí.

Door dit experiment zoekt IMd in de vorm van toepassing van een constructief bouwmateriaal, mee naar een oplossing voor het verminderen van de overvloed van plastic afval. Momenteel wordt gewerkt aan de vertaalslag van model naar productiemethode zodat de realisatie in het begin van 2019 daadwerkelijk kan plaatsvinden.
Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met Ector Hoogstad Architecten en de TU-Delft (research/3D printen met robotarm). De projectleiding ligt in handen van ArchiTech Company.

Wat ging hieraan vooraf….
Op de zuidelijke punt van het eiland Feyenoord staat de Struyken&Co loods met een unieke industriële uitstraling, direct grenzend aan de monumentale Kuypersfabriek. Beide panden vormen een mooi ensemble van voor- en naoorlogse industriebouw. De zeer licht geconstrueerde stalen vakwerkliggers in het dak van de naoorlogse loods zijn een lust voor het oog voor de duurzaamheid-connaisseurs en een uitdaging voor de hedendaagse constructeur. Geen wonder dat juist dit gebouw het nieuwe onderkomen is van het Rotterdamse ingenieursbureau IMd.

In het ontwerp is ervoor gekozen om tegen de twee zijmuren in de loods de geconditioneerde werkplekken te realiseren over twee verdiepingen. Hierbij is een lichte constructie toegepast die gebruik maakt van de draagkracht van de begane grond van de voormalige fabriekshal. Tussen de nieuwe ‘kantoorinvullingen’ op de begane grond is de ruimte opgevuld met nevenfuncties waarboven een labyrint van overleg- en werkplekken is gesitueerd. Dit labyrint wordt gedragen door de lichte constructie van de nevenfuncties en opgehangen aan de staalconstructie van de bestaande kraanbaan.

De kracht van dit ontwerp zit in de optimale combinatie van oud en nieuw.

Klik hier  voor het nieuwsbericht over het nieuwe kantoor van IMd.
Klik hier  voor een artikel op de beroemde architectuurwebsite Dezeen magazine over het nieuwe kantoor van IMd.

Beeldmateriaal:
Hoofdbeeld: fotograaf Lucas van der Wee
Beeld render van het Paviljoen: IMd Raadgevende Ingenieurs

Oorspronkelijke naoorlogse loods.

Licht geconstrueerde stalen vakwerkliggers.

Werkplekken over twee verdiepingen.

Het resultaat mag er wezen

OVERIG NIEUWS

  • Reset