In mei 2019 werden Patrick van Dodewaard (IMd) en Koen van Doremaele (BAM Infraconsult) op de Dag van de Constructeur verkozen tot Talent van het Jaar”. Inmiddels dragen zij deze titel een aantal maanden.
Reden voor Cement, mediapartner van de Dag van de Constructeur, om deze talenten de gelegenheid te geven hun visie op het vak te laten geven in vijf afleveringen in Cement. Deze exposure maakt onderdeel uit van de prijs, verbonden aan Talent van het Jaar”, die verder onder andere bestaat uit een trainings- en opleidingspakket, beschikbaar gesteld door KPE-groep.
Het eerste artikel is recent verschenen.
Begin 2020 zal de werving voor de Constructeur van het Jaar opnieuw worden gestart. Eventuele aanmeldingen kunnen nu reeds worden gedaan via www.constructeurvanhetjaar.nl
Lees hieronder de eerste aflevering over deze talenten van 2019.
Artikel verschenen in Cement op 15 december 2019.
Talent van het jaar
Patrick Dodewaard, Koen van Doremaele
In mei 2019 werden Patrick van Dodewaard en Koen van Doremaele op de Dag van de Constructeur verkozen tot Talent van het Jaar. In vijf afleveringen in Cement maken wij kennis met deze talenten en hun visie op het vak. In deze eerste aflevering introduceren beiden zichzelf.
Even voorstellen…
Patrick van Dodewaard
Toen ik een week voor de constructeursdag hoorde dat het ‘toch wel belangrijk was’ dat ik naar de uitreiking toe zou gaan, begon er een lampje te branden. Misschien moest ik toch maar een jasje aandoen… Nadat ik hoorde dat meerdere collega’s mij hadden voorgedragen, kon mijn dag al niet meer stuk. Deze waardering van mensen waarmee ik dagelijks werk voelde heel goed. Dat ik, samen met Koen, ook nog mocht winnen, was natuurlijk helemaal fantastisch en had ik totaal niet zien aankomen.
Maar goed, wie is dat talent dan eigenlijk? Ik ben Patrick van Dodewaard, 28 jaar, opgegroeid in Geldermalsen en ik heb gestudeerd aan de TU Eindhoven, waar ik een studie Architectuur en Structural Design combineerde. Sinds mijn afstuderen ben ik werkzaam bij IMd Raadgevende Ingenieurs in Rotterdam, waar ik inmiddels al weer 3 jaar werk.
Het was tijdens mijn studie zeker geen uitgemaakte zaak dat ik als constructeur zou gaan werken. Ik begon mijn opleiding met een overduidelijke ambitie om architect te worden. Gedurende de studie trok ik steeds meer naar de technische kant van de architectuur en ontwikkelde ik een liefde voor constructief ontwerpen. Ik begreep eigenlijk nooit waarom ik moest kiezen tussen de twee disciplines, het gaat toch hand-in-hand met elkaar? Ik besloot voor de techniek te kiezen en als constructeur aan de slag te gaan. Wel met één voorwaarde: ik wilde aan toonaangevende projecten werken.
Daar kwam IMd in beeld, een degelijk doch ambitieus bedrijf met veel energie, aansprekende (herbestemmings-)projecten en een prachtig kantoor. Ik begon als constructeur, maar wel eentje die al snel ‘naar buiten’ mocht. Tegenwoordig werk ik onder andere aan complexe projecten als de Bunkertoren, Tijdelijke Huisvesting van de Tweede Kamer en Binckcity Park. Wat me hierbij de meeste voldoening geeft, is het samenwerken met architect, aannemer, installatieadviseur etc., waarbij ik mijn constructieve expertise kan inbrengen in de integrale afstemming van het ontwerp.
“Ik begreep eigenlijk nooit waarom ik moest kiezen tussen de twee disciplines”
Architectuur is uitgegroeid tot hobby en naast mijn werk neem ik af en toe deel aan ontwerpprijsvragen. Het houdt me scherp om eens uit de constructiebubbel te stappen en vanuit een andere discipline een plan te ontwerpen.
Inmiddels heb ik bij mijn constructieve projecten een paar opleveringen meegemaakt en dat is toch wel iets fenomenaals. Ons werk is niet het maken van tekeningen, berekeningen en BIM-modellen, maar het realiseren van een gebouw waarop iedereen trots is. Met dat besef kan ik nog jaren vooruit.
De diversiteit van het werk, doorloopsnelheid van projecten, de locaties en de verschillende mensen die ik ontmoet, zorgen ervoor dat het vak mij meer heeft gegrepen dan ik zelf drie jaar geleden voor mogelijk had gehouden. Komende maanden zullen Koen en ik met elkaar op pad gaan en bij elkaar in de keuken kijken. Ik ben benieuwd naar de inzichten, overeenkomsten en verschillen en van het werk als infra-constructeur.
LINKS: Tegenwoordig werkt Patrick van Dodewaard onder andere aan complexe projecten als de Bunkertoren (beeld: Powerhouse Company)
RECHTS: de Tijdelijke Huisvesting van de Tweede Kamer (beeld: Zecc Architecten)
Koen van Doremaele
Hè?! Jij?! M’n broertje kijkt me met verbaasde ogen aan. Hij is ook constructeur en zit tijdens de bekendmaking van ‘Talent van het jaar’ (categorie Infra) twee stoelen naast me in de zaal. De blij verraste blik op zijn gezicht is echt kicken om te zien! Zelf was ik ook verrast. Mijn leidinggevende had me alleen verteld dat BAM me voor deze prijs had genomineerd en gevraagd of ik er die middag bij kon zijn, ‘voor het geval dat…’. Ik beschouw het nog steeds als een grote waardering vanuit het bedrijf, iets wat je niet zomaar in de secundaire voorwaarden leest tijdens je sollicitatie.
Cement heeft Patrick (‘Talent van het Jaar’ categorie Bouw) en mij gevraagd onszelf hier te introduceren. Mijn naam is Koen van Doremaele, 35 jaar, constructeur en woon in Den Bosch. Sinds 3 jaar werk ik voor BAM Infraconsult en daarvoor 7,5 jaar voor Ballast Nedam. Ik speel basketbal en heb twee komische thrillers geschreven (‘Nonius’ en ‘Het Sapri Schandaal’).
Tijdens mijn studie wist ik eigenlijk niet eens dat beide aannemers een eigen ingenieursbureau hadden. Het maakte de keuze makkelijk, aangezien ik twijfelde tussen werkvoorbereider en constructeur. Rekenen aan beton en staal bleek zo gek nog niet. Er komt nog best wel wat bij kijken bij zo’n viaduct, brug of steiger. Veel meer dan een toeschouwer van buitenaf soms denkt. Het zijn deze complexiteit en de invloed van bouwmethodes op een ontwerp die me uitdagen.
“Meehelpen om hulpconstructies uit te werken die een week later al geïnstalleerd worden”
Projecten in uitvoering hebben me daarbij altijd het meest aangesproken. Meehelpen om technische problemen op te lossen of hulpconstructies uit te werken die een week later al worden geïnstalleerd. Soms zwaar qua tijdsdruk, maar tegelijkertijd heel gaaf als het allemaal op tijd lukt.
Bijkomend voordeel van constructeur zijn is dat er niet alleen in Nederland bruggen en sluizen nodig zijn, maar wereldwijd. Het sluit dan ook goed aan op m’n reislust, altijd mooi als dat klikt! De variatie in werk en locaties vind ik heerlijk. De ene keer midden in de nacht vanaf een klimkist bij de nieuwe Botlekbrug uitkijken over alle lampjes in Rotterdam, vervolgens meehelpen aan de bouw van een Filipijnse energiecentrale en dan weer op een oud industrieterrein in Newcastle zitten om een offshore windmolenfundatie te ballasten. En aan het begin van dit jaar was het helemaal cool, de uitvoering van een project op Antarctica!
Ook leuk vind ik het om telkens weer nieuwe mensen te leren kennen. En nieuwe culturen. De ene dag praat je met een werkvoorbereider, de andere met een uitvoerder, inkoper, directeur, lasser, timmerman of zelfs een collega-constructeur! Eigenlijk bizar hoeveel links je kunt leggen als constructeur en mooi ook dat je met dit vak een bijdrage kunt leveren aan constructies waar veel mensen profijt van hebben.
Tot zover deze intro. Wordt vervolgd…
LINKS: Koen van Doremaele bij het Blyth Offshore Demonstrator Project (Newcastle, UK)
RECHTS:Voor het project Rothera Wharf ging Koen van Doremaele naar Antarctica