Tijdens de Klimaattop Gebouwde Omgeving op 6 en 7 november in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam hebben diverse partijen uit de bouwsector een petitie getekend. Met de petitie roepen zij minister Mona Keijzer op de aanscherping en verbreding van de toepassing van de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) door te laten gaan. De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is van plan het voorstel voor de aanscherping niet over te nemen. De petitie is een initiatief van Duurzaam Gebouwd en Stichting W/E adviseurs en is door vele partijen ondertekend, waaronder VNconstructeurs.
Klimaattop Gebouwde Omgeving
De Klimaattop Gebouwde Omgeving is een tweedaags congres waar 1000 bestuurders en directies uit publieke en private organisaties samenkomen. Met meer dan 60 sessies staat de top, die wordt georganiseerd door Duurzaam Gebouwd, volledig in het teken van de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Op 6 november werd de petitie getekend, namens VNconstructeurs door directeur Bob Gieskens.
MilieuPrestatie Gebouwen
De MPG geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden toegepast. Het is een belangrijke maatstaf die verplicht is bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning. Hoe lager de MPG, hoe duurzamer het materiaalgebruik in een gebouw. Sinds januari 2018 geldt een maximum grenswaarde van 1,0. Deze is op 1 juli 2021 voor nieuwe woningen (niet voor kantoren) aangescherpt naar 0,8. Door de MPG-eis stapsgewijs verder aan te scherpen, moet het doel worden bereikt om de impact van materiaalgebruik in gebouwen sneller te verlagen richting 2030 (bron: rvo.nl).
Aanscherping en verbreding
In het ontwerpbesluit van 21 juni 2024 staat dat per 1 juli 2025 de MPG-eis voor nieuwe woningen en nieuwe kantoren wordt aangescherpt. Ook wordt een MPG-eis geïntroduceerd voor gebouwen met andere gebruiksfuncties dan wonen of werken. Door dat plan wil de minister nu een streep zetten. Daarmee dreigen de afgesproken duurzaamheidsdoelen uit het zicht te raken. Bovendien zorgt een hernieuwde wijziging in het beleid voor veel onduidelijkheid in de sector. Met de petitie beogen de initiatiefnemers en ondertekenaars het ontwerpbesluit over te nemen, zodat klimaatdoelen kunnen worden behaald en alle betrokken partijen in de bouw weten waar ze aan toe zijn.
Standpunt VNconstructeurs
Duurzaamheid is één van de speerpunten van VNconstructeurs. Juist constructeurs spelen als deskundigen een cruciale rol in materiaalkeuzes en dimensies van constructieve elementen in gebouwen. 40-50% van de CO2-uitstoot van gebouwen komt vanuit de constructie. Constructeurs hebben dus een enorme impact op de milieuprestaties. Dat komt met een grote verantwoordelijkheid. VNconstructeurs erkent het belang en de urgentie van de gestelde klimaatdoelen en stimuleert constructeurs met inspiratie en kennisuitwisseling om hun verantwoordelijkheid te nemen bij het helpen behalen van deze doelen. Heldere doelen, voorspelbaar beleid en daadwerkelijke implementatie zijn essentieel voor een overzichtelijk en gelijk speelveld. Voor de hele bouwsector is het daarom van groot belang om een vaste koers te blijven varen, zeker gezien de enorme bouwopgave en de huidige krappe woningmarkt.
Meer weten over dit onderwerp? Ga naar de themapagina Duurzaamheid en maak kennis met de Commissie Duurzaamheid van VNconstructeurs.
Deel deze pagina
Meer weten over dit onderwerp?
Nils Roovers |