Wat staat er op het programma van webinarserie duurzaam ontwerpen?

Voor leden en niet-leden van VNconstructeurs

VNconstructeurs houdt in het najaar een webinarserie over Duurzaam Ontwerpen. Wanneer u zich voor alle vier de webinars in één keer inschrijft, krijgt u 100 euro korting. De webinars vinden plaats op 9 november 2022, 23 november 2022, 18 januari 2023 en 15 februari 2023. De serie past binnen de focus op duurzaamheid in de strategie van VNconstructeurs. 

Duurzaamheid gaat over hoe om te gaan met schaarse bronnen energie, water, materialen en omgeving. In de bouw is er de laatste jaren veel aandacht uitgegaan naar het aspect energie. Je kunt wel stellen dat de mogelijkheden voor besparing en het inzetten van hernieuwbare bronnen daar al heel ver ontwikkeld zijn.

Klimaatverandering beheerst het nieuws. De energietransitie heeft het kantelpunt bereikt. Nieuwe gebouwen worden energieneutraal en bestaand vastgoed gaat in rap tempo worden aangepast waardoor de CO2 footprint van een gebouw binnen afzienbare tijd voornamelijk wordt gevormd door de materialen die bij de bouw worden gebruikt.

Grote infrastructurele projecten liggen stil vanwege de stikstofcrisis en vele bestaande bruggen en kunstwerken zijn aan vervanging of versterking toe, terwijl ze intensiever worden gebruikt dan ooit.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor het vak van de constructief ontwerper en hoe verandert het vak naar de toekomst? In deze serie lezingen – inclusief workshop – gaan vakgenoten, experts en koplopers in op deze vragen aan de hand van een aantal deelthema’s.

9 november 2022 – duurzaam ontwerpen van gebouwen

Centraal in deze eerste sessie staan de urgentie van duurzaamheid, de milieu-impact van constructies, bestaande en toekomstige wet- en regelgeving en ontwerpstrategieën voor bestaande en nieuwe constructies.

Een duurzaam ontwerp wordt steeds relevanter voor gebouweigenaren en de overheden komen met strengere regelgeving. Welke ontwerpkeuzes heeft de constructeur en welke belangen moeten afgewogen worden? Hoe reken je op hoofdlijnen aan de embodied carbon in de constructie? Met welke wet- en regelgeving krijgt de constructeur te maken? Vragen die in de eerste bijeenkomst en workshop worden behandeld.

23 november 2022 –  duurzame ontwikkelingen in materialen

Dit webinar gaat in op biobased bouwen en op duurzame ontwikkelingen in de constructieve materialen. Welke stappen worden er gezet om de CO2 footprint van beton en staal te verlagen? Hoe kan beton circulair worden gemaakt? Wat zijn de allerlaatste ontwikkelingen in houtbouw? Welke biobased materialen zijn er in opkomst voor constructieve en bouwkundige toepassingen? Vragen en onderwerpen die in de tweede sessie aan de orde komen.

18 januari 2023 – Circulariteit en bouwlogistiek

Circulair bouwen heeft de toekomst. De EU en de Nederlandse overheid streven naar een circulaire economie in 2050, wetgeving is in de maak en zal in de toekomst alleen maar strenger worden. Een bestaande constructie hergebruiken is zeer duurzaam, hoe haal je er het uiterste uit? Wat komt er kijken bij het toepassen van een donorskelet? Hoe sloop je een gebouw circulair? Daarnaast is de elektrificatie van de bouwplaats in ontwikkeling, wat  betekent dat voor de constructeur. Vragen en onderwerpen die in de derde sessie aan de orde komen.

1 feb 2023 – Workshop Duurzaam Ontwerpen

Aan deze webinarserie is een facultatieve workshop gekoppeld. Hierin leer je aan de hand van drie voorbeeldcases in staal, beton en hout rekenen aan de CO2-footprint van draagconstructies, hoe je de CO2-impact kan beïnvloeden en welke ontwerpkeuzes daarbij het beste werken.

De workshop vindt fysiek plaats bij RHDHV in Amersfoort.

15 februari 2023 – Duurzaam ontwerpen in de infrastuctuur

Dit webinar gaat aan de hand van voorbeelden in op duurzame ontwerpkeuzes in infrastructurele projecten, circulariteit en bouwmaterialen van de toekomst.

Het programma wordt nog nader bekend gemaakt

 

Schrijf  hieronder direct in!

  • Schrijf in voor alle vier de webinars en krijg 100 euro korting
  • Schrijf in voor de bijeenkomst op 9 november 2022
  • Schrijf in voor het webinar op 23 november 2022
  • Schrijf in voor het webinar op 18 januari 2023
  • Schrijf in voor de workshop op 1 februari 2023
  • Schrijf in voor het webinar op 15 februari 2023

De kosten per webinar bedragen 135 euro voor niet-leden en 100 euro voor leden. Wanneer u zich inschrijft voor de hele webinarserie betalen niet-leden 440 euro en leden 300 euro.

Deelname aan de facultatieve workshop kost 95 euro voor leden en niet-leden.

Deel deze pagina

Scroll naar boven