Column Rijpstra: Deskundigheid

door Paul Rijpstra voorzitter VNconstructeurs

Voorpaginanieuws van de Cobouw van 13 maart: ‘bizarre wending in bollenvloerendossier: inspectie en versterking onnodig’, dreunt tot de dag van vandaag nog na. Daags na het verschijnen van het nieuwsbericht in de Cobouw werd er gebeld, gemaild, ge-appt om het nieuwsbericht te duiden of te verklaren. Landelijke media, zoals het Algemeen Dagblad en het Financieel Dagblad, hebben het nieuwsbericht opgepakt en gepubliceerd. Vele eigenaren van gebouwen met een verdachte breedplaatvloer zijn ongerust en met dit nieuws is hun ongerustheid alleen maar toegenomen.

Ik ben eens gaan nadenken over wat er nu precies is gebeurd en heb het artikel nogmaals gelezen. Er worden diverse uitspraken gedaan en allerlei mensen aangehaald, maar er wordt in feite niets gezegd wat een relevant ander licht op het breedplaatdossier laat schijnen. Verwezen wordt naar een bijeenkomst van de klankbordgroep Breedplaten van donderdag 12 maart 2020. Inmiddels heeft het Ministerie van BZK een reactie gegeven in de vorm van beantwoording van Kamervragen naar aanleiding van het Cobouw-artikel. Het bericht in Cobouw over een ‘rigoureuze koerswijziging’ en ‘nieuw onderzoek’ wordt niet herkend.

Vreemder is nog dat hetgeen beweerd wordt op geen enkele wijze onderbouwd is. Als je al stevige uitspraken doet, dan is het normaal dat je deze onderbouwt. Ik zie een parallel met de soms vreemde uitspraken van de huidige president van de Verenigde Staten. En wil je dat: met hem vergeleken worden?

Een tweede parallel zie ik in de huidige Corona-crisis. We zitten er nu middenin en de regering volgt nauwgezet wat deskundigen haar aangeven. Er wordt niet getwijfeld aan de voorgestelde maatregelen en de maatregelen zijn onderbouwd. Ik zie Jaap van Dissel regelmatig op tv geduldig uitleggen wat de situatie is, wat onderzoeken tot dat moment hebben opgeleverd en welke maatregelen het beste genomen kunnen worden.

Volgens mij kunnen en moeten we vertrouwen op het oordeel van deskundigen. Laten we luisteren naar de Jaap van Dissels van ons vakgebied: de deskundigen van onze gerenommeerde universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Paul Rijpstra
Voorzitter VNconstructeurs

Deze column is op 21 april  2020 gepubliceerd in Cobouw.
Lees hier het artikel in Cobouw.

Deel deze pagina

Scroll naar boven