Column Rijpstra: Verdachtmakingen

door Paul Rijpstra voorzitter VNconstructeurs

‘Italiaanse toestanden’ kopte de NRC van 19 september bij de berichtgeving over het instorten van een deel van de parkeergarage van de Dekamarkt in Wormerveer. Een pakkende titel is het halve werk maar krijgt de hele aandacht. Meteen werden er drie zaken als verdacht aangemerkt, namelijk: de kanaalplaatvloer, de parkeergarage en het falend toezicht.

De overeenkomst met Italiaanse toestanden betreft in mijn optiek het verdacht maken van anderen als er iets gebeurt. Want is de kanaalplaatvloer opeens een bouwelement waarmee van alles mis kan zijn? Ik denk het niet, temeer daar de oorzaak van het instorten volgens zowel Sander Pasterkamp, docent aan de TU Delft, als de gemeente Zaanstad gezocht moet worden in het bezwijken van een stalen vloerligger.

Deugt de bouw of wellicht het ontwerp van de parkeergarage dan niet? Carlo Aagten, directeur van Nedpark, stelt: ‘Elke aannemer denkt dat hij een parkeergarage kan bouwen. Ze huren een constructeur in, die tekent wat en ze gaan aan de slag.’

Dit is wel een heel boute uitspraak en als het waar zou zijn, dan zou maar een fractie van de ooit gebouwde parkeergarages over moeten zijn. In mijn optiek slaat Van Aagten de plank volledig mis. Er mag vanuit gegaan worden dat ieder ontwerper en bouwer serieus met zijn werk bezig is en gaat voor een deugdelijk en veilig gebouw.

Tot slot het falend toezicht. De garage is acht jaar geleden gebouwd, lang voordat de discussie over de private kwaliteitsborging begon en het bouwtoezicht gewoon zijn werk deed. De garage is acht jaar in gebruik geweest, voordat een deel van de constructie bezweek. Kon dit acht jaar geleden worden voorzien door het toezicht? Ik heb mijn twijfels.

Wat mij altijd opvalt aan dit soort zaken, is dat ze op het moment van optreden actueel zijn en iedereen een mening heeft, maar dat het vervolgens erg lang duurt voordat er duidelijkheid komt, als deze al gecommuniceerd wordt. Dit gaat in andere branches sneller en beter. Laten we leren van dit soort zaken. Laten we gezamenlijk optrekken en kennis delen. Hiervoor is de werkconferentie Constructieve Veiligheid van 16 november een prima platform.

Tot slot blijven wij aandacht vragen voor regelmatige inspecties van gebouwen en de vastlegging daarvan in het gebouwdossier.

Deze column is op 9 oktober 2018 gepubliceerd in Cobouw.

Bekijk hier de column in Cobouw.

Deel deze pagina

Scroll naar boven