Conclusies Onderzoeksraad geen reden voor aanpassingen onderzoek bestaande gebouwen

VNconstructeurs heeft gemerkt dat er na het beschikbaar komen van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid enige verwarring lijkt te zijn ontstaan over het beoordelen van bestaande gebouwen waarin breedplaatvloeren zijn toegepast. We willen in dit bericht de benodigde duidelijkheid verschaffen om die verwarring weg te nemen.

Kort ná het beschikbaar komen van de eerste onderzoeken naar de oorzaken van het bezwijken van de parkeergarage bij Eindhoven Airport is in het najaar van 2017 een stappenplan ontwikkeld voor de beoordeling van bestaande gebouwen met breedplaatvloeren. Sindsdien is een dergelijke beoordeling grootschalig uitgevoerd voor bestaande gebouwen.

De Onderzoeksraad geeft terecht aan dat het vloerontwerp, vastgelegd in het legplan van de breedplaten bepalend is bij het beoordelen van de vloeren.

Voor alle duidelijkheid wil VNconstructeurs benadrukken dat het controleren van het vloerontwerp en het legplan gebeurt in de eerste twee stappen in de beoordeling conform het stappenplan. Die controle is gericht op vergelijkbare vloerontwerpen als in de parkeergarage in Eindhoven. Alleen indien het vloerontwerp, het legplan ofwel de overspanningsrichting van de breedplaatvloeren daartoe aanleiding geeft, is het nodig om verder onderzoek te doen volgens het stappenplan.

Kortom, de aanbeveling van de Onderzoeksraad is reeds opgenomen in genoemd stappenplan zoals dat sinds het najaar van 2017 wordt gehanteerd.

Deel deze pagina

Scroll naar boven