Constructeur van het Jaar: Pim Peters

Tijdens de Constructeursdag op woensdag 17 mei in IJmuiden is Pim Peters, directeur van IMd Raadgevende Ingenieurs, verkozen tot Constructeur van het jaar 2017. De prijs voor het Aanstormend talent van 2017 is voor de 27-jarige Steven Schoenmakers, werkzaam als hoofdconstructeur / projectleider bij Van Rossum Raadgevende Ingenieurs.

De prijzen zijn toegekend door VNconstructeurs, Betonvereniging en Bouwen met Staal, op voordracht van de Toetsingscommissie van het Constructeursregister RC/RO. De jury van de Constructeur van het jaar, onder voorzitterschap van Jack Amesz (Gemeente Den Haag), beoordeelde de kandidaten onder meer op duurzaamheid, toepassing van innovatie, kennis en prestaties in het vakgebied en het uitdragen van het constructeursvak.

Constructeur van 2017
Ir. Pim Peters (1966) is mede-eigenaar en mede-directeur van IMd Raadgevende Ingenieurs in Rotterdam. Als raadgevend ingenieur heeft hij de afgelopen 20 jaar vele constructies ontworpen, gastcolleges verzorgt aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, afstudeerders begeleid en regelmatig gepubliceerd in vakbladen.

Daarnaast is Pim Peters specialist in duurzaam construeren. Hij initieert onderzoek naar duurzaamheid in constructies en bedenkt en levert methoden waarmee constructeurs al in de ontwerpfase de duurzaamheid van constructies kunnen berekenen en constructievarianten al in een vroeg stadium kunnen vergelijken.
‘Daarmee is hij trendsettend in de sector’, aldus de jury. ‘Hij levert een belangrijke bijdrage aan deskundigheid en initiatieven die nu meer dan ooit nodig zijn voor de grote maatschappelijke vraagstukken van dit moment.’

Ook heeft de jury veel lof voor Pim’s introductie van duurzame constructieve oplossingen in de ingenieurspraktijk.
‘Hij benut ruimte voor innovatie en vernieuwing in oplossingen en materiaalgebruik’, meent de jury, ‘bijvoorbeeld in het project Hoogstraat in Rotterdam met de grootschalige toepassing van tweedehands profielen uit andere gebouwen’. In plaats van recycling wordt staal in dit project hergebruikt als bouwdeel.

Pim Peters studeerde in 1991 af aan de faculteit Civiele Techniek van de TU Delft. Hij staat ingeschreven in het Constructeursregister als Registerontwerper (RO).

Aanstormend talent van 2017
Ir. Steven Schoenmakers (1990) is volgens de jury met recht het Aanstormend talent van 2017.
‘Steven is binnen een indrukwekkend tijdsbestek van 4 jaar opgeklommen naar hoofdconstructeur en projectleider van bijzondere projecten, waaronder het Nhow RAI hotel en gebouw Pontsteiger, beide in Amsterdam’.

Steven studeerde in 2013 af aan de TU Eindhoven met onderzoek naar het modelleren van discrete scheurvorming. Met dit afstudeeronderzoek werd hij genomineerd voor de VABOR studieprijs 2014 en ontving hij een eervolle vermelding bij de ENCI studieprijs 2014. Tijdens zijn studie was hij tevens voorzitter van studievereniging Koers van de TU Eindhoven.

De beide prijzen werden overhandigd door Paul Rijpstra, voorzitter van VNconstructeurs en tevens dagvoorzitter van de Constructeursdag 2017.

Deel deze pagina

Scroll naar boven