Controles en boetes AVG gestart. Bent u al AVG-proof?

Op 26 mei zijn de controles gestart in het kader van de nieuwe privacywetgeving AVG. In Europa zijn direct op de eerste dag al aan enkele grote bedrijven zeer hoge boetes opgelegd. Ook in Nederland is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) begonnen met handhaving van de nieuwe regels.

Vorig jaar heeft de Autoriteit 635 onderzoeken gedaan. Naar verwachting zullen er dat dit jaar maar dan 1.000 zijn. Met de AVG in aantocht is het personeelsbestand van AP met de helft uitgebreid. Anders dan in sommige media is gesuggereerd, controleert AP wel degelijk en zal – als daar aanleiding toe is – boetes opleggen. Volgens de nieuwe wet zijn bestuurders en directies van organisaties en bedrijven hoofdelijk aansprakelijk.

Uit onderzoek blijkt dat nog steeds een flink aantal bedrijven niet is begonnen met het nemen van de noodzakelijke maatregelen. In die gevallen zal de AP geen clementie hebben. De Autoriteit heeft aangegeven wat soepeler op te treden als men wel al is begonnen met het AVG-proof maken van de organisatie, maar nog niet alle onderdelen zijn afgewerkt. Je moet dus minimaal wel met AVG gestart zijn!

Onze vereniging heeft met de Stichting AVG voor verenigingen een overeenkomst gesloten voor gebruik van het online AVG-programma. Met hulp van het programma is het in de meeste gevallen binnen enkele uren mogelijk aan de een groot deel van de verplichtingen van de nieuwe wet te voldoen.

Het advies is dan ook: start zo snel mogelijk.
Vraag de kortingscode voor het AVG-programma op via ln.sruetcurtsnocnvobfsctd@taairaterces.
Voor meer informatie zie https://avgvoorhetmkb.nl/

Deel deze pagina

Scroll naar boven