Dag van de Bouw: bouwen aan duurzamer, bereikbaarder en mooier Nederland

Gelukkig wordt er weer volop gebouwd en verbouwd. Het publiek kon dit afgelopen zaterdag 15 juni op 140 bouwlocaties met eigen ogen zien. Projecten varieerden van de aanleg van tunnels, vernieuwen van sluizen, verduurzamen van schoolgebouwen tot aanleg van woontorens, en dat van de Eemshaven tot Maastricht. De 14e editie van de Dag van de Bouw trok dankzij de inspanningen van leden van VNconstructeurs, Bouwend Nederland, Techniek Nederland en Aannemersfederatie Nederland 77.000 bezoekers. In een aantal grote steden werd wederom samengewerkt met de Dag van de Architectuur.

De wilskracht is groot om de groei vast te houden en om nieuwe mensen, zoals jongeren en zij-instromers aan de sector te binden. “Stuk voor stuk uitzonderlijke projecten. Ook na zoveel jaren vind ik het nog steeds bijzonder dat zo veel bedrijven hun bouwplaatsen openen en het publiek de kans geven de geheimen van de bouw, infrastructuur en alle bijbehorende techniek te ontdekken. Dat lijkt gewoon maar zo’n open dag vraagt veel voorbereidingstijd en inzet op een vrije dag. Zonder dat het project vertraging mag oplopen!” aldus Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. “Publiek is voor onze sector belangrijk. Bezoekers zijn niet alleen de toekomstige gebruikers van alle gebouwen en infrastructuur die we maken. Maar ze zijn mogelijk ook nieuwe collega’s. Juist op deze dag grijpen wij de kans om te laten zien waarom werken in de bouw zo leuk is. Hopelijk hebben we vandaag velen geïnspireerd om voor een opleiding in de bouw te kiezen of om via een zij-instroomtraject de loopbaan in de bouw, infra of techniek te vervolgen.”

Landelijke opening van de dag
Maxime Verhagen opende de Dag van de Bouw samen met Michèle Blom, Directeur-Generaal Rijkswaterstaat bij de Rotterdamsebaan in Den Haag. De gemeente werkt hier aan het verbeteren van de bereikbaarheid. Met de komst van de Rotterdamsebaan wordt onder meer de Utrechtsebaan ontlast. Verhagen en Blom onthulden samen met onze voorzitter Paul Rijpstra en de vertegenwoordigers van de Aannemersfederatie en Techniek Nederland het bord waarop alle locaties zichtbaar waren.

“De Rotterdamsebaan is ook voor de bouw een bijzonder innovatief project. Vier kilometer lang en voor een deel bestaande uit een boortunnel, die de Victory Boogie Woogie tunnel heet,” aldus Verhagen. “Deze tunnel is geboord met een speciale tunnelboormachine, een rijdende fabriek van ongeveer 80 meter lang. De machine kan per dag gemiddeld 15 meter tunnel maken. En elke tunnelring bestaat uit 8 betonnen segmenten die per stuk wel 9000 kilo wegen.”

80.000 mensen nodig
Veel bedrijven grepen deze dag aan om nieuwe talenten te werven. De bouw-, infra- en technieksectoren heeft de komende jaren 80.000 mensen nodig, om ook in de toekomst alle wegen te kunnen onderhouden, woningen te kunnen bouwen en de energietransitie op tijd te realiseren. Wie nu kiest voor een opleiding in de bouw, infra of techniek, is straks verzekerd van werk. Van metselaar, uitvoerder, constructeur, installateur tot BIM modelleur.

Nog vier andere openingen
In vier andere regio’s is ook een bijzonder bouwproject uitverkoren om de Dag officieel te openen. In Hoogeveen bij nieuwbouw van het Alpha-College sprak Henk Kerssies, directeur van ons lidbedrijf Goudstikker de Vries, in Doetinchem bij de nieuwbouw van VMBO Zone.college sprak ons bestuurslid Erwin van Toor van Adams Bouwadvies. In Maastricht was dat bij de Tapijnkazerne waar Jos Hoonhout van lidbedrijf VeriCon Ingenieurs samen met Bouwend Nederland de opening verrichtte en in Zaandam vond de openingshandeling plaats bij de Dag van de Bouw Experience. Deze projecten zijn slechts enkele voorbeelden van alle uitzonderlijke, indrukwekkende en bijzonder bouwprojecten die nu gerealiseerd worden. De sector maakt zorg, wonen, werken, reizen, recreëren, vervoer en cultuur in heel Nederland mogelijk.

Leden VNconstructeurs bedankt!
Veel leden van onze vereniging namen deel aan deze succesvolle Dag van de Bouw 2019 en maakten gebruik van de unieke gelegenheid om ons werk zichtbaar te maken en daarmee ons vakmanschap en onze toegevoegde waarde te presenteren aan de vele bezoekers van deze dag.
Alle deelnemende leden… dank voor jullie inzet!

Top vijf locaties in bezoekersaantallen

  1. Rotterdamsebaan, Den Haag – 8500 bezoekers
  2. Schutterwei, Alkmaar – 4500 bezoekers
  3. nhow, Amsterdam RAI – 4000 bezoekers
  4. Aquarena zwembad, Emmen – 2250 bezoekers
  5. Sluis, Eefde – 2150 bezoekers

Deel deze pagina

Scroll naar boven