Voorlichtingsbijeenkomst Veiligheidsladder

Voorlichtingsbijeenkomst Veiligheidsladder

Voor leden en niet-leden van VNconstructeurs

Kosten:

Leden VNc: € 75,- ex BTW
Niet-leden VNc: € 110,- excl. BTW

Inclusief luxe broodmaaltijd en drankje na afloop.

Deelname levert 1 KE/PE punten voor het Constructeursregister.

De Veiligheidsladder, ook bekend als de Safety Culture Ladder, wordt vanaf dit jaar als verplichting meegenomen in veel aanbestedingen en contracten in de bouw. Dat geldt voor opdrachtnemers, aannemers, maar ook voor adviesbureaus. Wat is het precies? Wat houdt deze verplichting in en wat voor veranderingen neemt dit met zich mee? VNconstructeurs beantwoordt al deze vragen in de Voorlichtingsbijeenkomst Veiligheidsladder op donderdag 17 november in Utrecht.

Vanaf 2022 gebruiken opdrachtgevers de NEN Veiligheidsladder om het veiligheidsbewustzijn van de bouwketen meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Daarmee stimuleert de Veiligheidsladder het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen. Het doel is het terugdringen van het aantal onveilige situaties die kunnen leiden tot incidenten (verzuim, schades).

De Veiligheidsladder biedt kaders voor veilig werken voor bedrijven die in diverse sectoren in de bouw werkzaam zijn. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen opdrachtgevers, opdrachtnemers of leveranciers.

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst bespreken we wat de verplichting van de Veiligheidsladder inhoudt en wat dit voor jouw situatie betekent.

“Verbetering van de veiligheid zit niet alleen in regels maar vooral in het gedrag. De ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben besloten daar meer op te sturen en alleen nog samen te werken met bedrijven die voldoen aan een minimumniveau van veiligheidsbewustzijn en -gedrag, en daar (continu) aantoonbaar mee bezig zijn. Daartoe hanteren wij ViA: Veiligheid in Aanbestedingen, bij alle aanbestedingen. Met ViA verhogen we de veiligheidsperformance in de hele sector door het creëren van een level playing field. Ook de constructeurs nemen we hierin mee, want alleen samen staan we sterk.” – Henk van Vulpen, projectleider ViA namens de GCVB

Programma

  • Ron van de Aa, NEN. Hij zal de opzet en inhoud van de Veiligheidsladder toelichten en ingaan op de diverse hulpmiddelen en niveaus voor de implementatie.
  • Henk van Vulpen, expert vastgoed en infrastructuur bij Rijksvastgoedbedrijf en projectleider ViA (Veiligheid in Aanbestesteding) namens de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB). Hij zal ingaan op de verplichting om de Veiligheidsladder toe te passen in het kader van ViA, toegespitst op ingenieursdiensten.
  • Annemiek Bleumink, Paul de Ruiter Architecten, en Marlies Zwols, OZ architects. Zij zullen de ervaringen van hun bureaus en van de BNA toelichten bij de toepassing van de Veiligheidsladder als ontwerpende partijen.
  • Peter Bourgonje, adviseur bouwconstructies bij WSP Nederland. Hij zal ingaan op de implementatie van de Veiligheidsladder bij constructief advies en ontwerp.

“We vinden het belangrijk om een actieve rol te spelen in het veiliger en gezonder maken van onze ontwerpen voor alle drie de fases van het proces: ontwerp, bouw en gebruik. Het werken met de Veiligheidsladder heeft ons bewuster gemaakt van de risico’s en veiligheid en geholpen processen te verbeteren, zodat we zelf, en met andere partijen, de veiligheidsrisico’s verkleinen.” – Annemiek Bleumink, zakelijk directeur Paul de Ruiter Architects

Kom op donderdag 17 november naar de Voorlichtingsbijeenkomst Veiligheidsladder. Schrijf je hieronder direct in. Een broodje en een drankje zijn inbegrepen bij de bijeenkomst. Deelname levert 1 KE/PE punten voor het Constructeursregister.

Wanneer?
Datum: 17 november 2022

Tijd: 16.00 tot 19.00 uur

Voor wie?

Kosten?
75

Locatie?
Witteveen + Bos, Daalsesingel 51c, Utrecht

Constructeursregister
Deelname levert 1 KE/PE punt(en) op

Deel deze pagina

Scroll naar boven