Keynote Dag van de Constructeur: Francesco Veenstra

Rijksbouwmeester Francesco Veenstra in dialoog met de zaal op de Dag van de Constructeur

De in Leeuwarden geboren Francesco Veenstra is opgeleid aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Hij werkte 22 jaar bij het architectenbureau Mecanoo, waar hij van 2007 tot 2017 mede-eigenaar was. Sinds 2017 is hij partner bij Vakwerk Architecten in Delft. Na zijn voordracht door de Ministerraad in november 2020 is hij op 1 september 2021 gestart als Rijksbouwmeester en voorzitter van het College van Rijksadviseurs.

Dialoog

Na een korte inleiding zal de Rijksbouwmeester tijdens zijn keynote vooral in gesprek gaan met de deelnemers aan de Dag van de Constructeur. Aan de hand van scherpe vragen en prikkelende stellingen zal hij de dialoog met de zaal opzoeken.

Uitgangspunt daarbij is de visie van Francesco Veenstra op de bouw- en inrichtingsopgave in Nederland. Wat betekent dit voor de toekomst van onder meer constructieve veiligheid en duurzaamheid? Kunnen deze twee wel samen of beperkt het een de ander?

Woningbouwvraagstuk

Prognoses laten zien dat er in 2030 maar liefst 20 miljoen mensen gehuisvest moeten worden in Nederland. Dat betekent dat Nederland steeds voller gebouwd wordt. In een interview met Den Haag Centraal (DHC) liet Veenstra vorig jaar al weten dat we niet moeten doen alsof dit iets nieuws is. “Nederland heeft er de afgelopen eeuw elk jaar 76.000 woningen bij gekregen door de bevolkingsgroei. Wat nieuw is, is dat de laatste decennia de huishoudens steeds kleiner zijn geworden en dat je dus eigenlijk twee keer zoveel nieuwe woningen nodig hebt.”

Volgens Veenstra kun je niet ongelimiteerd bouwen in het buitengebied. Hij is van mening dat er voor een flink deel gebouwd moeten worden in bestaande stedelijke gebieden. Dit betekent ook meer hoogbouw. Maar wat nu als op de lange termijn blijkt dat het aantal huishoudens aan het eind van deze eeuw afneemt? Is dan tijdelijke woningbouw een oplossing voor de huidige woningnood en wat betekent dit voor bijvoorbeeld houtbouw?

“Hoe pakken we de woningnood aan, wat doen we om de duurzaamheid te bevorderen en de klimaatverandering een halt toe te roepen? Gaan we in de hoogte of in de breedte bouwen? Moet de focus op stedelijk of buitengebied liggen?” – Francesco Veenstra

Integrale aanpak

De vraagstukken op het gebied van alle ruimtelijke opgaven zijn groot. Hoe pakken we de woningnood aan, wat doen we om de duurzaamheid te bevorderen en de klimaatverandering een halt toe te roepen? Gaan we in de hoogte of in de breedte bouwen? Moet de focus op stedelijk of buitengebied liggen? Allemaal vragen die volgens Veenstra niet afzonderlijk opgelost moeten worden, maar integraal. De inrichting van het land vraagt volgens de Rijksbouwmeester om een veelheid van oplossingen en moedige keuzes durven maken.

Deze vraagstukken zullen tijdens de Dag van de Constructeur zeker niet opgelost worden. Maar het zou mooi zijn als het iedereen aan het denken zet.

De keynote van Francesco Veenstra vindt van 16.40 tot 17.10 uur plaats in de plenaire zaal.

Meld je aan

De Dag van de Constructeur, op 1 juni in Kamerik, is een initiatief van VNconstructeurs. Powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut. Het is een uitgelezen kans om veel inspiratie en informatie op te doen, gelijkgestemden te ontmoeten en jezelf weer helemaal bij te laten praten in je vakgebied. Voor het aanmelden en alle praktische informatie, ga naar dedagvandeconstructeur.nl.

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Scroll naar boven