Geen slachtoffers na instorting parkeergarage Nieuwegein, OVV start verkennend onderzoek

Gisteravond werden we opgeschrikt door het instorten van zes hellingbanen van de Q-Park-parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Gelukkig kan de veiligheidsregio nu met zekerheid zeggen dat er geen gewonden zijn, en niemand onder het puin terecht is gekomen van de zes verdiepingen hoge parkeergarage. VNconstructeurs volgt de onderzoeken naar de oorzaak van de instorting uiteraard nauwgezet, om hier (eventueel) de noodzakelijke lessen uit te trekken. De vereniging heeft op dit moment geen actieve rol in het onderzoek. Graag zijn we beschikbaar om hier met leden over te spreken.

St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, bron: Michelverbeek

Start verkennend onderzoek

Inhoudelijk is er nog weinig bekend over de instorting in Nieuwegein. Een verkennend onderzoek van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) is vandaag gestart. Ook de direct betrokken partijen (waaronder eigenaar, gemeente, huurder, aannemer en constructeur, enzovoort) zullen zeker onderzoek gaan uitvoeren. Naar verwachting zal dan ook meer duidelijkheid komen over de vraag of de in Nieuwegein toegepaste constructie van de hellingbanen vaker voorkomt en of er sprake is van structurele risico’s.  Ook hiervoor geldt dat we het onderzoek op de voet volgen, en onze leden continu informeren over het laatste nieuws.

Niet vergelijkbaar met instorting parkeergarage Eindhoven

Door verwijzing naar een artikel in AD uit 2017 werd de situatie in Nieuwegein gekoppeld aan de gedeeltelijke instorting van de parkeergarage in Eindhoven. De technische oorzaak daarvan bleek te liggen in de breedplaatvloeren die ook in Nieuwegein zijn toegepast. Wat we nu al wel weten, is dat de situatie in Nieuwegein niet vergelijkbaar is met die van Eindhoven in 2017. De instorting in Nieuwegein betreft niet de vloeren van de parkeerdekken, maar de hellingbanen.  

Zoals eerder geschreven, mocht dit vragen of suggesties bij u oproepen, laat het ons weten.

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Scroll naar boven