Girlsday bij IMd

door Anouska Hameetman – IMd Raadgevend Ingenieurs

Om meer meisjes in de techniek te krijgen werd op 23 april de landelijke Girlsday 2015 georganiseerd. Ook IMd Raadgevevend Ingenieurs opende haar deuren en ontving meiden van het Libanon Lyceum in Rotterdam voor een dagje Techniek. Het lespakket Constructeur voor de Klas bleek een welkome aanvulling voor het praktische gedeelte.

-verslag-
Begin januari werd mij gevraagd te helpen met het organiseren van een Girlsday bij ons op kantoor. Girlsday is één van de activiteiten die stichting VHTO uitvoert om haar doel – meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT in Nederland – te verwezenlijken.
Op 23 april ontvingen we 6 meiden uit de tweede klas Technasium van het Libanon lyceum uit Rotterdam. Het programma dat wij aanboden bestond uit een stukje theorie en een bouwplaatsbezoek. Er miste alleen iets praktisch, een doe-element, iets om mee te knutselen.

Gelukkig werd ik door een collega gewezen op het pakket ‘Constructeur voor de klas’ van VNconstructeurs. Na één telefoontje was dit geregeld. Ik ontving het pakket met daarbij de nodige documentatie inclusief Powerpoint-presentatie. Op datzelfde moment kwamen er ook wat andere ideeën op en uiteindelijk hebben we drie doe-activiteiten geregeld.

Alle voorbereidingen waren getroffen. Er was vervoer geregeld naar de bouwplaats, de presentatie – mede gebaseerd op die van VNconstructeurs – stond klaar op het scherm en er was een voorbeeld gemaakt met de verfstokjes uit het CVDK-pakket. We bleken zelfs een ervaringsdeskundige in huis te hebben! Onze stagiair uit Groningen had in zijn eerste jaar bouwkunde al eens een workshop gehad met hetzelfde pakket.

Helaas bleek een middag te kort om ons hele programma uit te kunnen voeren. Het college ‘wat is/doet een constructeur’ was gezellig interactief en duurde iets langer dan gepland. Omdat we toch op tijd moesten zijn op de bouwplaats, was er niet voldoende tijd om de tweedeklassers hun hersens te laten kraken op de te ontwerpen uitkraging en deze ook nog te bouwen. Uiteindelijk hebben we nog wat gespeeld met magneetstokjes en de brug van Da Vinci.

Het CVDK-pakket is ons erg goed bevallen. Misschien dat 13 á 14 jarige meiden nog net iets te jong is, voor de bovenbouw van de middelbare school lijkt het mij een leuke uitdaging. Maar het eerste jaar HBO – zoals onze stagiair – lijkt mij de perfecte doelgroep. Verder is het natuurlijk ook erg leuk om met een stel volwassen, doorgewinterde constructeurs weer eens lekker met de handen bezig te zijn. Mijn collega’s waren namelijk minstens zo enthousiast.

Meer weten over Girlsday en de activiteiten van VHTO om meer meiden in de techniek te krijgen? Klik hier.

Deel deze pagina

Scroll naar boven