Koploper Duurzaamheid Niki Loonen in de ABN AMRO Duurzame top 50

Zijn sterkte drive om bij te dragen aan de verduurzaming van beton en overtuiging dat we voorlopig ook niet zonder kunnen, leverde Niki Loonen de bijzondere vermelding ‘Koploper Duurzaamheid’ op. Voor een zaal vol constructeurs nam hij de prijs in ontvangst op de Dag van de Constructeur (1 juni 2023). Zijn impact wordt nu ook breder opgemerkt. Loonen veroverde namelijk een plek in de prestigieuze ABN AMRO Duurzame top 50. Op woensdag 6 december zal er een winnaar worden gekozen. 

Het probleem is echt enorm. Er sterven mensen door de CO2-uitstoot, dat realiseert niet iedereen zich. Maatschappelijk gezien heeft de bouw een grote verantwoordelijkheid.’
– Niki Loonen

In de constructeurswereld viel hij al eerder op door zijn inzet voor het verduurzamen van misschien wel het meest moeilijke onderdeel in de bouw: beton. Hoewel hij er wel voor is opgeleid, is Niki Loonen geen typische constructeur; hij is eigenlijk nooit als constructief ontwerper betrokken bij projecten. Wel houdt hij zich binnen ABT als senior adviseur veel bezig met het materiaal beton, specifiek met de fenomenen krimp en scheurvorming. Zowel om schades te voorkomen als om schades de beoordelen. Dit speelt onder meer bij bedrijfsvloeren.

Niki Loonen op de Dag van de Constructeur 2023 als ‘Koploper Duurzaamheid’

Ook heeft Loonen in de afgelopen jaren veel kennis opgebouwd over de interactie tussen de ondergrond en een gebouw. Op het gebied van duurzaamheid is Loonen zeer actief. Zo was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van een CO₂-vriendelijk hybride  betonmengsel voor Voorbij Prefab. En als docent bij de Betonvereniging draagt hij zijn kennis over duurzaamheid over aan anderen.

Award in het teken van vernieuwing

Nu heeft hij een plek bemachtigd in de ‘ABN AMRO Duurzame top 50’. De lijst weerspiegelt wat er het afgelopen jaar is gebeurd op het gebied van duurzaamheid in de bouw- en vastgoedsector. Ieder jaar vraagt de vakjury zich af wat de belangrijkste vraagstukken en trends zijn en welke mensen daar het meest aan bijdragen. Wie zijn de koplopers, maken meters, zetten de agenda, werken samen en brengen creativiteit en vernieuwing in? Wie zijn die mensen die over genoeg daadkracht, charisma, contacten, kennis en visie beschikken om de gebouwde omgeving ook echt duurzamer te maken?

De aankomende editie van de award met winnaars als Onno Dwars, Claudia Reiner en Thomas Rau, staat in het teken van vernieuwing. De kanshebbers worden beoordeeld op vier criteria: initiëren van duurzame projecten en realisatiekracht, impact, actieve kennisdeling en zichtbaarheid en bijdrage aan systeemverandering. Iedere genomineerde ontvangt voor deze onderdelen punten. Op basis van de puntenscore is de lijst, een top 50, samengesteld.

Bekijk de lijst van de ABN AMRO Duurzame top 50. De feestelijke uitreiking vindt plaats op 6 december in de Jaarbeurs Utrecht. Wij wensen Niki Loonen veel succes!

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Scroll naar boven