Maak tegenspraak onderdeel van de besluitvorming

Alleen door tegenspraak als onderdeel van een besluitvorming toe te passen, voorkom je tunnelvisie en bevorder je objectiviteit. Dit was de belangrijkste boodschap van de workshop Professionele tegenspraak in het belang van constructieve veiligheid. In opdracht van VNconstructeurs gaf organisatiepsycholoog en ervaren coach Menno Pronker in januari de workshop.

Foto van de workshop Professionele tegenspraak in januari 2024 bij IMd

Het is altijd weer mooi om de openhartigheid van de deelnemers te ervaren als het gaat het ongemak rond tegenspraak. Enerzijds het begrip dat tegenspraak noodzakelijk is. Anderzijds hoe er op tegenspraak, op zijn zachts gezegd, niet enthousiast wordt gereageerd. Het gaat om gelijk hebben versus gelijk krijgen. – Menno Pronker

Emotionele aspect en praktische handvatten

Met treffende mindf#cks trapte Pronker de workshop af om met de deelnemers eerst het emotionele aspect rond tegenspraak te behandelen. Daarna kregen de deelnemers zoveel mogelijk handvatten, tips en technieken om tegenspraak als een concreet instrument in praktijk toe te passen. Praktijkvoorbeelden van de deelnemers hielpen perfect om de verbinding met de werkelijke praktijk te creëren.

Lessons learned
Dit zijn een paar conclusies die de deelnemers trokken naar aanleiding van de workshop:

  • LOGICA is niet vanzelfsprekend, kun je niet opleggen en is op verschillende manieren te interpreteren.
  • Je kunt anderen niet motiveren, alleen helpen zichzelf te motiveren.
  • Je kunt anderen niet overtuigen, alleen helpen zichzelf te overtuigen.
  • Eén goede vraag levert meer op dan tien goedbedoelde adviezen!
  • Professionele tegenspraak is een instrument die dagelijkse kokervisie kan helpen voorkomen.
  • Professionele tegenspraak kun je op macroniveau (organisatie breed) implementeren maar ook op microniveau (persoonlijk niveau) uitvoeren (één-op-één).

Ambassadeurs van professionele tegenspraak
Aan het einde van de workshop hebben de deelnemers de titel: ‘Ambassadeurs van professionele tegenspraak’ aanvaard met de metaforische bedoeling om tegenspraak als instrument te promoten in hun omgeving.

Enkele weken geleden bij VN Constructeurs een fijne en praktische training De Kunst van het Tegenspreken”gevolgd. Van Menno op een heel prettige manier wat theorie- en praktijkkennis opgedaan over deze KUNST. En inmiddels al diverse keren in de praktijk kunnen brengen 😊. – Anton (deelnemer)

Stel je toch eens voor dat tegenspraak een vast onderdeel is van alle grote besluitvormingsprocessen … Laten we klein beginnen met dank aan de ambassadeurs van professionele tegenspraak.

Geïnteresseerd? Meld je aan voor een van de nieuwe workshops
Omdat het zo’n onmisbaar instrument is, verzorgt Pronker meerdere keren per jaar workshop over professionele tegenspraak op verzoek van de vereniging. De eerstvolgende workshops in 2024 vinden plaats op 25 april, 27 juni,  1 oktober en 28 november 2024. 

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Scroll naar boven