Onderzoek onthult: Veel metselwerk haalt vereiste buigtreksterkte niet

Stichting Stapelbouw heeft onlangs onderzoek gedaan naar de buigtreksterkte van gemetselde baksteengevels in de bouwpraktijk. De resultaten zijn zorgwekkend: vaak wordt de vereiste sterkte niet gehaald, wat invloed heeft op de constructieve duurzaamheid en de weerstand tegen windbelasting van niet-dragende gevels. 

Bron: jpmm (Flckr)

De buigtreksterkte is cruciaal voor de lange termijn sterkte van gevels en hun veiligheid bij windbelasting. Helaas blijkt uit het onderzoek dat bij willekeurige combinaties van baksteen en metsel- of doorstrijkmortel de benodigde sterkte vaak niet wordt bereikt.

Onderzoek en resultaten

Stapelbouw onderzocht verschillende mortelsteencombinaties:

  • Normaal zuigende baksteen (IW3): 5 van de 8 geteste mortels presteren redelijk tot goed, terwijl 3 mortels slecht presteren.
  • Sterk zuigende baksteen (IW4): Slechts 2 van de 6 mortels presteren redelijk, terwijl 4 mortels slecht presteren. Twee mortels werden niet getest vanwege ongeschiktheid voor dit steentype.

Een goed morteladvies is cruciaal om de veiligheid en duurzaamheid van gemetselde gevels te waarborgen.

Conclusie

Het onderzoek toont aan dat een belangrijk deel van de random steenmortelcombinaties onvoldoende sterk is. Een morteladvies is dus essentieel om een karakteristieke buigtreksterkte van 0,3 N/mm2 te garanderen, zoals voorgeschreven in EN 1996-2 Nationale Annex tabel NB-1.

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Scroll naar boven