“Professionele tegenspraak is meer dan alleen assertief zijn”

In de bouw wordt veel aandacht besteed aan de harde kant aspecten (techniek, planning, uitvoering, budgetten, etc.). Als het erop aan komt hebben zachte aspecten  zoals communiceren, houding en gedrag een grote invloed op de resultaten. VNconstructeurs en COBc organiseren de cursus Professionele Tegenspraak. Na de laatste twee positieve en succesvolle edities eind vorig jaar sprak VNconstructeurs met betrokkenen en deelnemers over het belang van professionele tegenspraak in de bouw.

Waarom is professionele tegenspraak in de bouw zo belangrijk? “Het zorgt ervoor dat de constructieve veiligheid wordt gewaarborgd”, zegt Johan Bolhuis van Hochtief, en bestuurslid van VNconstructeurs. “Het is belangrijk dat iedereen gehoord wordt en we met zijn allen geen zaken vergeten of over het hoofd zien. Het is ook een van de aanbevelingen van het OVV, om dit beter te organiseren binnen de bouw.”

Workshop Professionele Tegenspraak
Organiseer professionele tegenspraak. Dit is één van de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in haar rapport ‘Bouwen aan Constructieve Veiligheid’. Maar hoe doe je dat dan, constructief tegenspreken? Hoe zorg je voor een effectieve interactie met de opdrachtgever, architect, aannemer, deelconstructeurs, zodanig dat hun wensen kunnen worden gerealiseerd maar tegelijkertijd de constructieve veiligheid is gewaarborgd? Dat is het thema van de serie intervisie workshops die op initiatief van VNconstructeurs en COBc worden gegeven.

“Het is goed dat we ons meer bewust worden en handvaten te hebben om het beter te borgen. Het is meer dan commentaar leveren of een review”, aldus Bolhuis. Zelf gebruikt hij professionele tegenspraak in zijn werk door zich te laten horen, maar ook door gehoord te worden, zodat de constructieve veiligheid beter geborgd is. Het is meer dan alleen maar assertief zijn.”

Daar is ook Arno Braamhorst, werkzaam bij de gemeente Tilburg, het mee eens. Hij benadrukt het belang van een ander horen; “Het is belangrijk dat je openstaat voor een ander zijn mening. Je hoeft niet altijd gelijk te hebben, ondanks dat je zelf denkt van wel. Een ‘aanval’ in de vorm van een meningsverschil is vaak niet persoonlijk, maar vaak gericht op het ‘systeem’. Met die wetenschap kun je je heel anders opstellen in een gesprek besluit hij. Braamhorst nam deel aan de workshop en vond deze leuk en leerzaam. “Ik werd de hele dag getriggerd om te luisteren en mee te doen. Ik merkte dat iedereen de materie erg interessant vond. Ik zou de cursus daarom ook aanbevelen bij collega constructeurs”.

Tijdens de cursus werd uitgebreid en diep ingegaan op de voorgedragen cases van de deelnemers, een pluspunt vindt Hushang Ulfati van Swinn. “Er werden veel handige tips gegeven, dat vonden ook onze projectleiders die deelnamen aan de workshop.”

In de intervisie workshop ‘Professionele tegenspraak in het belang van constructieve veiligheid’ behandelen we de kunst van het tegenspreken in de context van constructieve veiligheid.

Schrijf je hier in voor de workshop van 28 februari 2022. De workshop wordt gegeven van 13.00 tot 16.00 bij BAM in Bunnik.

Deel deze pagina

Scroll naar boven