Rayaan Ajouz: Talent van het Jaar 2025
Tijdens de Dag van de Constructeur stond Rayaan Ajouz onverwacht twee keer op het podium: als invallende keynote-spreker én als Talent van het Jaar 2025. Niet gek, want digitalisering is voor Ajouz geen bijzaak, maar een rode draad in zijn werk. Het juryrapport prees zijn portfolio en zijn inzet voor digitalisering binnen het vak.
“Toen ze het profiel voor het Talent van het Jaar voorlazen, dacht ik: hé, dit lijkt een beetje op mijn profiel,” vertelt Ajouz. “Het gaf best wel een surrealistisch gevoel.” De dag ervoor werd hij ook al onverwacht gevraagd om in te vallen als keynote-spreker. Over de titel zegt hij: “Ik vind het altijd wel lastig als mensen zo lovend over je spreken. Maar het was supergaaf om die eer te krijgen. Zeker als je nagaat hoeveel talent er is in mijn leeftijdscategorie.”
Portfolio en werkplezier
De jury roemde het portfolio van Ajouz, al blijft hij daar zelf nuchter onder. “Het belangrijkste is dat je plezier haalt uit je werk. En dat is echt makkelijker gezegd dan gedaan. Het is verleidelijk om alleen maar te focussen op deadlines. Maar af en toe moet je een stap terugnemen en beseffen wat je eigenlijk doet: je werkt aan grote projecten, hebt serieuze rollen, en je draagt bij aan veiligheid in de maatschappij. Dat is best bijzonder. Jij bepaalt uiteindelijk hoe een constructie eruitziet. With great power comes great responsibility,” zegt hij lachend.
Een project waar Ajouz met plezier op terugkijkt, is The Ensemble. “Dat was een beetje mijn vuurdoop. Alles wat we ontwierpen, werd vier weken later al gebouwd.” Ook zijn eerste presentatie bij de Dag van de Constructeur noemt hij een mijlpaal. “Ik sprak over trends in digitalisering. Best lastig, want die veranderen snel. Maar voor zo’n kritische groep presenteren, andere constructeurs, vond ik echt waardevol. Later sprak ik vanwege deze presentatie ook bij het COBC-congres. Dan openen opeens nieuwe deuren.”
Eigen pad
Ajouz noemt zijn loopbaan “een beetje een gekke carrière.” Aan het einde van mijn afstudeeronderzoek gaf ik een presentatie aan de SNS (samenwerkende Nederlandse Staalbouw) waarbij verschillende staalbouwdirecteuren aanwezig waren. Hij vertelt: “Toen is eigenlijk het idee door hen ontstaan: laten we een fonds oprichten, zodat je verder kunt gaan met je afstudeeronderzoek. Vanaf dat moment werkte ik voor 50% als onderzoeker bij Bouwen met Staal en kon ik al best wel vroeg in mijn carrière oefenen met programmeren, het organiseren van evenementen en het spreken voor een groot publiek. De andere 50% werkte ik als constructeur.”
Digitalisering en dubbelrol
Nog steeds heeft Ajouz een dubbelrol. Naast zijn werk als constructeur bij Witteveen+Bos zet hij zich via Bouwen met Staal actief in voor digitalisering. “Met de evenementen, de hackathons en de cursussen over AI en parametrisch ontwerpen wil ik digitalisering naar een volgend level promoten en vakgenoten samenbrengen. Zo kan de digitalisering binnen de constructiewereld weer verder groeien.” Niet voor niets werd hij gevraagd om in te vallen als spreker over AI en digitalisering.
Digitalisering ziet hij als een manier om het vak te versterken. “Digitalisering moet niet vervangen wat we doen, maar versterken wat we kunnen.” Constructeurs verliezen volgens hem te veel tijd aan herhalend werk. “Door dat soort processen te structureren of automatiseren, houd je tijd over voor echte ontwerpkeuzes, daar waar de complexiteit zit.”
Visueel denker
Ajouz werkt visueel. “In mijn rapportages maak ik ook heel veel tekeningen en plaatjes van hoe iets werkt. Vaak als je iets uittekent, dan kun je het veel beter begrijpen.” Zijn achtergrond in bouwkunde met aanvankelijk de wens om architect te worden, geeft hem een brede blik op het ontwerpproces. “Tekeningen en visuals zijn vaak duidelijker dan woorden.”
Jonge stem van het vak
De sticker van Talent van het Jaar wil Ajouz goed gebruiken: “Veel mensen weten niet wat een constructeur doet, of wat er allemaal bij komt kijken. Daar kunnen we als sector transparanter in worden.” Zijn boodschap aan studenten en starters: begin op tijd met investeren in digitale vaardigheden zoals programmeren. “Als je daar vroeg mee start, dan heb je daar nog jarenlang profijt van. Als je niveau hoog genoeg is, krijg je meer interessante projecten toebedeeld.”
Dag van de Constructeur
Ajouz bezocht de Dag van de Constructeur al in 2022 en 2023. “In die jaren bleven het verhaal en de boodschap ongeveer hetzelfde. Dit jaar was dat anders, vindt hij. “Het ging ook veel meer over constructieve veiligheid.” Vooral de presentatie van Johan Bolhuis maakte indruk. De keynote van Diederik Veenendaal noemt hij zelfs “een presentatie van wereldniveau”.
Dankwoord
Binnen het vak heeft hij veel felicitaties ontvangen. “Ik wil graag Frank Kaalberg bedanken. Ook Frank Maatje die me de kans heeft gegeven bij Bouwen met Staal. Van Johan Galjaard heb ik veel geleerd over het vak van de constructeur. En Chris van der Ploeg, die in het begin van mijn carrière veel sturing heeft gegeven en mij heeft geleerd te programmeren.”
Deel deze pagina
Meer weten over dit onderwerp?
![]() | Frank Kaalberg |