Sprekers Seminar Robuustheid bekend

Op 3 april a.s. organiseert VNconstructeurs in samenwerking met NEN en COBc een seminar over robuustheid. Hoe ontwerpen en bouwen wij veilige bouwwerken zo, dat de gevolgen van een locale calamiteit beperkt blijven? De sprekers en onderwerpen van het seminar zijn bekend.

De aandacht voor robuustheid is niet nieuw. Het onderwerp leidt regelmatig tot interpretatieverschillen in de praktijk. In het symposium gaan we in op de huidige praktijk vanuit het perspectief van constructeurs en toetsers en bespreken we nieuwe ontwikkelingen op het gebied van regelgeving en methoden. Het symposium duurt van 15.30 (inloop) tot ongeveer 20.30 uur en bestaat uit vier blokken:

Blok 1: Hoe gaat de constructeur om met robuustheid?

  • Linda Schetters (IV-Consult en lid van de NEN-werkgroep Robuustheid) gaat in op de vraag hoe de bestaande wettelijke regels te interpreteren
  •  twee sprekers uit de constructeurswereld gaan in op de vraag welke methoden voor robuustheid nu beschikbaar zijn en welke keuze je kunt maken
  • Arno Willems van IV-Infra bespreekt de toepassing van FMEA/FMECA (Failure Mode and Effect Analysis)
  • Freek Schaap van BAM Advies en Engineering gaat onder andere in op de vraag: hoe kan je Robuustheid bij je opdrachtgever verkopen?

Blok 2: Hoe gaat Bouw- en Woningtoezicht om met robuustheid?

  • Dick Bezemer van de gemeente Rotterdam zal met voorbeelden illustreren wat BWT in de dagelijkse praktijk tegenkomt, en welke behoefte gemeentelijke toetsers hebben.

Blok 3: Ontwikkelingen op Europees niveau

  • Robby Caspeele -hoogleraar aan de Universiteit Gent en o.a. rapporteur van CEN TC250 werkgroep Robuustheid- zal ingaan op de wijze waarop Robuustheid op dit moment is opgenomen in de nieuwe generatie Eurocodes en de achterliggende strategie. Hij zal ook de vraag behandelen in welke mate daarmee tegemoet wordt gekomen aan de behoeften van constructeurs en toetsers

Blok 4: De RER: op weg naar een robuustere gebouwde omgeving

  • Johan Galjaard -ABT en lid van de NEN-werkgroep Robuustheid zal het concept van de RER toelichten. De RER is een methode voor risico-analyse met betrekking tot robuustheid, die ontwikkeld is door de NEN-werkgroep.
  • De toelichting wordt gevolgd door een dialoog met de aanwezigen in de zaal om feedback op de RER te verzamelen, en consensus en draagvlak te verkrijgen over de noodzaak van deze methode.

Uiteraard is er voldoende gelegenheid tot informeel napraten onder het genot van een drankje.

Leden van VNconstructeurs en COBc, en commissieleden van de NEN-commissie TGB profiteren van een korting op de toegangsprijs.

Schrijf je hier direct in!

Deel deze pagina

Scroll naar boven