Succesvolle incompany training over professionele tegenspraak

Een van de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) in het rapport Bouwen aan constructieve veiligheid is om professionele tegenspraak te organiseren. Vooroordelen sluipen er gemakkelijk in. Een manier om dit actief te bestrijden, is met professionele tegenspraak. VNconstructeurs organiseert deze workshops geregeld om een open interactie met alle partijen te bevorderen. 

De training van Menno Pronker over professionele tegenspraak werd goed ontvangen door de medewerkers van Bureau Croes. Het bevlogen verhaal van Menno Pronker geïllustreerd met een paar korte oefeningen maakt duidelijk dat je soms verder moet kijken. Die bewustwording is van toegevoegde waarde, vertelt deelnemer Jan van Esterik. ‘Een oefening met optisch bedrog liet bijvoorbeeld zien dat je hersenen soms iets constateren. Je blijft daar hardnekkig in volharden, ook als het eigenlijk niet zo is. Dan moet je bij jezelf te raden gaan: klopt het wel wat ik zie? De cursus geeft een extra reminder, een soort trigger, dat soms dingen anders zijn dan hoe jij ze bij eerste oogopslag ziet.’

Een gemiste kans op een nóg beter ontwerp

Inzicht krijgen in het proces van tegenspraak is waardevol voor elke constructeur. Het is een kans om je ontwerp nóg beter te maken. Als we het vertalen naar de praktijk: elke constructeur put uit zijn eigen ervaring als hij of zij een constructie bedenkt. Als je verder raakt in het proces, blijf je vaak star in dat principe geloven. Je borduurt voort op je uitgangspunt, terwijl iemand met een verse blik een andere oplossing voor hetzelfde probleem heeft.

‘Doordat je al een ingenomen visie hebt, blijf je zaken niet of minder goed zien. Het is een gemiste kans om een ontwerp nóg beter te maken, nog efficiënter’, licht Van Esterik toe. ‘Als meerdere mensen met verschillende stokpaardjes naar het probleem kijken, kunnen daar nieuwe zaken uit voortkomen die wellicht beter toepasbaar zijn.’ Daar heeft iedere constructeur baat bij.

Je moet met meerdere mensen sparren, wat zie jij wat ik niet zie?’ – Jan van Esterik

Volgens deelnemer Lars Croes pakten alle collega’s de stof goed op. ‘Het is als bouwbranche belangrijk om te blijven reflecteren. Daarom mag dit onderwerp altijd benadrukt worden.’ De cursus eindigde met het verzinnen van een casus hoe je de kennis in de praktijk kunt toepassen. De einddiscussie gaf inspiratie om in de toekomst een groep samen te stellen met constructie én uitvoering samen en een rollenspel te spelen.

Interessant? Op 25 april organiseert VNconstructeurs een workshop Professionele Tegenspraak.

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Scroll naar boven