TWEEDE EDITIE STUDIO COMPUTATIONAL

Na een geslaagde eerste sessie van Studio Computational was de tweede editie bij IMd Raadgevende Ingenieurs in Rotterdam. Na een korte introductie door IMd doken we meteen in de onderwerpen die we tijdens de eerste sessie hadden besproken.

De deelnemers hebben hun voorkeur uitgesproken over welke onderwerpen ze interessant vonden om verder te onderzoeken of uit te werken. Hierna zijn de deelnemers in twee groepen gaan werken aan hun gekozen onderwerp.

Life Cycle Analysis

Het eerste onderwerp wat is gekozen is LCA (Life Cycle Analysis). Aangezien dit onderwerp zo breed is, hebben we ons tijdens deze sessie gericht op de mogelijke richtingen waarin Studio Computational iets kan bereiken op dit gebied. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld het koppelen van open-source-informatie aan LCA-databases en de mogelijkheden van circulair materiaalgebruik.

Optimaliseren van een liggerberekening

Het andere onderwerp waaraan gewerkt is, is het optimaliseren van een liggerberekening voor zowel beton als hout, waarin de afmetingen – maar bijvoorbeeld ook het materiaalgebruik en de milieulast – geoptimaliseerd kunnen worden.

MEER STUDIO COMPUTATIONAL IN HET NAJAAR

De bouw verandert en digitaliseert in hoog tempo. Daarom vindt VNconstructeurs het belangrijk dat constructeurs van elkaar leren, ervaringen delen en door elkaar geïnspireerd raken. Ook in het najaar bieden we weer een workshop Studio Computational aan. In veel gevallen gaan uitdagingen op het gebied van digitalisering bovendien hand in hand met duurzame uitdagingen. Tijdens Studio Computational delen we kennis en ervaring met elkaar in o.a. een brainstorm. Interessante ontwikkelingen komen naar voren, zoals het koppelen van open-source-informatie aan LCA-databases en circulair materiaalgebruik, het optimaliseren van dimensies van houten en betonnen balken en een hybride, digitale workflow om installaties en constructie vroegtijdig in het ontwerp met elkaar te integreren. In kleine werkgroepen gaan professionals aan de slag met het uitdiepen van de ontwikkelingen. De uitkomsten worden in een volgende sessie teruggekoppeld.

Benieuwd? De workshops zijn toegankelijk voor alle leden van VNconstructeurs.

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Scroll naar boven