Update Constructieve Veiligheid: Stappen Vooruit in de Bouw

Veel toonaangevende partijen in de bouw ondertekenden een jaar geleden het Programma Veiligheid in de Bouw waarin de belangrijkste actielijnen voor constructieve veiligheid werden vastgelegd. Een jaar na de publicatie van het manifest zetten we concrete stappen. Met VNconstructeurs en NLingenieurs voorop werken diverse partijen samen aan de implementatie van de actielijnen. Dit artikel geeft een overzicht van de voortgang, de rol van de stuurgroep, en wat de volgende fase inhoudt voor de veiligheid op de bouwplaats.

Mariska Korver, Fotostudio Barendrecht (in opdracht van IMd Raadgevende Ingenieurs)
Mariska Korver, Fotostudio Barendrecht (in opdracht van IMd Raadgevende Ingenieurs)

Stuurgroep

In 2023 sprak de stuurgroep van het programma over de inrichting van de volgende fase: de actielijnen verder uitwerken waar nodig, maar vooral implementatie. VNconstructeurs en NLingenieurs staan daarbij ‘aan de lat’ voor het thema constructieve veiligheid. Andere partijen (BNL, GCViB en OG-forum) werken aan Regie op Veiligheid en Lerend Vermogen. 

In maart komt de stuurgroep opnieuw bij elkaar om een concreet plan van aanpak te bespreken, waarin o.a. de integraliteit wordt bewaakt. Stuurgroepleden Jack Smeets (werkzaam bij Arcadis) en Wouter Bijman ( werkaam als CEO bij Witteveen+Bos) zijn betrokken vanuit VNconstructeurs en NLingenieurs. 

Download onderaan deze pagina het verslag van de stuurgroep van januari waarin de afspraken zijn uitgewerkt. 

Eindverantwoordelijkheid, mandaat en aansprakelijkheid van de coördinerend constructeur

VNconstructeurs en NLingenieurs brachten een werkgroep bij elkaar om  de drie belangrijkste punten voor constructieve veiligheid verder uit te werken: eindverantwoordelijkheid, mandaat en aansprakelijkheid van de coördinerend constructeur. Deze onderwerpen hangen sterk samen en hebben gevolgen voor zowel de constructeur, de opdrachtgever én de aannemer. Daarom investeren we de komende tijd nadrukkelijk in het informeren en consulteren van onze leden over constructieve veiligheid. Het eerste moment daarvoor is de (online) ALV op 21 maart, bij te wonen door gevolmachtigde leden. Ook tijdens de Dag van de Constructeur op 6 juni, zal het onderwerp aan de orde komen.

Wil je input leveren aan de werkgroep? Stuur dan een mail naar secretariaatobfsctd@vnconstructeurs.nl.  Vind meer informatie over het Programma Veiligheid in de bouw op veiligheidindebouw.nu.

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Scroll naar boven