Veel lof voor constructief talent

door Cement- Jacques Linssen

De constructeurswereld barst van het jonge talent. Dat blijkt wel uit het grote aantal kandidaten voor de titel Talent van het Jaar, een prijs die ieder jaar wordt uitgereikt door de VNconstructeurs, de Betonvereniging, Bouwen met Staal en Youcon. Het is ook de reden dat er dit jaar niet één maar zijn twee prijzen zijn toegekend. Zowel Koen van Doremaele als Patrick van Dodewaard mag zich een jaar lang Talent van het Jaar noemen. De prijzen werden uitgereikt op de Dag van de Constructeur op 22 mei.

De jury was bijzonder te spreken over de grote hoeveelheid en ook de kwaliteit van de inzendingen voor Talent van het Jaar. “Wij zijn blij dat er zo veel mensen belang hechten aan het zichtbaar maken van het vak. Het niveau van de kandidaten was bijzonder hoog”, aldus juryvoorzitter Noortje de Geus. Vanwege die kwaliteit heeft de jury besloten niet één maar twee prijzen uit te reiken. Een voor bouw en een voor infra. Die prijzen gaan naar Koen van Doremaele van BAM Infraconsult en Patrick van Dodewaard van IMd.
Het grote aantal kandidaten voor Talent van het Jaar geeft aan dat het constructeursvak sterk in ontwikkeling is. Mede door alle aandacht voor constructieve veiligheid, duurzaamheid en digitalisering kiezen veel jonge talentvolle mensen voor het vak. Het grote animo voor de Masterclass op de Dag van de Constructeur bevestigde dat beeld. De uittredend Constructeur van het Jaar Hubert Kuijpers ging aan de slag met dertig jonge, ambitieuze constructeurs die zeer gretig waren om nog meer kennis en ervaring op te doen.

Juryrapport
De jury geeft in het juryrapport een duidelijke onderbouwing voor haar keuze voor de twee talenten. Over Koen van Doremaele:
“Koen gebruikt moderne methoden als parametrisch ontwerpen en zet deze in om ambities waar te maken die veel verder gaan dan een veilig ontwerp. Het gaat ook om circulariteit, logistiek en maakbaarheid. Koen is een verbinder pur sang die beschikt over uitstekende sociale vaardigheden. Die zet hij niet alleen in binnen projecten, maar ook nadrukkelijk bij het uitdragen van het vak. De jury waardeert verder vooral zijn actieve inzet binnen het onderwijs.”
Van Doremaele oogstte lof met zijn inzet bij de bouw van de Rothera Wharf op Antarctica. Hij was als 34-jarige constructeur onder andere verantwoordelijk voor het ontwerp en de site-engineering van de sloop van de bestaande kadeconstructie. Van Dodewaard heeft in het project een cruciale rol gespeeld als verbinder tussen het ontwerp, de werkvoorbereiding en de bouw.

De jury over de andere winnaar, Patrick van Dodewaard:
“Patrick heeft een passie voor de relatie tussen constructie en architectuur. Hij combineert dit slim met duurzaamheid. Hij neemt verantwoordelijkheid ook in niet vanzelfsprekende omstandigheden. Patrick is buitengewoon extern gericht: hij is actief in onderwijs en onderzoek, begeleidt studenten, is bestuurslid van YouCon en was al tijdens zijn studie actief met publicaties over het vak.”
De jury roemt zijn inzet als begeleider van de studenten van team VIRTUe en zijn actieve rol bij de realisatie van het duurzame paviljoen LINQ en de BunkerToren, een appartementencomplex dat zonder footprint is op te bouwen en af te breken. Daarmee illustreert hij op overtuigende wijze de meerwaarde van een slimme constructie.

Jury
De jury voor de Constructeur van het Jaar 2019 bestond uit (van links naar rechts):

Roy Crielaard (Heijmans)
Joost Vos (BenthemCrouwel Architecten)
Willem van Dijk (Heijmans)
Noortje de Geus (Ingenieursbureau Gemeente Den Haag, voorzitter jury)
Pim Peters (IMd Raadgevende Ingenieurs)
Hubert Kuijpers (Pieters Bouwtechniek)
Pierre Hendrikx (YouCon / BAM Advies & Engineering)

Deel deze pagina

Scroll naar boven