Breedplaatvloeren: Versterkingsoplossing met lijmwapening

Werkgroep breedplaatvloeren publiceert “proof of concept” Versterkingsoplossing met lijmwapening.

Het versterken van breedplaatvloeren staat nog in de kinderschoenen. De Technische Werkgroep Breedplaatvloeren van VNconstructeurs wil bijdragen aan kennisoverdracht over de aanpak en oplossingen voor de breedplaatproblematiek. De eerste versterkingsoplossing die is beoordeeld en gepubliceerd, betreft een oplossing met lijmwapening, ontwikkeld door ABT. De werkgroep heeft de oplossing voorzien van een side letter met vragen en opmerkingen, en een reactie daarop van ABT.

De toepassing van lijmwapening (CFRP) heeft een aantal voordelen ten opzichte van oplossingen waarbij in de breedplaatvloer geboord moet worden. Boren geeft overlast en kan niet altijd uitgevoerd worden door de aanwezigheid van bijvoorbeeld betonkernactivering of dichte wapeningsconfiguraties. Hoewel lijmwapening al zeker meer dan 20 jaar in Nederland wordt toegepast, is het nog steeds voor veel constructeurs een relatief onbekend product. Op basis van uitgebreide FEM-analyses is aannemelijk gemaakt dat een versterking van de kritische plaatnaad met lijmwapening nodig is. De opstellers zijn zich er van bewust dat gezien het complexe gedrag het uitvoeren van laboratorium testen noodzakelijk zal zijn.
De complete oplossing met side letter is gepubliceerd op www.platformbreedplaatvloeren.nl.

De Technische werkgroep Breedplaatvloeren van VNconstructeurs is breed samengesteld. Zij bestaat uit medewerkers van diverse ingenieurs- en onderzoeksbureaus, bouwbedrijven, toeleveranciers en overheden.

Deel deze pagina

Scroll naar boven