Webinar Leren van Instortingen staalconstructies

VNconstructeurs en Bouwen met Staal organiseren op 4 september 2020 een webinar met de lessen uit de incidenten AFAS-stadion Alkmaar en parkeergarage Dekamarkt Wormerveer. Met presentaties van onder andere Erik Middelkoop (Royal HaskoningDHV) naar aanleiding van het technisch onderzoek AFAS-stadion en Sander van der Vossen (Adviesbureau ir. J.G. Hageman) over het technisch onderzoek Dekamarkt-parkeergarage.

Het is alweer even geleden, maar ’t ligt vast nog vers in uw geheugen: de gedeeltelijke instorting van het dak van de noordtribune van het AFAS-stadion in Alkmaar, 10 augustus vorig jaar. Nog geen jaar eerder, op 18 september 2018, bezweek een deel van de vloerconstructie van de parkeergarage van Dekamarkt in Wormerveer. Gelukkig bleven beide incidenten zonder persoonlijk letsel, maar helaas viel er veel schade te betreuren: materiële alsook professioneel-emotionele schade. Want het zal je maar gebeuren, dat een bouwwerk waaraan jij hebt (mee)gewerkt, zo’n noodlot treft. Bovendien zijn dergelijke incidenten nooit bevorderlijk voor een positief beeld van de toepassing van staal in de bouw.

Doel
Tijdens het webinar Leren van Instortingen worden oorzaak, toedrachten en beïnvloedende factoren van de beide incidenten in hun onderlinge samenhang aan de orde gesteld. Met als centraal doel: het leren van lessen en het delen van hernieuwde kennis en inzichten om de veiligheid en betrouwbaarheid van constructies in alle fasen van het project – vanaf opdrachtverlening tot en met beheer en onderhoud – in de toekomst nog beter te borgen. Want incidenten als Alkmaar en Wormerveer moeten incidenten blijven.

Onderzoeken
Inmiddels zijn de onderzoeken naar de technische oorzaken van de beide incidenten afgerond. Eind maart 2019 bracht Adviesbureau J.G. Hageman verslag uit van de studie naar de instorting van de Dekamarkt-parkeergarage in Wormerveer. In april van dit jaar maakte Royal HaskoningDHV de uitkomsten wereldkundig van het onderzoek naar het deels bezwijken van de dakconstructie van het AFAS-stadion.

Bij beide incidenten blijkt de directe oorzaak overeenkomstig: het falen van gelaste verbindingen bij de bovenregel van de vakwerkligger in de tribuneoverkapping van het AFAS-stadion en het falen van lassen in verborgen kluftverbindingen in hoedliggers van de Dekamarkt-parkeergarage. Deze directe oorzaken staan niet op zichzelf; ze zijn ook uitvloeisel van verschillende factoren in het ontwerp- en bouwproces die (mogelijk) voor verbetering vatbaar zijn.

Download eindrapport onderzoek AFAS-stadion (Royal HaskoningDHV, april 2020)

Download rapport onderzoek Dekamarkt-parkeergarage (Adviesbureau ir. J.G. Hageman, maart 2019)

Programma webinar
Het webinar start met een drietal presentaties.

  • Erik Middelkoop (Royal HaskoningDHV) belicht de conclusies en aanbevelingen van het technisch onderzoek AFAS-stadion.
  • Sander van der Vossen (Adviesbureau ir. J.G. Hageman) doet hetzelfde naar aanleiding van het onderzoek Dekamarkt-parkeergarage.
  • Aansluitend gaat Bert van Beek (Willems-Boven Leeuwen en lid van verschillende normcommissies voor staalconstructies) in op de kwaliteit van fabricage en montage van staalconstructies, aan de hand van NEN-EN 1090-1 en -2.

Na de inleidingen discussieert het vakpanel, onder aanvoering van Sander den Blanken (BAM Infra en voorzitter Toetsingscommissie RC/RO van het Constructeursregister), over (het verbeteren van) constructieve veiligheid. U kunt aan de discussie meedoen door uw vragen, opmerkingen of inzichten kenbaar te maken via de chatfunctie of per e-mail.

Praktische informatie

Datum: vrijdag 4 september 2020,  10:00 uur – 12.00 uur

Doelgroep: constructeurs, detailengineers, staalbouwers en medewerkers bouw- en woningtoezicht. Ook interessant voor: projectontwikkelaars en andere professionele opdrachtgevers in de bouw, architecten, bouwadviseurs en veiligheidsdeskundigen.

Programma
Welkom bij het webinar: Bob Gieskens (VNconstructeurs) en Frank Maatje (Bouwen met Staal)

Onderzoek AFAS-stadion (20 min.): Erik Middelkoop (directeur Industrie & Gebouwen / senior-adviseur Technologie & Onderzoek, Royal HaskoningDHV)

Onderzoek Dekamarkt-parkeergarage (20 min.): Sander van der Vossen (constructieadviseur, Adviesbureau ir. J.G. Hageman)

Veilig construeren met staal (20 min.): Bert van Beek (directeur Willems Boven-Leeuwen en lid normcommissies op het gebied van staalconstructies in de bouw)

Paneldiscussie Constructieve Veilihgheid (30 min.)Moderator: Sander den Blanken (directeur BAM Infraconsult en voorzitter Toetsingscommissie RC/RO Constructeursregister)

Deelnemers:

  • Frans Bijlaard (emeritus-hoogleraar Staalconstructies, fac. Civiele Techniek en Geowetenschappen TU Delft);
  • Dick Bezemer (teammanager bouwconstructies, bouwfysica en brandpreventie gemeente Rotterdam en voorzitter COBc);
  • René Sterken (hoofd Ontwerp & Engineering BAM Bouw en Vastgoed Nederland en lid kerngroep Kennisportaal Constructieve Veiligheid);
  • Rudi Roijakkers (registerontwerper, directeur ABT bv en bestuurslid VNconstructeurs).

Leden van het Constructeursregister RC/RO  (Registerconstructeurs en Registerontwerpers) ontvangen bij deelname 1 KE/PE-punten (KennisEenheden/Permanente Educatie).

Aanmelden en deelnemen
De kosten van deelname aan dit webinar bedragen € 125,00 per persoon  excl. btw. Leden van VNconstructeurs en/of Bouwen met Staal ontvangen 10% korting op het deelnametarief. Bij de prijs is het boek Leren van Instortingen (1 ex. p.p., winkelprijs: € 37,50) inbegrepen.

Deelname aan dit webinar is mogelijk ná aanmelding.  Het aanmelden kan tot dinsdag 1 september a.s. via de website van Bouwen met Staal. KLIK HIER

Na aanmelden kunt u op 4 september direct deelnemen aan het webinar op het YouTube-kanaal van Bouwen met Staal. Het programma start om 10:00 uur.

Tijdens het webinar kunt vragen en opmerkingen indienen via het e-mailadres ln.laatstemnewuobobfsctd@cim óf via de chatfunctie op het YouTube-kanaal.

De chatfunctie wordt enkele minuten voor start van het webinar geactiveerd. Om de chatfunctie te gebruiken, dient u in te loggen in YouTube met uw Google-account. Als u nog geen Google-account heeft, dan kunt u dit aanmaken op youtube.com door te klikken op de button ‘inloggen’ (rechtsboven op de pagina). Klik hier voor een korte video-instructie voor het aanmaken van een Google-account.

Deel deze pagina

Scroll naar boven