Alles weten over construeren in hout? Schrijf in voor de webinarserie

VNconstructeurs organiseert een webinarserie over construeren met hout. Het gaat in totaal om vijf webinars, waarvan de eerste op 9 december wordt uitgezonden. Elke maand zal een webinar gegeven worden. Het doel van de webinarserie is om zowel onze leden constructeurs, als geïnteresseerde architecten, aannemers en opdrachtgevers te informeren over de mogelijkheden van het ontwerpen in hout.

Hout staat volop in de belangstelling, met name vanwege de aandacht voor duurzaamheid in de bouw. Vele van onze leden zijn betrokken bij projecten in hout, maar de kennis van het construeren en ontwerpen in hout is nog niet wijd verspreid.

De webinars raken de drie pijlers van ons strategisch plan:

 • Veiligheid: Wij construeren veilige gebouwen, ook in hout.
 • Samen: Construeren doen we niet alleen; maar samen met opdrachtgevers, architecten, aannemers en ontwikkelaars.
 • Duurzaamheid: We streven naar een positieve impact op duurzaamheid door kennis over houtconstructies te delen.

Opzet
De Hout-webinars worden digitaal gegeven, in een serie van 5 einde-middagsessies van 16.00 uur tot 18.30 uur. In 2.5 uur per sessie ben je volledig bijgepraat.

Je kunt je zowel kunnen inschrijven voor de losse themasessies, als (tegen gereduceerd tarief) voor alle avonden.

Leden betalen €100,- per webinar of €400,- voor de hele serie van 5 webinars.

Niet-leden betalen €135,- per webinar of €575,- voor de hele serie van 5 webinars.

De webinars bestrijken een scala aan onderwerpen. Dit zijn zowel  constructief-inhoudelijke thema’s als algemenere onderwerpen over het ontwerpen in hout en belangrijke aspecten als duurzaamheid en akoestiek. Zo zal er voor iedereen iets te vinden zijn! Enkele in het oog springende sprekers:

 • Pablo van der Lugt, recent verkozen tot nummer 16 in de ABNAMRO duurzame top 50 en auteur van “de houtbouw revolutie”
 • Pascal Steenbakkers van Arup, collega van de net benoemde Constructeur van het Jaar Mathew Vola, ambassadeurs van construeren in hout.

Het programma wordt de komende tijd aangevuld met nieuwe sprekers. Links voor het meest actuele programma en voor inschrijven onderaan dit bericht.

Waar gaan de webinars over?
Producten – 9 december 2021, 16.00 uur

In dit webinar maken we kennis met materialen en producten in hout. We tonen filmpjes met productiewijze van diverse houten producten zoals CLT, LVL, gelamineerde liggers, etc. De verschillende leveranciers geven ons een kijk in het productieproces en laten zien wat de voor- en nadelen zijn van het product vanuit verschillende invalshoeken. Onder meer Bas de Leijer (WSP), Bas Meeuwissen (Metsä Wood) zullen spreken.

Ontwerpen – 27 januari 2022, 16.00 uur

Met hout kunnen fantastische constructies en gebouwen ontworpen worden. Toch is niet elk ontwerp geschikt om in hout te bouwen. Wanneer is de keuze voor hout verstandig en hoe kun je hout optimaal benutten, zowel esthetisch als constructief en bouwtechnisch?

We tonen de aandachtspunten van ontwerpen in hout aan de hand van enkele gerealiseerde projecten komen vertellen. Onder meer Rob Doomen (Pieters Bouwtechniek), Roderick van der Meulen (Nieuwe Architecten).

Techniek – 17 februari 2022, 16.00 uur

Er zijn een aantal ontwerp aspecten die bijzondere aandacht vereisen en die een grote invloed hebben op het ontwerpen. Zoals brandwerendheid, akoestiek, bouwkundige detaillering. Allemaal zaken die het constructieve ontwerp beïnvloeden, maar nog belangrijker een grote invloed hebben op het algehele ontwerp. Hier zullen Rob Doomen (Pieters), Pascal Steenbakkers (Arup), Suzanne van den Bron (Level Acoustics) en Ad van der Aa (ABT) spreken.

Verbindingen – 10 maart 2022, 16.00 uur

Cruciaal bij een ontwerp van een gebouw en een constructie in hout zijn de verbindingen. De detaillering bepaalt in grote mate de dimensionering. Dit is iets waar niet-hout-constructeurs aan moeten wennen. In dit webinar gaan we in op verbindingen in hout. Zowel in praktische detaillering als in berekeningen. Gert Jan Rozemeijer (Lüning) is één van de sprekers

Duurzaamheid – 31 maart 2022, 16.00 uur

Duurzaamheid mag niet in de serie ontbreken. Vaak is dit de aanleiding om voor houtbouw te kiezen. In dit webinar gaan we hier dieper op in. Welke winst kan gehaald worden met het bouwen in hout? Hoe circulair is bouwen in hout? Is de houtvoorraad eindig? Wat betekent dit voor de MPG-score?  Hier spreken onder andere Gert Jan Rozemeijer (Lüning), Pablo van der Lugt (Tomorrow’s Timber).

Onderstaand kan je je inschrijven voor de webinars en is het actuele sprekersoverzicht te vinden.

Bij inschrijven voor de  complete serie ontvang je  €100,- korting en een infokist met onder andere een exemplaar van het boek “Tomorrow’s Timber” van Pablo van der Lugt! Let op: inhoud van de kist kan enigszins afwijken.

 • schrijf je hier in voor alle webinars in één keer
 • schijf hier in voor het webinar op 9 december over producten
 • schrijf hier in voor het webinar op 27 januari 2022 over ontwerpen
 • schrijf hier in voor het webinar op 17 februari 2022 over techniek
 • Schrijf hier in voor het webinar op 10 maart 2022 over verbindingen
 • Schrijf hier in voor het webinar op 31 maart 2022 over duurzaamheid

Deel deze pagina

Scroll naar boven