In gesprek met juryvoorzitter Constructeur van het Jaar

Tijdens de Dag van de Constructeur op 6 juni maakt de jury de Constructeur van het Jaar 2024 en opvolger van Hans de Wit (TEC) bekend. We spraken met de nieuwe juryvoorzitter Nico Rabbers, Hoofd Ingenieursbureau Stadsontwikkeling Gemeente Rotterdam, die de vorige juryvoorzitter en oud-collega Ronald Zandbergen opvolgt. “In het verleden had ik de stiekeme hoop om zelf ooit genomineerd te worden voor Constructeur van het Jaar. Dat ik die prijs nu als voorzitter mag uitreiken, is misschien nog wel eervoller!” 

Uitreiking Constructeur van het Jaar 2023 op de Dag van de Constructeur.

Nico Rabbers 

Nico Rabbers

Rabbers (53) heeft zelf een technische achtergrond en studeerde Civiele Techniek – Utiliteitsbouw aan de TU Delft. Hij begon zijn carrière als constructeur en werkte dertien jaar voor commerciële ingenieursbureaus. Daarna ging hij naar de gemeente Den Haag en hield zich daar minder bezig met puur de techniek, maar juist meer met de verbinding tussen techniek en politiek. Met focus op de proceskant namens de opdrachtgever. Na dertien jaar maakte hij de stap naar Hoofd Ingenieursbureau bij de gemeente Rotterdam, waar hij nu drie jaar werkzaam is. Daar bemoeit hij zich inhoudelijk met projecten, alsook met managementtaken en de menskant van de organisatie.  

Waar let de jury op? 

Binnenkort komen de juryleden bij elkaar om kennis met elkaar te maken en de voorgedragen kandidaten te beoordelen. De jury let daarbij op vier criteria: vernieuwende en aansprekende constructies, maatschappelijke relevantie, de ontwikkeling van het vakgebied en samenwerking. “Ik kijk ernaar uit,” aldus Rabbers. “Dat wordt ongetwijfeld een inspirerende dag.” 

Samenstelling jury

Nico Rabbers, Hoofd Ingenieursbureau gemeente Rotterdam, voorzitter
Joost Vos, Benthem Crouwel architecten
Hans de Wit, TEC, Constructeur van het Jaar 2023
Elgar Slooten, Witteveen+Bos, namens YouCon
Willem van Dijk, Heijmans
Niki Loonen, ABT, Koploper Duurzaamheid 2023 

Dromen waarmaken, niet killen 

Als juryvoorzitter let Nico Rabbers daarbij in het bijzonder op een aantal kwaliteiten die als constructeur erg waardevol zijn. “Constructeurs worden vaak gezien als lastige techneuten die te veel realisme inbrengen en dromen killen. Het tegendeel is waar, we maken het juist mogelijk dat een plan haalbaar wordt en geen luchtkasteel blijft.” 

Lef tonen 

Maar, zo vindt Rabbers, techneuten delven wel vaak het onderspit ten opzichte van “beter gebekte personen” die zich vooral met management en proces bezighouden, vaak aan de kant van de opdrachtgever of ontwikkelaar, maar ook architecten. “Ik vind het belangrijk dat constructeurs meertalig zijn, dat ze initiatief nemen en hun mening geven om zo alle projectpartners mee te nemen in een optimale constructieve oplossing. Juist om de opdrachtgever of architect te helpen om hun droom te realiseren. Door lef en vooruitstrevendheid te tonen en proactief te zijn. Bij de beoordeling van de Constructeur van het Jaar zal ik daarom zeker goed letten op de bijdrage die de kandidaat heeft geleverd aan de samenwerking binnen de projectteams.”  

Techniek en proces 

“Ik kan zeker genieten van een technisch mooi en goed doordacht ontwerp en goede uitwerking daarvan: efficiency, innovatie of een bepaald ritme in het constructieve model. Maar zeker zo belangrijk is het proces van de bouwopgave en de rol die de constructeur daarin speelt om tot een goed resultaat te komen.”  

Bijdrage aan vakgebied 

Rabbers: “Het hoofd van constructeurs en andere ingenieurs zit voor driekwart gevuld met technische zaken. We zijn gewoon wat anders bedraad, dat praat soms wat lastig met niet zo technische georiënteerde mensen. Techneuten zijn wel belangrijk om het goede gesprek te kunnen blijven voeren.” Het is opmerkelijk dat die technische kennis bij grote opdrachtgevers soms helemaal ontbreekt. Hoe kun je dan goede uitvragen doen, of offertes goed beoordelen? Maar wie moet toenadering zoeken tot wie? Het zou van beide kanten moeten komen. Constructeurs moeten zich volgens Rabbers in elk geval niet alleen blijven verschuilen in hun technische comfort zone. Hij gaat daarom ook goed letten op hoe de kandidaten zich profileren en persoonlijk hebben ontwikkeld. Die softskills, hoewel moeilijk meetbaar, zijn zeker ook waardevol om het belang van het constructeursvak uit te dragen en de verbinding goed te kunnen leggen tussen techniek en de maatschappelijke (bouw)opgaven. 

Prijsuitreiking 

Rabbers vindt het terecht dat de prijs Constructeur van het Jaar er is, om daarmee het beroep van constructeur in de spotlight te zetten en de aandacht te geven die het verdient. “In voorgaande edities volgde ik op LinkedIn altijd met veel interesse de berichten over wie de eervolle titel dat jaar had gewonnen. Ik had de stiekeme hoop om zelf ooit genomineerd te worden. Dat ik de prijs nu als voorzitter mag uitreiken, is misschien nog wel eervoller!” 

Dag van de Constructeur  

De bekendmaking van de Constructeur van het Jaar staat gepland om 16.45 uur tijdens de Dag van de Constructeur, op 6 juni in Kamerik. De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs. Powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut en YouCon. De dag is speciaal aanbevolen voor constructeurs, maar zeker ook interessant voor alle (aankomend) professionals die werkzaam zijn in de bouw.

Bekijk hier het volledige programma en alle praktische informatie en meld je aan. 

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Scroll naar boven