KANTOORGEBOUW MET BREEDPLAATVLOEREN BEPROEFD

De vloeren in het kantoorpand van een woningcorporatie in Zuid-Holland worden beproefd met een proefbelasting. Hiermee moet worden aangetoond dat de toegepaste breedplaatvloeren veilig genoeg zijn. Het volgt op de ontruiming in 2017, kort nadat bekend werd dat in het pand dezelfde vloeren waren toegepast als in de eerder dat jaar ingestorte parkeergarage in Eindhoven.

Watertanks

Uiteraard moest na de ontruiming een oplossing worden gevonden voor het pand. Een van de mogelijkheden was de vloeren te versterken. Er werd echter besloten een proefbelasting uit te voeren om daarmee aan te tonen dat de vloeren aan het gewenste veiligheidsniveau voldoen. Nebest werd ingeschakeld voor de uitvoering van de proef.

Eind november is begonnen met het plaatsen en vullen van grote watertanks op de kritische vloeren. Het is daarbij niet de bedoeling dat de vloeren tot aan bezwijken worden belast. Maar met de belasting moet wel worden aangetoond dat de vloeren voldoende veilig zijn volgens NEN 8700. Ook wordt de vervorming van de vloer gemonitord. Om risico’s tijdens de proefbelasting te voorkomen, worden stempels aangebracht onder de vloer.

Informatiedocument

Hoe kritische breedplaatvloeren moeten worden beoordeeld en hoe proefbelastingen kunnen worden uitgevoerd, staat in een informatiedocument dat is gepubliceerd door het ministerie van BZK. De eerste versie van dat document verscheen in oktober 2017. Op basis van voortschrijdend inzicht kwam er afgelopen mei een herziene versie uit. Het gebouw in Zuid-Holland is een van de eerste gebouwen die volgens deze nieuwe rekenregels worden beproefd.

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Scroll naar boven