Mathew Vola en Joris Hesselink Constructeur en Talent van het jaar

Mathew Vola (Arup) is verkozen tot Constructeur van het Jaar en Joris Hesselink (BAM) tot Talent van het Jaar. De verkiezing wordt elk jaar georganiseerd door VNconstructeurs, KPE groep en HTI en de winnaars werden 2 november bekend gemaakt tijdens Building Holland. Ook werd een nieuwe prijs geïntroduceerd; de oeuvreprijs. Deze is gewonnen door Walter Spangenberg (voorheen ABT).

Constructeur van het Jaar
Mathew Vola wordt door de jury geprezen. “Een zeer ervaren ontwerpend constructeur, projectleider en projectdirecteur met een aansprekende portfolio van projecten, zowel in Nederland als daarbuiten, met een bijzondere voorliefde voor hoogbouw en andere grootschalige constructies. Hij kwam al vroeg in aanraking met parametrisch ontwerpen en heeft daarmee aansprekende, innovatieve concepten ontworpen.” Ook benadrukt de jury dat zij lovend is over de wijze waarop de nieuwe constructeur van het jaar digitale technologie inzet voor verduurzaming, maar ook voor het leefcomfort van het gebouw en zijn omgeving.

Talent van het Jaar
De jury vond het lastig te kiezen tussen twee kandidaten voor het Talent van het Jaar. Rick Titulaer en Joris Hesselink waren beiden genomineerd. Doordat Hesselink zich veel bezig houdt met constructieve veiligheid viel hij op voor de jury. Hij mag zich dan ook een jaar lang Talent van het Jaar noemen. De jury spreekt lovend over Hesselink:  “Jouw bijzondere interesse en inzet voor de constructieve veiligheid in de uitvoeringsfase van projecten, draag je zowel binnen als buiten BAM veelvuldig en graag uit, onder meer door interne cursussen voor uitvoerders en werkvoorbereiders, door publicaties en presentaties. Je wordt daarbij geroemd voor je heldere overdracht van kennis.”

Oeuvreprijs
De verkiezing Constructeur van het jaar wordt dit jaar voor de 10e keer georganiseerd. En dat heeft een mooie lijst met winnaars opgeleverd. Zij zijn verkozen omdat ze in dat betreffende jaar opvielen door hun projecten en bijdrage aan de ontwikkeling en zichtbaarheid van het vak. Aan de top komen is moeilijk, maar aan de top blijven is nog moeilijker. Deze prijs is een juryprijs; je kunt je er niet voor opgeven, en hij wordt ook niet jaarlijks uitgereikt. Het is een waardering voor een constructeur, die naar het oordeel van de jury gedurende zijn hele carrière een bijzondere, constante bijdrage heeft geleverd aan ontwerpend en bouwend Nederland en daarvoor wordt erkend door vakgenoten, maar vooral ook door opdrachtgevers, architecten, bouwbedrijven en andere ketenpartners. Walter Spangenberg gaat naar huis met de prijs. “Tijdens zijn loopbaan van 35 jaar heeft hij vele iconische projecten gerealiseerd. Een breed oeuvre met een grote verscheidenheid aan type projecten en constructiewijze. Met een aantal aansprekende hybride constructies, waarin verschillende materialen worden gecombineerd”, aldus de jury.

Download hieronder het juryrapport of de presentatie;

 

Deel deze pagina

Scroll naar boven